EU uzavře Česko do hliněné bašty, varoval Klaus na besedě CEPu

12.01.2012 7:25

Prezident Václav Klaus moderoval diskusi Centra pro ekonomiku a politiku, tentokrát na téma chytrých ekologických domů, které Evropská unie doporučuje stavět svým občanům. Hlava státu se jednoznačně postavila proti nápadu další možné regulace přicházející z Bruselu. Ekologové si však z jeho postoje mnoho nedělají. Proti nápadu EU se podle nich může stavět jen někdo, kdo neví, co s penězi.

EU uzavře Česko do hliněné bašty, varoval Klaus na besedě CEPu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

Prezident Václav Klaus včera moderoval další z řady diskusí, kterou čas od času pořádá Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), tentokrát na téma domů s nulovou spotřebou energie, jejichž výstavbu prosazuje EU. Dá se říci, že mezi členy a příznivci této myšlenkové platformy je Klaus „mezi svými“ a každé jeho vystoupení sklidí potlesk. Stalo se tak i tentokrát, když se Klaus jasně postavil proti tomuto návrhu EU. O besedě informuje dnešní MF Dnes.

Proti se staví jen lidé, kteří neví, co s penězi, vzkázal Klausovi aktivista

„Tématem jsou domy s nulovou spotřebou energie. Kdo chodíme do restaurace Hliněná bašta, tak tam to avizují také. Celý ten dům je vlastně hliněný bunkr. Jestli nám tady chtějí zavést hliněnou baštu do každé rodiny, tak to by byl opravdu zajímavý projekt,“ prohlásila hlava státu.

Ve stejném duchu vystoupil i europoslanec Ivo Strejček (ODS), který upozornil na to, že unie na jedné straně chce výstavbu těchto ekologických domů po obyčejných lidech, ale pro své poslance staví domy vytápěné i chlazené za pomoci elektřiny získávané z vnějších zdrojů.

Ekologové si ale z Klausova postoje nedělají těžkou hlavu. Oponují totiž, že proti domům šetřícím energii se mohou stavět jen lidé, kteří si mohou dovolit utrácet za nesmysly, nebo bossové uhelného průmyslu. „Proti chytrým domům jsou jenom majitelé mosteckých dolů, bossové ruského Gazpromu, nebo lidé, kteří nevědí, co s penězi,“ oponoval Klausovým názorům Vojtěch Kotecký z hnutí Duha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …