Armáda nakupuje ve velkém. Přes NATO

31.08.2011 22:16

Ministerstvo obrany dokončuje nákup munice pro kanóny a útočné pušky za 207 milionů korun. Na svých webových stránkách to uvedl týdeník Ekonom, podle nějž jde o první velký armádní nákup, který ministerstvo neprovádí samo, ale přes agenturu Severoatlantické aliance - Agenturu pro technické zabezpečení a zásobování (NAMSA), pomocí které mohou členské země pořizovat vojenský materiál od košil až po obrněná vozidla.

Armáda nakupuje ve velkém. Přes NATO
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Nákupy přes NAMSA mají podle týdeníku několik výhod: uskutečňují se přes průhledné mezinárodní soutěže, nefungují při nich vazby zbrojařů a politiků a především lze díky nim ušetřit. Pokud si chce totiž několik členských zemí najednou pořídit tentýž materiál, agentura jejich požadavky spojí do společného nákupu, pokusí se domluvit množstevní slevu.

Obrana by mohla ušetřit až dvacet procent

Česko, kde jsou armádní nákupy často spojovány s korupcí, využilo tuto možnost až po více než dvanácti letech od vstupu do NATO, uvádí Ekonom.

"Přes agenturu je realizován nákup celkem dvanácti položek, z nichž největší část tvoří nákup několika milionů nábojů pro nově zaváděné útočné pušky CZ 805," upřesnil pro ČTK mluvčí ministerstva obrany Jiří Štábl.

Zástupci ministerstva ještě na jaře odhadovali, že oproti původním nákupům munice, které mnohdy probíhaly přes domácí zprostředkovatelské firmy, by nově mohli ušetřit deset až dvacet procent. Zda se tak skutečně stalo, se zatím nechtějí prozradit. "Informace o tom, jakých úspor se dosáhlo, uveřejníme až po dokončení obchodu," řekl Štábl.

Čtěte více:
Vondra u Jílkové. Armáda za 500 miliard a vojáci mají jedny ponožky
Vondra: Bílá kniha o obraně. Uvědomujeme si, že situace je vážná
Bývalí policisté a vojáci pobírají výsluhy i vysoký plat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…