Na justiční palác architekti upozorňovali už před šesti lety. 600 milionů je vniveč

12.01.2012 19:51

Výstavba justičního paláce stála Brno na pokutách téměř dvě miliardy. Není se ale čemu divit, vzkazuje Česká komora architektů. Stavbu podle nich provázely nezákonnosti a nekompetence už od samého počátku. Finanční úřad, který se případem zabýval, vyměřil za stavbu pokutu ve výši 1 935 623 540 korun, což je vůbec nejvyšší pokuta udělená státnímu orgánu v historii.

Na justiční palác architekti upozorňovali už před šesti lety. 600 milionů je vniveč
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Nám se jednoduše celkově nelíbil ten proces zadávání a vždy jsme chtěli zdůrazňovat, že architektonická veřejná soutěž je nejlepším a nejtransparentnějším způsobem zadávání,“ řekl pro agenturu Mediafax předseda komory architektů Jan Vrana s tím, že na tento fakt upozorňoval spolek už v roce 2005, a to jak krajský soud v Brně, tak i ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo financí.

V pořádku nebylo ani samotné financování projektu. Oficiálně uváděný odhad ceny byl totiž  výrazně nižší, než skutečné náklady na stavbu.

600 milionů přišlo vniveč

„Za původně odhadnutou nereálně nízkou investiční částku 768 milionů korun nebylo možné stavbu takového rozsahu realizovat. Soudní znalec považoval za realistickou částku 1,2 miliardy korun. Realizace se ale vyšplhala až na 1,8 miliardy. Je tu tedy minimálně 600 milionů korun, které objektivně propadly vniveč,“ poukázal první místopředseda komory Jan Sapák.

Sapák zároveň připomněl, že již dávno existuje i rozsudek soukromoprávního řízení, který dokládá, že zadávání prací proběhlo nezákonným postupem. „Krajský soud obcházel zákon a dopustil se nezákonnosti ve věci zadávání veřejné zakázky na projekt,“ uvedl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …