Děti nepatří do popelnic, děsí se zakladatel babyboxů

19.11.2011 9:51

Zakladatel a duchovní otec schránek na nechtěné děti babyboxů - Ludvík Hess se raduje. Prý díky některým odpůrcům a pomlouvačů rapidně roste podpora z řad veřejnosti v České republice. Pro schránky se ve výzkumu agentury STEM vyjádřilo 96 procent lidí. Hess babyboxy chválí a brání se podezřením, že jsou škodlivé.

Děti nepatří do popelnic, děsí se zakladatel babyboxů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

"Objevují se bláboly v některých novinách a na internetu, jak jsou babyboxy škodlivé pro rozhodování matek a že je ovlivňují a podobně. Já můžu jen poděkovat odpůrcům babyboxů, v čele s jejich praporečníkem pediatrem Františkem Schneibergem, tvrdícímu, že je jich jak košů na odpadky. Děkuji velmi i ženevskému Výboru pro práva dítěte doporučujícímu babyboxy v Česku zrušit. Jejich negativní postoj totiž způsobil, že 96 procent Čechů je podle průzkumu agentury STEM pro babyboxy," řekl pro ParlamentniListy.cz Ludvík Hess.

Odkládání dětí není prý chybou babyboxů, ale celého nastavení sociálních institucí a jejich kompetencí.

Ne příčína, ale důsledek

"Schránky pro nechtěné děti tento neblahý stav nenastolily, pouze na něj reagují. Je to následek špatného stavu společnosti, jež nešťastné matce v tíživé situaci nedokázala pomoci," řekl Ludvík Hess.

Také podle informace Policejního prezidia nemá Policie ČR vyšetřovat odložení dětí a jejich rodiče stíhat. Trestného činu opuštění dítěte podle paragrafu 212 se nedopustili, k jeho naplnění je třeba ohrozit dítě na zdraví nebo na životě.

Čtěte také:
Plzeň má konečně svůj babybox, raduje se hejtman Chovanec
Kocáb má nového protivníka. Jmenuje se babybox

„Analýza" Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva zdravotnictví, kterou zveřejnila některá média, je paskvil, svědčící o naprosté neinformovanosti úředníků, kteří ji vypracovali. Je z loňského roku a uvádí údaje napovídající o negativním postoji autorů vůči projektu. V žádném případě se nejedná o objektivní zprávu. Jako malou ukázku pokusu o dezinformaci uvedu, že "analýza" tvrdí, že babyboxy jsou aktivitou fyzické podnikající osoby, tedy moje, což je nesmysl. Babybox Statim je občanské sdružení, mající své představenstvo i kolegium, to opravdu není jen o mne," řekl Hess.

Babyboxy mají své příznivce i odpůrce. Jsou mezi nimi lékaři, politici, záchranáři, umělci. Většina z nich je ale pro schránky, které v Česku zachránily už 61 dětí.

"To, že do babyboxu v Olomouci vložila matka 1,5 ročního chlapečka přeci není nic strašného. Lepší, než kdyby ho někde nechala v lese, nebo ho třeba zabila. Neříkám, že by to udělala, ale jde o všechny matky, které děti vložily do babyboxů. Byly v nějaké tíživé situaci, ve strestu. To chtějí páni pediatři, aby je matky házely do popelnic?," ptá se Hess.

Ten chce teď celou síť babyboxů ještě rozšířit. V plánu má třeba Karlovarsko, nebo jižní Čechy.

"Všude jezdím, jednám, zjišťuji. Hledám sponzory, podporovatele. Myslím si, že počet zachráněných dětí hovoří za vše. A že se tato země nedokáže postarat o lidi v nouzi, v těžké situaci, to není problém náš a babyboxů, to je problém politiků. Proč ti odpůrci netlačí na poslance, senátory, vládu," ptá se Ludvík Hess.

V babyboxu nebylo nikdy vloženo mrtvé či zraněné dítě. Vždy šlo o děti zdravé a poměrně dobře zajištěné. Navíc, jakmile je dítě do schránky vloženo, je informován personál a dítěti je okamžitě poskytnuta lékařská péče, včetně celkového vyšetření. Odložené děti jsou následně dány k adopci či pěstounské péči.

Čtěte:

Zakladatel babyboxů: OSN kritizuje, i když o věci nic neví

Havel mě nikdy nebral, přiznal otec českých babyboxů

Babybox je lepší než popelnice. Lékař brání projekt i proti OSN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…