Pokuta jak Brno. Dvě miliardy kvůli justičnímu paláci

10.01.2012 20:26

Rekordní pokutu dostal krajský soud v Brně za chyby při stavbě justičního paláce. Dvě miliardy korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Pokuta jak Brno. Dvě miliardy kvůli justičnímu paláci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Krajský soud v Brně dostal od finančního úřadu rekordní pokutu ve výši téměř dvou miliard korun za chyby při stavbě tamního justičního paláce. Podle ministerstva spravedlnosti je za kauzu odpovědné vedení krajského soudu. Zástupci soudu se odmítají k případu vyjadřovat s tím, že verdikt je zatím nepravomocný. Na výši pokuty upozornila ČT.

Náklady na stavbu justičního areálu se zvýšily z původních 800 milionů korun na téměř dvě miliardy korun. Kauzu již šetřila i policie kvůli podezření z porušení rozpočtové kázně. Policie sice případ odložila. Porušení rozpočtových pravidel ale začali prověřovat inspektoři brněnského finančního úřadu a vyměřili historicky nejvyšší pokutu pro státní úřad – 1 935 623 540 korun.

K pokutě nabíhají úroky z prodlení. Celková výše se tak může vyšplhat až ke třem miliardám korun. Za podobnou sumu stát postavil například justiční palác v Praze na Míčánkách.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již uvedl, že pokud by byla pokuta pravomocná, musel by žádat ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o navýšení rozpočtu svého resortního rozpočtu, který činí 20 miliard korun.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …