Problémy s dávkami trvají. Řešení v dubnu

12.02.2012 20:04

Příští týden mají nezaměstnaní lidé dostat od státu podporu. Úřady práce začaly peníze posílat v pátek, tedy v termínu, a to i přesto, že měly na některých místech s novým systémem problémy. Někde ale potíže stále přetrvávají.

Problémy s dávkami trvají. Řešení v dubnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nejjednodušší práci mají úředníci s výplatou dávek u nezaměstnaných z loňského roku. Odeslání peněz na bankovní účet nebo složenku jim zabere jen pár minut. Pracují totiž ve starém systému. Lednové žádosti už ale znamenají práci v systému novém, který pořád nefunguje, jak má. Podle úředníků je navíc časově náročný, pomalý, padá a mnohé věci nejsou zautomatizované. "Občas se stane, že se něco někam ztratí a chvilku trvá, než se to najde," stěžuje si Josef Bílek, úředník Prahy 10.

Oproti lednu zlepšení

"Systém již funguje mnohem lépe než v lednu, nicméně v některých lokalitách dochází ke zpožděným reakcím," popisuje problémy mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Pro úředníky to pak znamená buď práci přesčas, nebo další víkend v kanceláři. Pro klienty pak riziko, že dávku nedostanou včas. 

Dodavatelé nového systému slibují, že od dubna pojedou programy už na 100 procent. Do té doby ale musí počítat se sankcemi a reklamacemi. Za lednové nedostatky už jim ministerstvo připravuje účet. Jak vysoký ale nakonec finanční postih bude, zatím ministerstvo nevyčíslilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …