Na vládě budou diskutovat o postupu v kauze Diag Human

19.03.2013 16:10

O postupu ve sporu s firmou Diag Human SE, která se pře se státem o desetimiliardové odškodné za krach obchodu s krevní plazmou, bude ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve středu informovat vládu. Konkrétně předloží kabinetu dodatek k platné smlouvě s advokátní kanceláří Bělina and Partners a to na další právní služby v hodnotě dvaceti milionů korun bez DPH. Informovala o tom ČTK, která má znění smlouvy k dispozici.

Na vládě budou diskutovat o postupu v kauze Diag Human
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Česko a Diag Human SE se neshodly na tom, zda se má rozhodčí nález z roku 2008 přezkoumávat. Firma tvrdí, že konečný rozhodčí nález vydaný arbitry v rozhodčím řízení ad hoc je pravomocný, protože se odvolali lidé, kteří k tomu neměli pravomoc. Chce vyplatit přiznanou částku a tak se firma obrátila na soudy v zahraničí s požadavkem exekuce na majetek českého státu.

ČR s tímto postupem ale nesouhlasí, neboť spor nepovažuje za uzavřený. Právě tím se u soudů v zahraničí hájí. Prozatím tak odvrátila možné exekuce v Rakousku, Francii a také ve Velké Británii, kde soudy vydaly dokonce již pravomocné rozsudky ve prospěch státu.

Součástí textu pro vládu je aktuální přehled stavu všech zahraničních řízení, včetně přehledu jednajících advokátních kanceláří a slev, kterých se ministerstvu u nich podařilo dosáhnout.

V Rakousku, Francii, USA, Británii, Švýcarsku a případně dalších zemích, na jejichž soudy by se Diag Human SE ještě obrátil, budou podle smlouvy zastupovat Česko zahraniční právní kanceláře spolupracující právě s českou kanceláří Bělina and Partners.

Mají pro tuto kauzu nižší ceny

„Ministerstvo s nimi vyjednalo hodinové ceny za právní služby nižší, než si kanceláře účtují v domovské zemi,“ připomíná ČTK s tím, že tyto právní kanceláře jsou navíc do kauzy již zasvěceny.

Legislativní náměstek ministra Martin Plíšek (TOP 09) pro ČTK řekl, že ministerstvo využilo institutu jednacího řízení bez zveřejnění, protože jde o pokračující plnění pro zastupování státu v zahraničních sporech.

„ČR prostřednictvím svých právních zástupců popírá tvrzení Diag Human SE o vykonatelnosti rozhodčího nálezu z roku 2008 a odmítá přípustnost exekuce, a to vzhledem ke skutečnosti, že na území ČR dosud probíhá přezkumné řízení, ustavuje se přezkumný rozhodčí senát, který již na základě pravomocných rozhodnutí soudů má dva členy," sdělila pak navíc pro ČTK mluvčí ministerstva Viktorie Plívová s tím, že standardní přezkumné řízení začne v okamžiku pravomocného jmenování třetího člena přezkumného senátu.

Bude se rozhodovat o Schwarzovi

Jak v pondělí informovaly ParlamentníListy.cz, právě ve středu 27. března se má u Vrchního soudu v Praze rozhodnout o jmenování arbitra Jiřího Schwarze. Jediným arbitrem, který dosud nebyl zpochybněn žádnou ze stran sporu, po celou dobu zůstal Milan Kindl. Druhým, soudem pravomocně jmenovaným rozhodcem, pak je Petr Kužel.

Dosavadní kauzy se podle náměstka Plíška vyvíjejí pro Česko zatím úspěšně. "My doufáme, že poté, co se vyřeší kauza v Česku, tak se současně ztratí možnost těchto sporů v zahraničí," dodal Plíšek pro ČTK v souvislosti s kauzou.

Kalvoda přiznal: Šťáva stále Diag vlastní

ParlamentníListy.cz včera informovaly o tom, že právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda v rozhovoru pro server peníze.cz přiznal, že dlouholetý majitel Diagu Josef Šťáva je stále stoprocentním vlastníkem firmy.

„Stoprocentním vlastníkem je i nadále Josef Štáva,“ odvětil Kalvoda pro server. Vyjádřil se i k tomu, zda tedy informace o prodeji společnosti a postoupení pohledávky vůči státu nebyly nikdy pravdivé.

„Tyhle zprávy byly jistou dobu oprávněné. Byla totiž uzavřena opční smlouva s jistou společností, ale ta byla nakonec zrušena,“ řekl Kalvoda a vysvětlil i to, proč byla zrušena. „Z důvodu nepřesných informací, které tato firma podala společnosti Diag Human o své věrohodnosti. V současné době se ale jedná o majetkové účasti se dvěma významnými hedgeovými fondy, které se specializují na arbitráže a pohledávky vůči státům,“ dodal Kalvoda.

Přitom v květnu 2011 Kalvoda a dokonce i sám Josef Šťáva informovali o tom, že podnikatel Šťáva s okamžitou platností předal všechny rozhodovací pravomoci ve společnosti a nadále se neúčastní jakýchkoli aktivit, spojených s vymáháním pohledávky proti České republice.

„Toto rozhodnutí je součástí smlouvy, kterou pan Šťáva společnost Diag Human prodal mezinárodnímu konsorciu institucionálních investorů," napsal tehdy ParlamentnímListům.cz  Kalvoda.

Šéf Diagu byl zatčen v USA za podvody
 

Až později ParlamentníListy.cz zjistily, že v případě „mezinárodního konsorcia investorů“.jde vlastně o vymahačskou firmu Aram Global. Té byl spoluvlastníkem Michael Balboa, který byl ale v USA před více jak rokem obviněn kvůli podvodům a spiknutí a následně na něj byla kvůli šetření uvalena vazba a to rozhodnutím okresního soudu v Manhattanu (New York).

Podle výpisu z obchodního rejstříku Lichtenštejnského knížectví k 21. 6. 2011 byl však Michael Balboa tehdy v Diag Human SE veden jako dokonce předseda představenstva firmy, přičemž členy představenstva byli právě Josef Šťáva a právník Wolfgang Rabanser.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …