Doktoři mi zmrzačili dítě, tvrdí matka. Dnes ho prý berou jen jako odpad

04.12.2011 17:42

PŘÍBĚH Nyní pětiletá Eliška byla dříve normální zdravé dítě. Až do chvíle, než se kvůli zánětu mozkových blan dostala do spárů lékařů. Kvůli jejich pochybení se zřejmě už nikdy nepostaví na nohy. Rodiče případ ženou nejenom k soudu, ale i lékařům v zahraničí. Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové ze sněmovního zdravotního výboru je ale cestovat za léčbou zbytečné. Ta česká je totiž kvalitní.

Doktoři mi zmrzačili dítě, tvrdí matka. Dnes ho prý berou jen jako odpad
Foto: Archiv
Popisek: Postižená dcera s matkou

Jindy pěkná obec Valašská Bystřice je na podzim plná kouře z komínů. V jednom z domků mají ale otevřené okno a z něj mává pan Tomáš Marshavella: „Pojďte dál, už vás vyhlížíme," povolával na mě se smíchem z prvního patra. Rodina žije v běžné „kostce," patrovém domě pro dvě rodiny, které byly moderní za socialismu. Po dřevěných schodech jdeme do bytu, kde bydlí Marshavellovi, přízemí obývají jejich rodiče. Do dveří se ale nejdřív žene fenka Bára. „Máme ji teprve týden, takže se s prostředím teprve seznamuje. Eliška má ráda zvířata a ona je pro něj dobrým společníkem," omlouvá temperament zlatého retrívra Leona Marchavellová. „Eliška milovala zvířata, ještě než onemocněla, zůstalo jí to," dodává.

Mezitím už na nás z obýváku pokukuje pětiletá Eliška, hezká kudrnatá holčička. Sedí na speciálním křesle, upraveném s ohledem na její zdravotní handicap, nohy jí zpevňují ortézy, hlídá ji dvanáctiletý bratr Honza. „Teď už to syn zvládá, už chápe, že musíme věnovat víc času Elišce," podotkla Marchavellová. „Chceš jít za mnou?" obrací se pro změnu na dceru a bere ji k sobě na klín. Eliška se stulí k matce a vypadá spokojeně, otáčí hlavičkou a těká očima. Ruce i nohy ovládá jen částečně, chodit nemůže. Sedět bez pomoci, to nedokáže. Místo slov vydává jen hlásky. Prstům se zatím pohybovat nechce a tak její pěstičky zůstávají sevřené, i když si otírá obličej.

  • Více autentických příběhů ZDE


Dřív byla normální dítě, po léčbě hadrová panenka

Pětiletá Eliška Marschavellová z Valašské Bystřice byla normální zdravé dítě, zlom nastal před třemi lety. Z běžného nachlazení se tehdy rozvinulo těžké onemocnění herpetickým virem, který vyvolal virový zánět mozku a mozkových blan. Jenže ošetřující lékaři ve valašskomeziříčské nemocnici zřejmě nezasáhli včas. „Upozorňovali jsme několikrát na špatný stav dítěte. Eliška padala do bezvědomí, měla opuchlá fialová víčka, nešlo s ní komunikovat. Manželka mi volala, ať vezmu auto a rychle přijedu. Chtěli jsme Elišku hned převést do jiné nemocnice," popsal kritickou situaci Marschavella. Doktoři na stav dcery podle rodičů nereagovali. „Nakonec jsem začala křičet, že chci jít hned pryč," vzpomíná matka Leona. Teprve pak převezli dítě i s matkou do olomoucké nemocnice. „Kdybych přijel dřív než sanitka, odvezl bych je sám, nenechám přeci dceru umřít," podotkl rozčileně otec. Až v Olomouci stanovili lékaři správnou léčbu, bohužel už bylo pozdě. Následky si ponese teď už pětiletá holčička do konce života. „Věřili jsme jim, že nám chtějí pomoct. Eliška byla vždycky zdravé dítě, ani ve snu jsem si nedokázala představit, že by to mohlo dopadnout takto. Když jsme ji pak dovezli domů byla jak hadrová panenka, byla jen ležící miminko a nevnímala," povzdechla si Marschavellová.

