Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.08.2019 9:37:10 - Xdeuce

Podnikání státu

Dobrý den,
jaký je Váš názor na to, aby stát podnikal a aktivně a úmyslně konkuroval zahraničním firmám? Třeba by založil vlastní banku, vlastního mobilního operátora, vlastní obchodní řetězec, vlastní stavební firmu, vlastní penzijní fond, vlastní mýto, vlastní stravenkovou firmu,... Prostě vytvořit konkurenci na trzích, které okupují zahraniční obří firmy, které vysávají peníze z naší země pryč. Česká státní firma by mohla nastavit ceny a podmínky tak, aby nemohla nastat situace, že zahraniční firmy tu mají přemrštěné ceny a kartelové dohody. Příklad jsou mobilní operátoři. Lidi by ihned přešli k českému operátorovi, který by jim nabídl daleko lepší ceny. A zisk by tekl do státní kasy. Nakonec by musely zlevnit i zahraničníé firmy. Ale tím líp pro nás. Miliardy by přestaly odtékat za hranice a točily by se v ČR.
Existuje nějaký demokratický stát, který toto provozuje? A je to legální?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.09.2019 9:47:44 - Ing. Jiří Dolejš
 Stát je především strážce a tvůrce pravidel. také určuje celospolečenské strategické priority. Role státu v podnikání je specifická. Neměl by nahrazovat běžné podnikání, ale v strategických oblastech se mohou uplatnit i podniky ve státním vlastnictví, samozřejmě v rámci určitého konkurenčního prostředí a otevřeného trhu.  V různé míře to takto je v řadě zemí. je to věc politického rozhodnutí. V podstatě čisté systémy, ať již úplný monopol státu či úplný monopol soukromého sektoru, neexistují. Nejčastěji jsou státní firmy v oblasti strategické infrastruktury, mohou být  u surovinového bohatství, u specializovaných finančních institucí (ne běžné retailové obchody). Pochopitelně veřejné služby a správa veřejného pojištění (národní i zdravotní a důchodové zajištění) atp.