Květiny pro Havla po třídenní plavbě lodí skončily v Labi

02.01.2012 15:05

Květiny pro Václava Havla po třídenní plavbě lodí skončily v Děčíně v Labi. Posádka lodi Lužnice i děčínští dobrovolníci začali krátce před polednem rozebírali věnce a kytice, kterými se lidé loučili se zemřelým prezidentem. Michael Kocáb, bývalý šéf Havlovy prezidentské kanceláře Ivo Mathé a šéf Trutnov Open Air Festivalu Martin Věchet je poté začali házet do řeky pod děčínským zámkem.

Květiny pro Havla po třídenní plavbě lodí skončily v Labi
Foto: rep
Popisek: Pamětní razítko České pošty k úmrtí Václava Havla

Na připlutí lodi čekalo v Děčíně kolem 1500 lidí, většina z nich počkala i na začátek házení květin do proudu a poté odešla. Na lodi plula do Děčína kromě posádky také asi desítka lidí, kteří nastoupili v Ústí nad Labem, aby Havla symbolicky doprovodili na poslední cestě. Již v neděli večer se jich do přístavu ve Vaňově přišlo na příjezd lodě podívat asi 300. Loď dnes urazila 26 kilometrů do Děčína, celou cestu lodi lemovali mávající lidé i zastavující auta.

Úžasná atmosféra

Loď Lužnice a nákladní člun vyrazily z Prahy před dvěma dny, první noc kotvily v Mělníku. Podle sestry Angeliky z řádu boromejek je celou cestu na březích zdravili lidé, kteří zapalovali svíčky, mávali, a troubila auta i vlaky. "Nebyl úsek více než 500 metrů, kde by někdo nestál. Atmosféra je úžasná, takové reakce lidí jsme nečekali," dodala.

Havel zemřel v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku, kde v posledních měsících pobýval. Rakev s jeho ostatky pak byla dva dny vystavena v duchovním centru Pražská křižovatka a dva dny ve Vladislavském sále Pražského hradu. Desetitisíce lidí přicházely na tato místa uctít Havlovu památku. Mnozí z nich přinášeli květiny, které dnes skončí v řece.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…