Ministr Drábek: Ukončil jsem monopol jediného dodavatele

25.02.2012 12:40

Komentář ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Ministr Drábek: Ukončil jsem monopol jediného dodavatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Rád bych zareagoval na článek Pavla Mareše z 21. února, který se týká změny systému výplaty sociálních dávek. Jeho hlavním argumentem je údajná nevýhodnost zapojení více externích firem.

Přechod na nový systém ukončil monopol jediného dodavatele, který si v podstatě mohl určovat, za jakých podmínek dostane zaplaceno. To jsem považoval, zejména z finančních důvodů, za dlouhodobě neudržitelné a nevýhodné. Stát totiž neustále hradil rostoucí náklady – každoročně v řádech desítek milionů korun. Za posledních pět let MPSV jen na administraci dávek vyplatilo celkem 2,4 mld. Kč, loni to bylo už téměř půl miliardy korun.

Naproti tomu v nových systémech MPSV neplatí za vývoj jednotlivých komponent – platí pouze službu, tedy zprostředkování výpočetního výkonu: celkové náklady na administraci dávek jsou 255 mil. Kč. Už letos ušetří MPSV zhruba 200 mil. Kč, od roku 2013 bude úspora ještě vyšší. Celý změnový proces je financován z projektu EU, nikoli ze státního rozpočtu.

Další úspory nalezneme v oblasti infrastruktury. Celkovým sjednocením platformy, odstraněním duplicitních činností, vytvořením sdíleného pracovního prostředí, jednotným účetnictvím apod. budou výdaje státu sníženy o stovky milionů korun ročně. Celkově se uspoří cca 750 mil. Kč ročně, po plné implementaci a vypořádání starých smluvních závazků.

Jaromír Drábek
ministr práce a sociálních věcí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…