Jakl: Média mě a prezidentovo okolí lynčují za naše názory

19.08.2010 5:41

ParlamentníListy.cz získaly exkluzivní vyjádření prezidentova tajemníka Ladislava Jakla k článku v MF Dnes kritizujícího jeho osobu v souvislosti s ropnou havárií v Mexickém zálivu a jeho kritickým vyjádřením k dílu Alfonse Muchy Slovanská epopej.

Jakl: Média mě a prezidentovo okolí lynčují za naše názory

Ondřej Šťastný napsal na iDnes.cz i v MF Dnes článek s titulkem ironicky naznačujícím, že Ladislav Jakl a prezidentův vicekancléř Petr Hájek vědí úplně všechno. Jakla jsme se zeptali, zda je tomu vskutku tak a zda tedy ví všechno.

Nejsem vševědoucí

„Nevím všechno. A ani to netvrdím. Článek pana Šťastného vyšel nejdříve na iDnes. To mě velmi udivilo. Před třemi lety mě totiž redakce iDnes umluvila, abych si u nich zřídil svůj blog. Když jsem se nemohl rozhoupat, přesvědčovali mě, že blog je takový lehký žánr, že můžu psát kdykoli o čemkoli, o zážitcích, o denních věcech kolem, o obecných společenských tématech. A tak jsem to přijal a asi tak jednou za čtyři týdny jsem tam psal něco o svém cestování po republice, o pivu, o nějakém článku v novinách. A najednou mi z této redakce vzkazuje pan Šťasný, že nemůžu psát o čemkoli, jako každý jiný, ale jen o tom, čemu prý rozumím. Nevěděl jsem, že dostanu seznam povolených témat. To bych jejich nabídku nikdy nepřijal," řekl redakci Jakl.

Šťastný Ondřej

„Co kdyby mě napadlo napsat třeba o fotbale? Pan Šťastný by mi před statisíci čtenářů vzkázal, ať si nehraju na všeználka a že nemám trenérské zkoušky. Nemohu podle něj napsat ani o svém pocitu z nějakého uměleckého díla, protože bych se tím - jak píše pan Šťastný - ´pasoval na odborníka na výtvarné umění´, přestože ve svém dotyčném blogu o Muchově Slovanské epopeji doslova píšu, že výtvarnému umění houby rozumím," dodal Jakl.

Jakl uvedl, že si zvykl na nenávistné a sprosté urážky jak v diskusích, tak v reagujících článcích. Zvykl si i prý na to, jak mu anonymové přejí smrt, jak ho zuřivě nenávidí už za to, jak vypadá, a ani nečtou, co píše. Podle Jakla se proti němu v médiích zvedla velká vlna odporu, protože píše o jejich praktikách.

Nejsem z cukru

„Nejsem z cukru a podobní lidé holt mezi námi žijí. Pan Šťastný ale udělal cosi jiného: nevyčítá mi údajně vadný názor, ale sám fakt, že jsem si dovolil vybrat určité téma. Protože o jistých tématech se asi smí psát jen obecně oblíbené fráze a to já neumím. Podle Šťastného svobodnou volbou témat sděluji světu, že rozumím všemu, navzdory tomu, že pro pomaleji myslící lidi raději rovnou napíšu, že tématu nerozumím," dodal Jakl.

Podle Jakla lidé mluví o lecčem, co je zajímá. A lidé píší i blogy o tom, co je zaujalo a o čemkoli. „Jen já to podle Šťastného dělat nesmím. A tak podle něj nesmím ani psát o novinářském přestřelení tématu ropné havárie na Deep Horizon, přestože jsem novinařinu vystudoval. On mi nevyčítá nějaký názor. Na to jsem zvyklý, i formou nadávek. On se pohoršuje, že jsem to vůbec napsal. A to je pro mne zásadní informace o iDnes," dodal Jakl.

S blogařením asi skončím

Jakl nyní zvažuje, že po třech letech s psaním blogů na iDnes skončí. „Oni si mě před třema lety pozvali a teď mi říkají, že jejich nabídka už neplatí, že narozdíl od všech ostatních bloggerů já nesmím psát o čemkoli, ale pouze o tom, k čemu jsem oprávněn. Nejdřív mě hecují, ať píšu svobodně o čemkoli, potom mi to vyčtou. To, že Šťastného článek vydala i papírová MF Dnes pro statisíce čtenářů, kteří si v tu chvíli nemohli přečíst můj originál, to už je holt styl dnešních mediálních lynčů," míní Jakl podle něhož je článek propagandou s cílem urazit a poškodit okolí prezidenta.

„Je to trest za to, že máme své názory a říkáme je nahlas. Podle něj máme jako úředníci právo leda číst oficiální komuniké. Ale pokud bychom to tak dělali, bude nás zas urážet za to, že názor nemáme," dodal Jakl.

Umění houby rozumím

ParlamentníListy.cz se Jakla zeptaly, zda se považujete za výtvarného kritika a experta na ropné havárie.

„Ale to vůbec ne. O tématu Slovanské epopeje jsem v onom svém blogu zatím jako jediný napsal, že debata o ní se vede špatně, že Epopej nepatří ´všemulidu´, aby se teď ´všeholid´ rozhodoval, kam s ní. Že existuje cosi jako vlastnictví a že jen vlastník může rozhodnout, co s ní bude. A připojit jsem svůj názor, že to je kýč. Musím mít na takový názor papír a razítkem? Navíc, když doslova napíšu, že výtvarnému umění houby rozumím? A ropná havárie? Můj dotyčný článek byl o mediální kampani. A na mediální problematiku se expertem být cítím. Ale nikdy bych na toto téma neupíral právo psát blogy komukoli," odpověděl Jakl.

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …