Slabina Véček. Sedm poslanců, kteří kývnou ODS či TOP 09

05.07.2011 4:50

POLITOLOGOVÉ Z předvolebních slibů Věcí veřejných o očistě politiky zůstaly jen pragmatické požadavky na místa ve vládě a na posty jejich náměstků. Alespoň tak hodnotí politologové rozuzlení další z vládních krizí. Na tu příští se však podle nich nebude čekat dlouho a ODS spolu s TOP 09 budou čím dál víc upřednostňovat zájmy svých sympatizantů a voličů před požadavky VV.

Slabina Véček. Sedm poslanců, kteří kývnou ODS či TOP 09

Koaliční špičky minulý týden stvrdily podpisem dodatku ke koaliční smlouvě pokračování svého vládnutí. Bez účasti TOP 09 se zbývající dvě strany dohodly na změnách v ministerských křeslech, aby Věci veřejné měly požadovaná čtyři místa, na postech ministerských náměstků pro VV a premiér Petr Nečas dal záruku, že resort školství dostane v roce 2012 navíc na platy učitelů čtyři miliardy, jak je uvedeno v koaliční smlouvě.

„Strany si dočasně uvědomily, jak nevýhodné by pro ně byly předčasné volby. A naopak, jak výhodné by pro ně bylo podílet se na rozhodování o zakázkách či tendrech typu Temelína, dovybavení armády a podobně," glosuje pro ParlamentníListy.cz očekávaný vývoj uvnitř vládní koalice politolog Lukáš Jelínek.


Klid zbraní na dlouho nenastane

Podle něj vývoj událostí jen potvrdil, že se Věci veřejné staly nejtechnokratičtější a nejpragmatičtější stranou. „Na požadovaných místech náměstků ministrů i na těch dalších je vidět, jak rychle se to naučily od dinosaurů, které tak kritizovaly," upozorňuje Jelínek na rozpor předvolebních slibů o očistě politiky a nynějších činech nejmenší vládní strany.

Žádná idylka spoluvládnutí se však přesto očekávat nedá. „Vyděračský potenciál Věcí veřejných tady pořád je. A je lákavý, proto klid zbraní na dlouho nenastane. Malér pro VV by nastal teprve ve chvíli, kdy by se ODS a TOP 09 podařilo je rozdělit a získat tak potřebných sedm poslanců, aby se už nemusely na VV ohlížet," tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil, že alfou a omegou je pro VV udržet jednotu.


Zuby na roveň rozpočtu, je to jak v blázinci

Podle Lukáše Jelínka se úspěch Věcí veřejných v rozpočtu školství na příští rok může ukázat jako Pyrrhovo vítězství. „Sice dočasně stabilizují rozpočet ministerstva školství, ale to je asi jejich jediný úspěch. Jinak totiž oslabovaly své požadavky na penzijní i daňovou reformu, to školství může být nadlouho tím posledním, co VV prosadily. V budoucnu ale budou v dalších sporech poraženy na hlavu," očekává Jelínek.

Dočasný smír nebude podle Zdeňka Zbořila příliš dlouhý, protože hned po prázdninách vyvstane boj o podobu státního rozpočtu a problémy se rýsují i kolem další výstavby dálníc. „Nejhorší je, že my už teď vůbec nedokážeme rozlišit, který konflikt mezi koaličními stranami je důležitý. Tady se dává na úroveň oprava zubů a státní rozpočet, to je jak v blázinci," připomíná Zbořil, jak nesmyslný důraz kladly strany při jednání na amalgánové plomby.


Další odborné názory v rubrice Politologové


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…