Přesně rok funguje Nečasova vláda. Bublá v ní zášť a nenávist

13.07.2011 19:00

POLITOLOGOVÉ Tuto středu, 13. července, je to přesně rok, co byla prezidentem Václavem Klausem jmenována vláda Petra Nečase. Politologové její roční působení však nehodnotí příliš příznivě. Jejím největším úspěchem prý je, že se nerozpadla. Liší se v odhadu, zda vláda oslaví i druhé výročí svého fungování.

Přesně rok funguje Nečasova vláda. Bublá v ní zášť a nenávist

Podle Zdeňka Zbořila je roční působení Nečasova kabinetu zklamáním, který je ale na druhou stranu dán i příliš velkým očekáváním, který byl s koaličním projektem a reformním étosem spojován. „Nikdo nečekal tak velkou a intenzivní vzájemnou zášť a nenávist. Latentní konflikt existuje nadále. Nikdo ani nečekal také tak velké rozpory mezi ODS a TOP 09," řekl serveru ParlamentíListy.cz Zbořil.


Sledovali jsme téma Vládní krize 

Nějaké klady?

„Nějaké klady?" zamyslil se dlouze Zbořil. „Nemohu si na žádné moc vzpomenout. Snad že škrtá vláda i u sebe, ale i to je nedostatečné. Od občanů požadují utahování opasků, které ve stejné míře neaplikují u sebe. Jejich řeči o boji s korupcí jsou urážlivé. Na to přece úplně kašlou," dodal Zbořil.

Psali jsme:
Sociolog Gabal: Vláda nemá žádnou důvěru. Není legitimní k reformám

Podle něho je možné, že vláda vydrží. Lidé jsou sice rozzlobení, ale veřejnost, opozice, ani odbory nebudou mít sílu ani vůli vládu odvolat. „Hrozbou pro koalici jsou především boje mezi jednotlivými stranami. Položit vládu může jen nějaká vnitřní subverze. Kdyby konflikt pokračoval jako v případě letošního jara, tak se pád vlády nedá vyloučit. K neshodám určitě dojde kolem jednání o státním rozpočtu," předpovídá Zbořil.

Všichni si šli po krku

Bohumil Doležal míní, že určitě vláda měla šanci udělat lepší dojem, který však promarnila. „Všichni koaliční partneři si šli navzájem po krku. Teď už snad konečně začne vláda pořádně pracovat, ale nešťastný dojem z posledního roku se jí bude jen těžko napravovat," řekl ParlamentnímListům.cz Doležal.

Podle Doležala navíc mohou další krize přijít, nyní jsou prázdniny, tak je klid, ale uvidí se v září. „Koaliční dodatek není projevem fungování koalice, nýbrž projevem krize. Kdyby vše fungovalo, nemusel žádný vzniknout. Další krize může přijít s jednáním o rozpočtu na příští rok. Ministři jednotlivých stran se hudou bránit škrtům a bude se to posuzovat dle zájmů jednotlivých stran," říká Doležal.

Ten neumí odhadnout, zda koalice vydrží. „Jestli vydrží? To je otázka pro Miloše Zemana. On je prognostik," smál se Doležal. „Do příštího roku by vydržet mohla, ale na to, že vydrží do konce funkčního období, bych si nevsadil," dodal.

Nečasovi se daří držet pytel blech pohromadě

Jan Bureš se domnívá, že největším úspěchem vlády je v jistém smyslu to, že se doposud vůbec udržela. „Toto volební období je zatím charakteristické vysokou mírou konfliktů. Domnívám se, že se snad jedná vůbec o nejhorší vztahy mezi koaličními partnery v historii českých vlád," řekl redakci Bureš.

Čtěte také:
Nečasův největší úspěch po roce. Dvořáková: Že vláda vůbec ještě žije

Nejvíce destruktivně na stabilitu koalice podle něho působily Věci veřejné. Podle něho se Nečasovi ale poměrně dobře daří vyjednat kompromisy a koalici udržet. Z hlediska zájmů veřejnosti podle Bureše ale vláda úspěšná není. Sice se jí nyní daří ve sněmovně prohlasovat zákony, v tom je úspěšná, ale problémem podle něho je, že v případě nejzásadnějších reforem, jako jsou reformy důchodová, zdravotnická a daňová, vláda válcuje opozici. Přitom reformy by měly mít dlouhodobý zásadní dopad.

Válcovaná opozice může reformy zrušit

„Vláda to u reforem, například u důchodové, dělá tak, že s opozicí jedná jen na oko a řekne: ´my si to prohlasujeme a vy nám polibte šos´. Ale ČSSD říká, že hned, jak bude moci, reformy zruší. V případě důchodové reformy to znamená, že lidé se k tomuto systému nepřipojí, protože nebude existovat jistota, že systém přetrvá do dalšího delšího období. Kdyby na nejzásadnějších dlouhodobých reformách vláda našla shodu s opozicí, nemusela by se obávat, že jim je ČSSD, až bude u vlády, zruší. Je to velmi netaktické a krátkozraké jednání. Kdyby více vláda komunikovala s opozicí a neválcovala ji, bylo by to lepší i pro ni," domnívá se Bureš.

Čtěte také: Nečas a ČSSD se na reformách nedohodli. Vytvoří komisi

Bureš se podobně jako ostatní politologové neodvažuje příliš předjímat, zda vláda přetrvá. „Je fakt, že v současnosti nemá nikdo zájem na předčasných volbách a premiér Nečas se bude snažit argumentovat, že reformy jsou přijímány a realizovány, a tak vláda i přes rozpory smysl má. Bude to také záležet na preferencích Věcí veřejných. Je možné, že se pokusí zachránit své preference a zajistit šanci dostat do sněmovny tím, že na poslední chvíli těsně před skončením funkčního období přejdou do opozice. Ale to je ještě velmi daleko, takže těžko říct," řekl politolog.

K tématu: Premiér Nečas: Tato vláda není nezodpovědná, ani zbabělá

ČSSD nenabídla věrohodnou alternativu

Podle něho je obrovským problém i to, že reformy jsou nekoncepční a nedomyšlené a kritizují je i pravicoví ekonomové i zaměstnavatelé, kteří normálně pravicové vlády spíše podporují. Má i dojem, že reformy jsou spíše šité na míru soukromým firmám a vláda podléhá lobbistům. V případě důchodové reformy například penzijním fondům a podobnou hrozbu vidí i ve zdravotnictví.

Čtěte také: Ekonomové si povzdechli: Naděje v Nečasovu vládu se nevyplnily

Na druhou stranu ČSSD nenabízí alternativu a pozitivní řešení a sdělení, jde spíše o pouhou negaci, a pokud již přijde s nějakou koncepcí, jako v případě penzijní reformy, neumí ji prodat a vysvětlit veřejnosti.

„Řada lidí mi říká: ´já z té vlády nejsem nadšený, ale změna a reformy jsou potřeba a s těmi důchody a zdravotnictvím je potřeba něco udělat, ale sociální demokracie nenabízí alternativní řešení´," říká pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…