Zachránit si kůži za každou cenu? Leyenová zvažuje totální změnu

30.04.2024 9:53

V debatě o budoucnosti Evropské unie v pondělí večer naznačila Ursula von der Leyenová, současná předsedkyně Evropské komise, otevřenost k dohodě se skupinou Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Možná aliance mezi ECR a EPP by mohla posunout politiku EU doprava. Spojení s pravicovou frakcí Identita a demokracie von der Leyenová odmítla a varovala nebezpečí ze strany zmocněnců Vladimira Putina, kteří usilují o podkopání demokracie v Evropské unii.

Zachránit si kůži za každou cenu? Leyenová zvažuje totální změnu
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

V pondělí večer v debatě o budoucnosti Evropské unie, kterou pořádal server POLITICO a Studio Europa Maastricht, současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová naznačila, že by po celoevropských volbách byla otevřená dohodě se skupinou Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Spolupráce s ECR „velmi záleží na tom, jaké bude složení Parlamentu a kdo je v jaké skupině," řekla von der Leyenová. Von der Leyenová stanovila podmínky pro spolupráci s částí ECR a uvedla, že strany, které se připojí k její potenciální koalici, musí být pro NATO, pro EU, pro Ukrajinu a pro právní stát.

Frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) se vyznačuje mírnou euroskepsí, konzervatizmem a nachází se o něco více napravo než Evropská lidová strana (EPP) von der Leyenové. Od roku 2019 bylo součástí frakce 61 europoslanců z 15 členských států. Spřízněnou politickou stranou ECR je česká Občanská demokratická strana s europoslanci Janem Zahradilem, Alexandrem Vondrou, Veronikou Vrecionovou a Evženem Tošenovským. Očekává se, že po červnových volbách se řady ECR rozšíří.

Spojení ECR a EPP by tak mohlo znamenat výrazný posun politiky Evropské unie směrem doprava, ať už se jedná o témata migrace či klimatické legislativy. Zelené směřování politiky Evropské unie již von der Leyenová v posledních měsících oslabila i přes to, že už od roku 2019 volná koalice EPP, Socialistů, liberálů a občasně Zelených přijímala ambiciózní klimatické zákony.

Dohoda mezi ECR a EPP by ovšem mohla rozbít koalici mezi von der Leyenovou a Socialisty a demokraty (S&D), kterou ovšem současná předsedkyně Komise potřebuje udržet pro získání dostatečné podpory pro své druhé funkční období v čele Komise. Nová komise bude jmenována vedoucími představiteli Evropské unie po volbách. K nástupu do funkce bude třeba podpora většiny ze 720 poslanců zvolených do Evropského parlamentu.

„Hodnoty a práva nelze rozdělovat podle nějakých politických dohod," řekl Nicolas Schmit, hlavní kandidát socialistů. „Buď se můžete dohodnout s krajní pravicí, protože ji potřebujete, nebo jasně řeknete, že žádná dohoda není možná, protože nerespektuje základní práva, za která naše Komise bojovala,“ uvedl s tím, že pro program vydán ECR Socialisté nebudou moci hlasovat.

Pakt s frakcí Identita a demokracie von der Leyenová jednoznačně vyloučila. Předsedkyně Evropské komise v debatě ostře zaútočila na krajně pravicové strany, jako je německá AfD, které kandidují ve volbách do Evropského parlamentu, a vzkázala jim, aby se zbavily kremelské propagandy.

„Když vidím, co vaši kolegové z AfD, vedoucí kandidáti, udělali, jsou vyšetřováni, že jsou v kapse (ruského prezidenta Vladimira) Putina…," řekla von der Leyenová v reakci na zatčení asistenta hlavního kandidáta německé AfD Maximiliana Kraha, který byl obviněn ze špionáže.

„Když se podíváte na volební program (krajní pravice), uvidíte, že odráží lži a propagandu Kremlu. Takže si nejdříve udělejte pořádek doma, než nás začnete kritizovat," řekla von der Leyenová, jak ji citovala agentura Reuters.

V debatě se von der Leyenová v celku představila jako sjednocující kandidátka. Varovala, že Evropa čelí nebezpečí v podobě útoků ze strany zmocněnců Vladimira Putina, kteří se snaží podkopat demokracii v Evropské unii. Dodala, že chce bojovat za silnou Evropu kvůli svým dětem a vnoučatům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jakmile vytáhnou děti a vnoučata, je to známka, že jsou na dně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 30.04.2024 11:29:44
A neví, jak dál. Von der Leyno zničila Bundeswehr, pak EU a teď by bylo dobré, kdyby se stala hlavou NATO.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…