Peake pro rozhlas: Podrobnosti k výboru pro boj s korupcí řeknu zítra

16.08.2011 17:47

Návrh statutu a jednacího řádu výboru pro koordinaci boje s korupcí předloží vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake zítra na jednání koaličního kabinetu. Podle ní bude vládní výbor koncipován jako výbor ministrů, kteří se ho budou účastnit a kteří mají podle strategie legislativní úkoly.

Peake pro rozhlas: Podrobnosti k výboru pro boj s korupcí řeknu zítra

„Snažila jsem se celý vládní výbor strukturovat tak, aby fungoval a tak, aby návrhy s protikorupční strategie byly na vládě skutečně průchozí a došli jsme ke kýženému cíli," uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas Karolína Peake.

Podle ní bude vládní výbor koncipován jako výbor ministrů, kteří se ho budou účastnit a kteří mají podle strategie legislativní úkoly. „Budou tam tedy zasedat kolega Pospíšil z ministerstva spravedlnosti,  kolega Jankovský, který zodpovídá za zákon o veřejných zakázkách a tak dále," přiblížila k tomu Peake.

Vládní výbor by měl koordinovat činnost jednotlivých ministerstev a jeho zápisy budou přístupné na internetu.

„Typicky je to věc veřejných zakázek. Na ministerstvu vnitra vznikl takzvaný vzorový úřad - tedy jak by mělo vypadat zadávání veřejných zakázek a informování veřejnosti o činnosti ministerstva. Podobný úřad chceme zavést i na ostatních ministerstvech. Budu žádat ministry, aby auditovali veřejné zakázky i z minulosti," vysvětlila dále Peake.

Druhou úrovní budou poradní sbory. „Tam bych chtěla angažovat nejen nevládní organizace, ale i státní zástupce, zástupce policie, odborníky na svobodný přístup k informacím, a další, jejichž argumenty chci využít při práci na legislativě a při diskutování s kolegy ve vládě," dodala Peake.

Operativní poradní sbor, který by měl mít maximálně 15 členů, pak Peake představí do poloviny září. Měl by v něm pracovat kromě jiných i specialista na svobodný přístup k informacím Oldřich Kužílek. „Jeho jméno již potvrdit mohu, on na tu nabídku totiž již kývl," doplnila Peake s tím, že mezi dalšími může být i místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…