Bartákův prokurátor: Jasno přinese bývalý rozvědčík

14.01.2011 12:58

Dozorující státní zástupce v korupčním skandálu exministra obrany Martina Bartáka Dušan Táborský čeká na výslech bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Podle Táborského můlže příští týden přinést zlom ve vyšetřování.

Bartákův prokurátor: Jasno přinese bývalý rozvědčík

"Pořád je vedeno prověřování, jsou vyslýcháni svědci, kteří mají k případu co říct. Policejní tým s názvem Tatra byl posílen o dva další policisty z ostravského útvaru odhalování finanční kriminality," informoval ParlamentníListy.cz Táborský s tím, že tým je tak pětičlenný.

Smyčka se utahuje?

Podezření z korupce v souvislosti s údajně zmanipulovanou armádní zakázkou na nákup terénních automobilů Tatra kromě exministra obrany Martina Bartáka čelí i další dva lidé. Podle informací ČTK jsou jimi představitel společnosti Praga Petr Ptáček a podnikatel zajišťující zbrojní zakázky Michal Smrž.

Nepřímo to dokladuje i vyjádření Táborského před pár dny pro ParlamentníListy.cz. Uvedl tehdy, že ve vyšetřování skandálu musel pátrat i v cizině. Dokonce prošetřoval aktivity až tří lidí, zda nejednali ve shodě. Tento týden proběhl výslech jedné z těchto osob. 


Rozvědčík může překvapit

"Předpokládám, že příští týden vyslechneme bývalého ředitele vojenského obranného zpravodajství. Po tomto výslechu a jeho výpovědí před poslance sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost zkorigujeme směr vyšetřování," dodal dozorující státní zástupce.

Připomeňme, že na mysli měl Táborský bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka, kterého na vlastní žádost a žádost protikorupční policie zbavil mlčenlivosti ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Krejčík podle médií před čtyřmi lety na podezřelou zakázku upozornil a nyní tak bude o poznatcích tajné služby informovat kromě protikorupční policie také policii vojenskou.

Policie už kauzu jednou odložila

Z dostupných informací vyplývá, že Krejčík během působení v čele vojenské rozvědky upozorňoval na to, že zakázka na nákup terénních automobilů Tatra pro armádu je zmanipulovaná a lobbistům vynese miliony na provizích ze státních peněz.

Po té, co policie případ odložila, začala věc v loňském listopadu šetřit znovu, když deník MF Dnes napsal, že náměstek ministra obrany Martin Barták si v roce 2008 řekl v armádním obchodě s Tatrou o úplatek ve výši milionů dolarů. V té době už byl Barták náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). V této pozici až do vyšetření případu nastoupil na nucenou neplacenou dovolenou.

Kauza není složitá, dokazování ano

Podle státního zástupce není kauza nijak složitá a náročná na vyšetřovací postupy. „Jde o to, že údajně si někdo (Barták) řekl o úplatek. K předání peněz nedošlo a my teď prověřujeme, zda jde o pravdivé tvrzení," uvedl Táborský. Problémem takových kauz podle něj bývá jen to, že obvykle jde o situaci vzniklou mezi dvěma osobami a pak prokazovat pravdu je složité.

Nicméně v kauze už byla vyslechnuta řada svědků a jako klíčové se v tuto chvíli jeví svědectví zmiňovaného šéfa vojenské rozvědky. Příští týden by tak mohl v korupční kauze přinést zásadní zlom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…