Komunista Ransdorf v ČT natvrdo: Havlovi kamarádi zničili zemi

02.04.2013 21:15

Hostem pořadu Hyde Park na ČT24 byl europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf. Hovořil nejen o Evropské unii, ale také o komunismu a době před rokem 1989. Je přesvědčen, že to nebyla doba pouze špatná, naopak.

Komunista Ransdorf v ČT natvrdo: Havlovi kamarádi zničili zemi
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

„Mně vlajka Evropské unie nevadí. Stejně jako hymna Evropské unie. Já při ní stojím a zpívám ten Schillerův text, zatímco někteří při ní sedí,“ řekl Ransdorf k tomu, že prezident Miloš Zeman vyvěsí vlajku EU na Pražském hradě. Jeho předchůdce Václav Klaus takový krok odmítal. „Myšlenka EU je správná, na rozdíl od jejího provedení,“ dodal.

60. léta byla svobodná

Vznik Evropské unie a její rozvoj byl podle Ransdorfa uspěchaný, hlavně přijetí některých států (jako je Řecko). „Chyba byla, že Řecko bylo urychleně přijato do eurozóny,“ myslí si europoslanec. Problém podle něj je, že Řecko má velmi slabý exportní výkon. Přesto ale v budoucnost EU věří.

Ransdorf nevyloučil, že dojde ke krachům dalších zemí, nebo přinejmenším k problémům podobným těm, které jsou momentálně na Kypru. „Určité obavy, co se týče dalšího vývoje, mám u Itálie,“ prohlásil europoslanec. V případě problémů s Itálií by byla tvrdě zasažena i Francie.

KSČM prosazuje naprosto jiný daňový systém než současná vláda. „Daňový systém by měl motivovat k efektivnímu využívání zdrojů,“ myslí si Ransdorf. Mělo by se prý např. snížit zdravotní a sociální pojištění. „Tady jde o to, jakou budou mít daně strukturu,“ doplnil.

Jeden z tazatelů Ransdorfovi vyčetl, že komunisté před rokem 1989 zničily československé hospodářství. „Havlovým kamarádům se podařilo rozbít v této zemi všechno,“ namítl europoslanec. „Patřili jsme mezi vyspělé země,“ dodal s tím, že proběhla např. industrializace Slovenska.

„Když se podíváme na minulost, tak sice represe byla, ale podle toho také byla emancipace,“ myslí si Ransdorf. Připomněl třeba příznivou dobu 60. let. „Kulturně bylo v době 60. let Československo nejsvobodnější zemí světa,“ tvrdí europoslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…