Kastrát nechápe EU: Zákrok mu zachránil život. Sex si užívá po svém

30.01.2012 21:49

Třetí rok tlačí Evropská unie na Českou republiku kvůli zákazu chirurgických kastrací sexuálních delikventů. Rada Evropy nám vzkazuje.“Je to mrzačení!“ Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v nadsázce navrhl, že kastraci budou provádět přímo členové vlády.

Kastrát nechápe EU: Zákrok mu zachránil život. Sex si užívá po svém
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Evropský výbor pro zabránění mučení při Radě Evropy tvrdí, že kastrace pachatele ponižuje a mrzačí. Podle výboru tento zásah zbaví člověka plodnosti, ale zároveň také na něm často zanechá vážné a trvalé psychické i zdravotní následky.

Pacienti, kteří podstoupí kastraci, trpí v mnohem vyšší míře například osteoporózou, anémií a tělesnými změnami. Podle evropského výboru nelze považovat kastrace v žádném případě za lékařsky nutný postup.

Sexuologové s takovým tvrzením nesouhlasí: “O možnostech dobrovolné terapeutické kastrace sexuálních delikventů jednal opakovaně výbor Sexuologické společnosti a závěry jsou jednoznačné: možnost kastrace ponechat i navzdory protestům Evropské unie,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz MUDr. Radim Uzel.

Podle premiéra Nečase se také nejedná o trest, ale o lékařský zákrok. “Samotní odborníci v medicíně upozorňují, že například při některých nádorech prostaty se používá jako léčebná metoda také kastrace.  A tam se to za nic mučícího nepovažuje a je to jen jiný typ nemoci,“ uvedl v tiskové zprávě zaslané ParlamentnLmlistum.cz premiér Petr Nečas (ODS).

Pan Josef: S kastrací jste schopni sexu

Že s kastrací lze žít plnohodnotně potvrzuje také jeden z obyvatekl Brna, pan Josef, který si přeje být takto nazýván. Sám tento zákrok podstoupil před třemi lety, nicméně- jak zdůrazňuje – nikoliv jako sexuální delikvent, ale člověk, kterému diagnostikovali nádor prostaty.

“Před třemi lety mi lékaři řekli, že mám rakovinu prostaty. Nemoc byla v pokročilejším stadiu, brzy mi jako jediné řešení zůstalo podstoupit kastraci. Ani na chvíli jsem neuvažoval, že bych tento zákrok odmítnul, znamenal pro mě šanci na život. Při kastraci mi byla tedy odebrána varlata. Ty mi lékaři nahradili protézou, takže na první pohled nelze nic poznat. Teprve po operaci jsem se začal zajímat o.. Řekněme svou použitelnost. Samozřejmě po kastraci jsem zůstal definitivně neplodný, ale měl jsem již dvě děti, takže toto jsme s ženou spíše uvítali. Mohla přestat používat antikoncepci. Problém byl spíše v tom, že má touha po ní byla utlumena. Nemohla za to, ale ani já ne. Prostě v současnosti je to tak, že nejsem schopen sexu tak často jako dřív. Je to se mnou všechno složitější. Pokud vás má partnerka ráda, naučíte se s tím žít a vzájemně si vyjít vstříc. Počátek je samozřejmě těžký, dlouho jsem pochyboval, jestli jsem vůbec ještě chlap a mám právo po ní chtít, aby se mnou zůstala.  Teď jsem ale rád, že jsme vše společně překonali. Troufám si říct, že vedeme plnohodnotný partnerský život. Není to tak, jak si většina lidí myslí, že po kastraci nejste již nikdy schopni sexu. Můžete mít problém s potencí, ale vše se ukázalo - alespoň do určité míry - jako řešitelné. Mnohem větší problém nastal v mém zdravotním stavu. Za jeden rok jsem nabral 15 kilogramů, jsem na hranici nadváhy a mám pocit, že ztloustnu i po vodě. Občas trpím depresí a stavy úzkosti. Musím brát také speciální výživu na kosti. Ale nelituji toho, díky kastraci jsem se uzdravil a žiju celkem normálně. Jediný rozdíl je v tom, že zatímco u rakoviny pacient bez problémů řekne, že podstoupil například chemoterapii, mě jako muži je hloupé přiznat, že jsem kastrován. Přitom to je léčebná metoda jako kterákoliv jiná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz pan Josef.