Více příběhů:


Zmrzačili jim dítě a odmítli pomoct: co tu chcete? Boty nepotřebuje, nikdy nebude chodit

Rodina se musela potýkat nejen se strachem o život své dcery, ale i s pocitem neskutečné křivdy, nespravedlnosti a rozčílení. Když už se v podstatě smířili s tím, že Eliška už nebude vést běžný život, snažili se jím maximálně pomoct, u lékařů ale opět narazili na další problémy. „Doktoři nám řekli, že bude pořád jenom ležet a nebude na nic reagovat. Nikdo se s námi nebavil. Když jsme přišli k ortopedovi, tak se mě ptal, proč chceme boty. Že ona nikdy chodit nebude. Taková byla reakce. Ptali se nás, co tam děláme, když naše dítě bude do smrti křivé," popisovala reakce lékařů matka holčičky. Když matka odcházela od lékařů, neobešlo se to bez pravidelného pláče. Teď už mají krizi za sebou, našli odborníka v Ostravě, který je ochotný se Elišce věnovat. Díky cvičení a péči matky holčička začíná vnímat a reaguje na okolí čím dál víc.

Pomoc hledají v zahraničí, pojišťovny jim nedají ani korunu

Rodina začala hledat pomoc i mimo republiku. Absolvovali několik pobytů na soukromé klinice na Slovensku. „Děti navlečou do těžkých obleků, říkají jim kosmické. Eliška má vždycky na sobě zátěž asi 50 kilo a dvě hodiny v kuse v tom musí cvičit. Díky tomu nabrala svalstvo," popisuje Leona. Jenže čtrnáctidenní pobyt v centru přijde na 3000 Eur, české zdravotní pojišťovny nehradí nic. „Italům nebo Rakušanům pojišťovna takový pobyt uhradí. Nám nedali ani desetník Nezáleží jim na takových dětech, berou je jako odpad. Nejradši by se tím vůbec nikdo nezabýval," podotkl matka rozčileně. Pobyt umožnili Elišce známí, rodina i úplně cizí lidé. Když se s tím, co prožila seznámili, poslali peníze. Matka s pečovatelským příspěvkem 9 000 korun a otec řidič kamionu by na péči neměli.

Více příběhů:


Kdyby se omluvili, k soudu bychom nešli

Přízeň dárců ale jednoho dne skončí a na péči o Elišku rodina nebude mít peníze. S nemocnicí v Meziříčí vedou soudní spor. Peníze by mohli použít na léčbu dcery. „Podívejte se na Elišku, jak se usmívá. To je pro nás hodně důležité, že je pořád dobře naladěná. Eliška to nevzdala, takže my také ne," podotkla Leona. Právní zástupce valašskomeziříčské nemocnice nechtěl záležitost komentovat, stejně se vyjádřila i mluvčí holdingu Agel, pod který nemocnice v Meziříčí spadá Hana Szotkowská. „Celá kauza je velmi složitá. Do té doby než soud definitivně rozhodne se k celé věci nebudeme vyjadřovat," uvedla Szotkowská pro ParlamentníListy.cz. Rodiče si stěžují na to, že je nemocnice nekontaktovala. „Nikdo s námi nejednal, kdyby se nám alespoň omluvili, nehnal bych to k soudu," upozornil Marschavella.

V Česku je kvalitní péče, cestovat je zbytečné

Herpetická meningoencefalitida je poměrně vzácné onemocnění. „Domnívám se, že u nás je velmi kvalitní péče. Pokud jsou některé operace a léčba nutné, pak jsou to schopny naše zdravotní pojišťovny hradit. Musela bych se ale přesně informovat na tento konkrétní případ," reagovala poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) pro ParlamentníListy.cz. Pokud jsou pacienti přesvědčení, že zásahem lékaře došlo k poškození jejich zdraví, mohou se bránit dvěma způsoby: stížností na lékařskou komoru nebo soudem. „Účinnější a častěji vyhledávaná metod je soud, protože tam je přítomen soudní znalec," uzavřela Chalánková.

Foto: Daniela Čunková


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…