Kdo rozhodl volby? Nerozhodnutí voliči

31.05.2010 6:11

Redakce ParlamentníListy.cz srovnala předvolební průzkumy renomovaných agentur a skutečný volební výsledek. Poté je nechala okomentovat dvěma odborníky, Janem Hartlem ze STEMu a Janem Herzmannem z Factum Invenio.

Kdo rozhodl volby? Nerozhodnutí voliči

Z voleb do Poslanecké sněmovny vyplývá, že se agentury při odhadu volebních výsledků příliš netrefily do reálných čísel. Platí to především v případě TOP 09 a ČSSD, kdy průzkumy sociální demokracii přecenily a stranu knížete Schwarzenberga naopak podcenily. Redakce ParlamentíListy.cz zavolala Janu Hartlovi z agentury STEM a Janu Herzmannovi z Factum Invenio, aby okomentovali tyto odchylky.  

Nejvíce ČSSD přiřkla CVVM a po ní STEM

Nejvíce procent přiřkla sociálním demokratům agentura CVVM, když jejich výsledek v květnovém průzkumu odhadovala na 30,5 procent, tedy o 8,41 více, než nakonec získala. Nejblíže reálnému výsledku byla agentura Median s 26,2 procenty, tedy o 4,11 více, než byla skutečnost. Všechny tyto výsledky jsou však mimo statistickou chybu, která je kolem 2 procentních bodů.

Factum Invenio v poslední den, kdy bylo možné zveřejnit průzkum uvedla, že ČSSD by měla získat 26,3 procent hlasů a druhá ODS 22,9, KSČM 13,1, Věci veřejné 12,6, TOP 09 10,9 a KDU-ČSL s 5,5  procenty. Podle posledního zveřejněného průzkumu STEM měla ČSSD získat 30,4 procent, ODS 21, KSČM 13,3, KDU-ČSL 4,4, TOP 09 10,4 a VV 10. Podle květnového volebního modelu CVVM měla mít ČSSD 30,5 procenta, ODS 19, TOP 09 14, KSČM 13 a VV 11,5 procenta.

Související:


Velké strany zaznamenaly znatelný odliv

Jan Hartl vysvětluje odchylku od konečného výsledku tím, že oproti minulým volbám se změnil trend v tom, že se voliči na poslední chvíli rozhodli volit menší neetablované strany, zatímco ve volbách 2006 volili ty velké.

Zjednodušeně řečeno šlo o to, že vlažní voliči velkých stran, především ČSSD, nešli k volbám, zatímco voliči, kteří v minulosti u voleb nebyli, dali svůj hlas novým subjektům. Podle Hartla se u takových voličů nejednalo o dlouhodobý trend, ale o krátkodobou víceméně emotivní záležitost, kdy se voliči s nepříliš silnou stranickou loajalitou rozhodli na poslední chvíli. Podle Hartla je však ČSSD pro české občany stále dlouhodobě nejpřijatelnější stranou.

U prvních výsledků exit pollu zveřejněného agenturou SC&C Hartla překvapilo především to, že ČSSD a ODS měly shodně po 20 procentech. „Korigování na 22 procent a celkové relativní vítězství ČSSD mi pak dávalo smysl," řekl pro ParlamentníListy.cz Hartl.

Herzmann: Exit poll byl excelentní

Jan Herzmann z agentury Factum Invenio došel k podobným závěrům jako Jan Hartl. Zatímco velké strany v minulých volbách na poslední chvíli zaznamenaly příliv hlasů, nyní voliče ztratily. „TOP 09 posbírala maximum protestních hlasů. Hlavně u voličů ODS, ale i dalších stran, například KDU-ČSL," řekl ParlamentnímListům.cz Herzmann.

Agentura dlouhodobě lidovcům předpovídala výsledek těsně nad 5 procent, ale ten volební se pohybuje v rámci statistické chyby. Někteří příznivci lidovců podle Herzmanna na poslední chvíli hodili do urny lístek s kandidátkou TOP 09.

Povolební odhad agentury SC&C na základě dotazů voličům po odchodu z volební místnosti hodnotí Herzmann velmi kladně. „Exit poll SC&C byl úžasný. Agentura zanalyzovala chyby z roku 2006. Za takový výsledek by se nemusely stydět ani renomované agentury v západní Evropě," dodal Herzmann.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …