Drábek: Dva měsíce na pracáku a půjdeš zametat. Města: Budou košťata?

18.11.2011 6:51

V současné době má veřejná služba motivační funkci, aby si lidé, kteří jsou v hmotné nouzi, mohli trochu přilepšit. To se ale brzy změní. Pro všechny uchazeče o zaměstnání, kteří jsou v evidenci úřadů práce déle než dva měsíce, bude veřejná služba od nového roku povinná. V některých městech se této změny obávají. Musí totiž vyhovět všem uchazečům a míst prý není dost.

Drábek: Dva měsíce na pracáku a půjdeš zametat. Města: Budou košťata?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Úřady práce budou moci od nového roku vyřadit z evidence všechny ty, kteří tu budou vedeni delší dobu než dva měsíce a odmítnou vykonávat veřejnou službu.

„Pokud takový člověk odmítne nabídku vykonávat veřejnou službu v rozsahu nejvýše dvacet hodin týdně, bude vyřazen nejprve z evidence uchazečů o zaměstnání a následně, pokud je v systému dávek pomoci v hmotné nouzi, i z tohoto systému. Přijde proto i o pojištění placené státem," uvedla pro ParlamentníListy.cz zástupkyně mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková s tím, že přednostně budou k veřejné službě oslovováni ti, kteří jsou v evidenci úřadu práce opakovaně anebo dlouhodobě.

Bude tedy záležet na jednotlivých úřadech práce, jaký počet nezaměstnaných k výkonu veřejné služby osloví. Pokud jich bude příliš mnoho, může to některým městům hodně zkomplikovat situaci.

Olomouc pošle lidi na Floru, Přerov na Spartak

Jestliže k tomu dojde v Olomouci, město se pokusí vyjednat větší počet míst tam, kde je to možné. „Čekáme, jak si úřad práce nastaví počty lidí, jaký bude klíč výběru. Buď to úřad práce nastaví tak, že lidí, kteří budou muset vykonávat veřejnou službu, bude málo, a tím pádem budou mít problémy obce nebo firmy, které si na to zvykly a počítají s tím. Anebo to úřad práce nastaví tak, že těch lidí, které osloví kvůli veřejné službě, bude více. V tomto případě se pokusíme vyjednat u akciových společností zřizovaných městem, jako jsou technické služby, výstaviště Flora nebo městské lesy větší počet míst. Určitě bychom se snažili oslovit také třeba neziskové organizace pracující v sociální oblasti," prozradil redakci vedoucí odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu Michal Majer.

Přerov bude v případě navýšení počtu uchazečů o veřejnou službu připraven. „Momentálně máme uzavřeno asi 490 smluv o výkonu veřejné služby, ale to se týkalo lidí, kteří jsou na dávkách v hmotné nouzi. Od nového roku předpokládáme navýšení počtu uchazečů o veřejnou službu. Připraveni jsme a myslím si, že budeme schopni lidem najít uplatnění ať už v příspěvkových organizacích zřízených městem, neziskovkách nebo ve sportovních klubech jako Tělovýchovná jednota Spartak Přerov. Metodické pokyny k tomu, jak to bude probíhat, nejsou ještě vydány a já předpokládám, že se to nebude týkat všech nezaměstnaných, kterých je v Přerově na tři tisíce," řekla ParlamentnímListům.cz organizační pracovnice veřejné služby přerovského magistrátu Irena Vykoukalová s tím, že se jim v listopadu přihlásilo poměrně dost lidí, kteří chtějí pracovat. „Myslí si totiž, že od ledna budou muset, a tak si chtějí vybrat organizaci, u které by chtěli veřejnou službu vykonávat," doplnila Vykoukalová.

Související: Bič na nezaměstnané: Budou se pravidelně hlásit na poště


Prostějov a Šumperk se děsí potíží

V Prostějově zatím nedokážou odhadnout, co je od ledna 2012 v souvislosti se sociální reformou čeká. „Vůbec nevím, jak to bude. Myslím si, že pokud se zvedne počet uchazečů o veřejnou službu, nebudeme je mít kam dát. V současné době jsme schopni najít práci asi třem stovkám lidí. Většina z nich se podílí na úklidových nebo natěračských pracích ve školách a školkách. Teď máme všechna místa obsazená a jestli jich bude víc, tak máme problém," obává se chystaných změn Anna Černá z prostějovské radnice.

Také v Šumperku si dělají starosti. „Pokud se to bude opravdu vztahovat na všechny, kteří jsou víc jak dva měsíce nezaměstnaní, tak my opravdu nejsme schopni zajistit práci všem. Zatím zaměstnáváme na veřejné službě nějakých sto šedesát lidí, ale pokud by to mělo přerůst v nějakých pět set lidí nebo do tisíce, tak nejsme schopni. Čekáme, že bude vypracována nějaká metodika ze strany ministerstva, kde bude jasně uvedeno, komu službu budou úřady práce nabízet," upozorňuje ParlamentníListy.cz vedoucí odboru sociálních věcí z Městského úřadu Šumperk Pavla Skálová s tím, že zatím nemá podrobnější informace.

Reichl: Není důvod k obavám

Podle mluvčího Úřadu práce ale k takovým obavám není důvod. „Úřad práce bude vybírat vhodné uchazeče o výkon veřejné služby, bude řídit a koordinovat pracovní kapacity. Zajištěním pojištění a prostřednictvím nabídky veřejně prospěšných prací a společensky účelných pracovních míst se bude přímo podílet na financování veřejné služby. Je vytvořena nová systémová aplikace, s jejíž pomocí budou referenti úřadu práce moci efektivně pracovat s jednotlivými uchazeči. Aplikace bude umožňovat i vzdálený přístup pro subjekty, které budou moci ve vymezených oblastech do aplikace aktivně vstupovat. Díky tomu se urychlí a zkvalitní vzájemná komunikace mezi úřadem práce a subjektem realizujícím veřejnou službu," sdělil mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Související: Nezaměstnaní budou muset na veřejné práce. Jinak nedostanou podporu


Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda bude existovat nějaký limit na to, kolika nezaměstnaným, kteří jsou v evidenci úřadů práce déle než dva měsíce, bude veřejná služba nabídnuta tak, aby zmíněná města neměla problémy s jejich umístěním, odpověděl: „O takovém limitu se zatím nemluví, hlavně pro něj nevidíme důvod. Bude záležet na poptávce měst a obcí či jiných zprostředkovatelů veřejné služby a volných kapacitách pro veřejnou službu. Naší snahou je úzce spolupracovat s městy a obcemi a navázat tak na současnou dobrou spolupráci v této oblasti," uzavřel Reichl.

Čtěte více:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…