Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.06.2011 13:21:02 - anynka

Osud předluženého Řecka

Může se Řecku přihodit tzv.předlužení, tzn, že by neměli ani na úroky a dluhová služba by neúměrně vzrostla? Dopustila by to vůbec EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.06.2011 1:02:04 - Ing. Jiří Dolejš

EU se snaží  řešit řecký problém ex post. Problém je dán přinejmenším tím, že tato země dlouhodobě nedodržovala kriteria evropského Paktu stability (už při vstupu do eurozony  roce 2003 doslova zfixlovala statistiky). Jedno s těcho kriterií je že dluh země dosahuje 60% HDP. Dnes dosahuje Řecko cca 160% (ČR má přes 40%). Hrozba bankrotu (vyhlášení insolvence)  je reálná - otázkou je co pak. Vystoupení z eurozony by znamenalo používat silně zdevalvovanou drachmu, což by také silně poškodilo ekonomiku.

Snížit váhu dluhu je ale jen zúžený problém - obecněji jde o špatné fungování veřejných financí a to v době dopadu světové krize vedlo k k tomu, že bez vnější pomoci by Řecko nebylo schopno dostát svým závazků. Pomoc EU (a MMF) tento problém jen oddálila - splatit dluh jinými dluhy a změkčit dluh je jen jedna část rovnice, druhou je  dlouhodobý plán růstu ekonomické výkonnosti. Bez toho žádný dluh nelze splatit. I tak je reálný odhad že nakonec část dluhu nebude splacena nikdy a že aspoň nakumulované úroky by za určitých podmínek bylo možné škrtnout.