Vláda se bude zabývat armádními nákupy. Bez prostředníků

30.03.2011 9:28

Ministr obrany Alexandr Vondra chce, aby mu vláda posvětila jeho plán při nákupu armádních zakázek. To by měla usnadnit novela zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Právě tu dnes projedná kabinet.

Vláda se bude zabývat armádními nákupy. Bez prostředníků

Ministerstvo obrany dosud zbrojní techniku z ciziny muselo nakupovat přes prostředníky. Prověrky hospodaření, které nařídil nynější ministr Alexandr Vondra (ODS), ale ukázaly, že takové nákupy v minulých šesti letech prodražily armádní zakázky o zhruba 1,5 miliardy korun. Novela zákona o obchodu s vojenským materiálem, která umožní přímý nákup armádní techniky ze zahraničí bez prostředníků, proto bude významným bodem dnešního jednání vlády.

Proč ale dochází k prodražení nákupů? Je to hlavně proto, že si prostředníci účtují vysoké marže. V posledních letech měli čtyři největší prostřednící podíl na zakázkách dokonce za 14 miliard korun. Při deklarované desetiprocentní marži tak inkasovali bezmála 1,5 miliardy.

Ministr obrany Vondra k tomu zmínil, že u mnoha smluv není možné přesnou výši marže dohledat, i proto novelu vládě předložil.

Psali jsme:

„Umožní ty takzvané přímé nákupy vojenského materiálu ze zahraničí. Nastolí podmínky, že jménem České republiky bude moci tyto nákupy provádět ministerstvo obrany...Kromě toho ale také přispěje k větší transparentnosti veřejných zakázek. My v zásadě budeme díky tomu vědět, kolik vlastně to bude stát," vysvětlil Vondra.

Zřejmě tak potěší i premiéra Petra Nečase (ODS), který  loni v srpnu uvedl, že ministerstvo obrany nesmí být "dojnou krávou" pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy, a prostředníky označil za parazity.

Sledujeme kauzu Vondra  
    

Budou probírat správní soudní řád

Kabinet by měl probrat i novelu správního soudního řádu, kterou připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Novela je technického charakteru, upravuje místní příslušnost soudů ve správních řízeních.

Ministři budou mít na stole i návrh volebního zákoníku z dílny ministra vnitra Radka Johna (VV). Jenže John se zasedání nezúčastní, požádal proto o odložení svého bodu na příští týden.

Kabinet posoudí také návrh novely zákona o ochraně volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, který umožní ministerstvu životního prostředí vydat vyhlášku s ceníkem péče o živočichy odebrané pašerákům a rozšíří regulaci výrobků z tulení kůže.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…