Dobeš dementoval Nečase. Chce 180 tisíc pro začínající učitele

02.07.2010 17:27

Protichůdné informace se objevují o platech pro nové učitele. Jen co premiér Nečas oznámil, že v koaliční smlouvě náborový příspěvek nebude, budoucí šéf školství Dobeš částku pro pedagogy potvrdil.

Dobeš dementoval Nečase. Chce 180 tisíc pro začínající učitele

Hodně odvážně si počíná nominovaný ministr školství Josef Dobeš. Jakmile se k němu dostala informace, že budoucí předseda vlády Petr Nečas uvedl, že v koaliční smlouvě nebude náborový příspěvek 180 tisíc korun pro nové učitele, okamžitě se ozval a na svém nápadu trvá.

Předložil jsem návrh vládního prohlášení, kde je v závorce zmíněn náborový příspěvek pro učitele a pak jsem předložil ekonomický materiál, kde se mluví o třech variantách náborového příspěvku a jedna z možností, ke které se kloním, je jak vyplacení toho příspěvku, tak dorovnání platu kvalifikovaným učitelům do 20 tisíc korun," vysvětluje Dobeš v rozhovoru pro iDNES.cz.

Je na mně jakou variantu si vyberu, prohlašuje nový ministr školství

Budoucí ministr je přesvědčen, že má mandát k navýšení mzdových prostředků pro školství o 2,1 miliardy korun. K tomu má připraveno několik variant. „Jak to bude vypadat, je na mně, kterou variantu si vyberu," tvrdí Dobeš. Ten odmítá úvahu, že by tak nováčci za katedrou brali víc než zkušenější kolegové. „Přidáno tak, aby měli dvacet tisíc, dostanou i vysokoškolsky vzdělání, kvalifikovaní učitelé, kteří zatím takový základní tarifní plat nemají," říká Dobeš.

S Nečasem není budoucí ministr školství zajedno ani v pohledu na státní maturity. Zatímco premiér se vyslovil pro jejich odklad, Dobeš to bude řešit přes léto. „Na tak zásadní rozhodnutí je třeba vidět všechny podklady a zhodnotit náklady toho projektu. Pak něco vládě doporučím a vláda rozhodne," uzavírá nový šéf resortu školství.

Čtěte také:

Ministr Dobeš obdaruje mladé učitele. Dostanou 80 tisíc 

Dobeš (VV): Nástupní plat učitele? Minimálně 20 tisíc korun 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

16:04 Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

Vládní věci se daly do pohybu, prezident se schází s lídry parlamentních stran, takže jednání a vyje…