Dienstbier opustil "neseriózní" vyjednávací tým oranžových

08.11.2010 17:00

AKTUALIZOVÁNO Jiří Dienstbier mladší stál za svou pravdou, až za ni zaplatil svým odchodem z vyjednávacího týmu. Volební lídr ČSSD v metropoli trval na tom, aby oranžová strana neuzavírala velkou koalici na pražském magistrátu. Ostatní zastupitelé s ním však nesouhlasili.

Dienstbier opustil "neseriózní" vyjednávací tým oranžových

Dienstbier v pondělí odpoledne novinářům sdělil, že rezignoval z vyjednávacího týmu, který by jednal o koalici s ODS. Podle dalšího vyjednávače Karla Březiny zůstane tým dvoučlenný. V případě jednání s TOP 09 by v něm Dienstbier i nadále zasedal. 

„Doopravdy nechci vést vyjednávání s ODS," prohlásil po jednání Dienstbier, který jako jediný hlasoval proti tomu, aby ČSSD vyjednávala s ODS. Diskuze s TOP 09 mu nevadí a členem týmu plánujícího případnou koalici s politiky vedenými Zdeňkem Tůmou zůstává.

Sociálnědemokratičtí zastupitelé se usnesli, že budou nadále jednat s oběma možnými partnery. Zároveň připravili odpověď ODS na její návrh koaliční dohody. Podle Březiny k ní dodali volební program ČSSD. 

„Je to neseriózní vůči našim voličům. Pražská organizace porušuje svůj volební slib, že nepůjde do koalice s ODS," řekl ParlamentnímListům.cz Dienstbier.  „Trvám na tom, že na radnici jsou v ODS lidé, se kterými nemůžeme spolupracovat. A od toho se neodchýlím," říká Dienstbier.

Koalice s ODS je podvod na voliče, zlobí se Dienstbier

Důvodem pro Dienstbierův odchod z vyjednávacího týmu je jeho ostrý postoj proti koalici s ODS. Tu naopak podporuje předseda pražské ČSSD Petr Hulinský. Odstřelení Dienstbiera, který má značné charisma a nikdy si neušpinil v politice ruce, by mohli mnozí voliči sociální demokracie v Praze považovat za politický tunel.

„Já si nemyslím, že by šlo v prvním případě o moji osobu. Spíš bych řekl, že podvod na voliče je to, že pražská organizace porušuje svůj volební slib, že nepůjde do koalice s ODS," uvedl ještě pondělním jednání pražské ČSSD Dienstbier.

V Praze už nás volit nebudou, předpovídá Rath 

Návrh na odvolání schválilo již v pátek krajské předsednictvo strany. „Na páteční předsednictvo pražské organizace mě nepozvali, což mi přijde poněkud nezvyklé. Pokud o někom chci jednat, osobně bych k tomu přizval, považoval bych to za slušnost," sdělil Dienstbier.

Dienstbierův názor naopak podpořili úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a středočeský hejtman David Rath, krajská organizace v Praze se však jejich doporučením neřídila. „Je to nefér vůči našim voličům. Pokud měli rozdílné názory, tak z něj neměli dělat jedničku na kandidátce. Nemám rád tento typ podrazu. Je to cesta k tomu, aby nás v Praze už nikdo nevolil. Doufám, že si to členská základna sociální demokracie nenechá líbit," řekl ParlamentnímListům David Rath.


Čtěte také:

Sledujeme téma: Koalice na radnicích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …