Hejtman Chovanec truchlí. Brusel se na Plzeň vykašlal

23.09.2011 16:48

Bruselský úřední šiml řehtá dál a Plzeňský kraj stále marně čeká na převod domu do svého vlastnictví, který kraj zakoupil pro své potřeby už letos v březnu. „Už jsme se smířili s tím, že slavnostní otevření nového sídla kraje, tak jak jsme původně plánovali, už neproběhne letos, ale až někdy začátkem příštího roku," řekl pro ParlamentníListy.cz hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Hejtman Chovanec truchlí. Brusel se na Plzeň vykašlal
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

 „Pokud si někdo stěžuje na to, že převod nemovitosti u nás v Česku trvá dlouho, pak v Bruselu je tato doba ještě mnohem delší. Převod nemovitostí trvá v Bruselu minimálně půl roku. Pokud se převod podaří zrealizovat do konce roku, budu mluvit o zázraku," řekl hejtman Chovanec. Okamžitě poté se v nové nemovitosti začne s rekonstrukcí podkrovních prostor, kde vzniknou malé pokoje pro hosty. Poté se nastěhují noví nájemníci.

Nájemníci se musí starat sami

Až doposud využívaly české kraje pro své zastoupení v Bruselu společný Český dům, který se otevíral s velkou slávou v roce 2007, dlouho ovšem nevydržel. Dům mělo v pronájmu ministerstvo zahraničí. Ale z úsporných důvodů s pronájmem končí. Všichni nájemníci, kteří ovšem platili za pronájem ministerstvu nemalé peníze, končí k poslednímu říjnu a dál se o sebe musí starat sami. Nejpružněji na novou situaci zareagoval Plzeňský kraj, který si dům v Bruselu na dobré adrese zakoupil v přepočtu za 18,5 milionu korun. Po Praze se tak Plzeňský kraj stal zatím jediným českým regionem, který si v Bruselu pořídil vlastní nemovitost. Nákup domu odsouhlasila drtivá většina krajských zastupitelů napříč politickým spektrem. Proti hlasovali jen dva.

„Jedná se o čtyřpodlažní historickou budovu na náměstí Jamblinne de Meux za 765 tisíc eur, dalších 92 tisíc eur, tedy asi 2,5 milionu korun musíme zaplatit za převod nemovitosti a za zápis v katastru," řekl pro Parlamentní listy hejtman Chovanec. Dům je ve velmi pěkném stavu. Nový majitel musí dokončit pouze podkroví. Pokojíky, které tam vzniknou, budou využívat zástupci kraje i další hosté. „Je to pro všechny mnohem výhodnější než platit pokoje v drahých hotelech, budou to ovšem spíš jen takové komůrky pro přespání," řekl hejtman.

Kraj tratit nebude

Zástupce Plzeňského kraje v Bruselu Zbyněk Prokop dostal loni v prosinci od vedení kraje požehnání k hledání vhodné budovy ke koupi, jejíž cena neměla překročit 20 milionů korun. „Podmínky i cena byla slušná, jde o rozumnou investici. Dům se dá navíc kdykoli prodat a kraj na tom tratit nebude," komentoval nákup domu opoziční zastupitel kraje Vladislav Vilímec (ODS). Za pronájem i provoz kanceláře svého zastupitelství v Českém domu a za byt krajského vyslance Prokopa platil Plzeňský kraj ročně částku jeden milion korun. Koupi domu ze svých volných prostředků považuje kraj za výhodnou.

Více o Plzeňském kraji ZDE

„Je pro nás výhodnější kupit si vlastní nemovitost, než někde platit drahý nájem. Vzhledem k rozdělování evropských peněz je pro nás velice důležité být v Bruselu u zdroje a mít odpovídající zázemí. Už se těším na to, až na budově zavlaje vlajka Plzeňského kraje," řekl Chovanec. Ten uvedl, že v domě se nepočítá se zřízením žádné stylové české restaurace, protože je to dál od centra. Pouze v suterénu budou zřejmě prostory vybavené v zázemí restauračním zařízením, které by mělo sloužit během slavnostních akcí pro přípravu občerstvení. „Rozhodně tam nebudou jezdit úředníci kraje na mejdany, jak by se někdo mohl mylně domnívat," uvedl hejtman.

Budovu se třemi nadzemními podlažími a podkrovím využije Plzeňský kraj na kanceláře, reprezentativní prostory a zmíněné pokoje. Kromě toho bude v domě i byt zástupce kraje. V reprezentativních prostorách se pak budou odehrávat různé výstavy a prezentace.

Plzeň bude pronajímat

Plzeňský kraj nebude celý objekt využívat pro sebe, ale čtyři kanceláře plánuje pronajmout dalším subjektům. Jako první projevily o kanceláře vážný zájem české aerolinky, sídlit by tam mělo také zastoupení Pardubického a Jihomoravského kraje. Zájem projevil i Karlovarský a Jihočeský kraj, ale zatím se žádný z těchto dvou regionů závazně nerozhodl.

Více o hejtmanu Chovancovi ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…