Příklady táhnou

V zemích, kde je kastrace zakázána se ale tento postup vždy neosvědčil. Ve Francii například zaznamenali případ, kdy po osmnácti letech propuštěný pedofil okamžitě na svobodě opět znásilnil pětiletého chlapce. Pachatel poté sám požádal prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby mu povolil zakázanou kastraci. Ani přes tragédii, která se opakovala u tohoto delikventa, prezident nepovolil. Sexuální zločiny nechávají na lidské duši nezhojitelné jizvy.

"Když jsem byla v pubertě, byla jsem sexuálně zneužita. Pachatel byl naštěstí dopaden a skončil ve vězení. Pokud vím, kastraci nikdy nepodstoupil, protože by o ni musel sám požádat. Je to už hodně let, bude asi teď na svobodě. Nepátrám po něm a doufám, že ani on nepátrá po mně. Nevím, jestli je to pocit křivdy nebo fakt, ale nějak nevěřím, že by nebyl schopen svůj zločin opakovat. Já jsem ještě dlouho poté chodila k psychologovi a velmi pozdě jsem se kvůli tomu také vdala. Dodnes jsem se s tím nesmířila, přestože vedu celkem normální život. A on si odseděl svých pár let, prošel nějakou zdravotní péčí a teď si běhá na ulici mezi námi. Já bych kastraci provedla povinně každému, kdo se dopustil sexuálního zločinu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz jedna z obětí sexuálního delikventa, která si přála zůstat v anonymitě.

Uzel: Požadavek zrušení kastrací je požadavkem laických nadšenců

Pacient podle zákona musí o tento zásah požádat sám a musí s ním souhlasit. Zároveň mu musí být sdělena možná rizika i následky operace. Přesto Evropa tvrdí, že pacienti se nerozhodují zcela dobrovolně. Pachatelé sexuální deliktů často požádají o tento zákrok pod vidinou, že se dostanou mnohem dříve na svobodu. Evropská unie se obává, že kastrace povolujeme bez rozmyslu. MUDr. Radim Uzel ale hájí čest sexuologů u nás.“ V orgánech Evropské unie totiž k tomuto problému zaujímají názor naprosto nekompetentní funkcionáři, kteří nemají ani základní znalosti z oboru lékařské sexuologie. Tento medicínský obor má v naší zemi nejdelší tradici z celé Evropy, zatímco v mnoha jiných zemích se za sexuologa může považovat třeba učitel základní školy. Protesty pak zpravidla vycházejí z pera těchto laických nadšenců,“ uvedl pro Parlamentnilisty.cz Uzel.

O tom, že bychom jednali neuváženě, nesvědčí ani statistiky. V České republice bylo provedeno celkem 85 zákroků tohoto typu. Podle Ministerstva zdravotnictví přiznalo recidivu po lécích osm pacientů z celkového počtu 33. V případě kastrace se ani u jednoho pacienta recidiva nevyskytla. Evropa dává přednost chemické kastraci. To znamená hormonální léčbě. Její účinky jsou však značně individuální, jsou také závislé na pravidelnosti užívání, po přerušení léčby se problém pacientovi vrací.

Vláda požadavek EU zamítla

Vláda proto dala na doporučení Ministerstva zdravotnictví a požadavek Evropské unie opět zamítla:“ Vláda se musí zabývat tím, že máme právo chránit zdraví a životy nevinných obětí a z tohoto pohledu k tomu musíme přistupovat a nenastavovat novou lidskoprávní módu,“ uvedl v tiskové zprávě zaslané Parlametnimlistum.cz premiér Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek ale dodal.“ Ve vládě jsou myslím ale doktoři, mohli by být na takový účel vycvičeni,“ uvedl na tiskové konferenci Kalousek. Nečas má však s ministry jiné plány.“ Já bych je raději využil k jiným účelům. Také jsem v rozpacích, na kom by se cvičili,“ obává se nejhoršího premiér Nečas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…