Havel z ČSSD: Neděkujte mi za to, co jsem udělal, když byly banky v hajzlu

03.01.2012 6:16

Ekonomický expert ČSSD a poslanec Evropského parlamentu Jiří Havel ve svém pondělním blogu rozcupoval nejen chystané vládní škrty, ale také chování bank a zástupců dalších finančních institucí.

Havel z ČSSD: Neděkujte mi za to, co jsem udělal, když byly banky v hajzlu
Foto: Štěpán Hašek
Popisek: Europoslanec Jiří Havel

"Líbí se mi názory ekonomů," tvrdí Havel, mimo jiné docent ekonomie, "kteří na všechny problémy mají jediný lék, a tedy škrtat. Případně škrtat a škrtat. Je to nepochybně skvělý lék, protože je tak možno zrušit veškerou výuku ekonomie a zařadit ekonomický axiom „škrtat“ již do osnov mateřských škol," doplňuje.

Podle jeho slov by prakticky všechny ekonomické univerzity mohly zavřít, protože je-li efektem jejich vzdělání jediná pravda „škrtat,“ jsou pak vedle mateřských škol se svou průměrnou délkou studia sedm let poněkud nadbytečné. Tím by se údajně dozajista ušetřilo mnoho veřejných peněz a vychovalo podstatně méně troubů - "jako jsem třeba já" - uvádí europoslanec.

Země se prý podle některých ekonomů mají vykašlat na zdravotnictví, vzdělání, výzkum či sociální služby.

"Země jsou tak bohaté, jako jsou jejich banky. Proto v období krize mají země investovat zejména do svých bank. A všímejte si, že opravdu vyspělé země tak v období krize skutečně činí. Dovoluji si vás tímto nenápadně upozornit, že i já jsem takto, zhruba před desetiletím, když české banky byly v hajzlu, do českých bank poslal všechny vaše peníze. V podstatě mi vděčíte za naši dnešní prosperitu," tvrdí Havel doslova.

"Ale nemusíte mi dojatě děkovat," doplňuje s tím, že české banky se nám všem bohatě odvděčily svou vyhlášenou kvalitou služeb a zejména ve světě ojedinělou úrovní poplatků. Není proto žádného, uvádí zástupce soc. dem. v nadsázce, důvodu banky daňově trestat. Bankéřům by se tak naopak měly zavést k platu ještě zvláštní příplatky státu jako vřelý dík za to, že tak srdnatě a někdy i dobře střeží naše peníze,“ uzavírá ostrý tón svého blogu sociální demokrat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…