Diag Human utrpěl prohru ve sporu s Českem i v Rakousku

22.11.2012 21:10

VÍME PRVNÍ I dnes přišla ze zahraničí dobrá zpráva. Odvolací soud ve Vídni totiž podle informací ParlamentníchListů.cz vyhověl České republice a zastavil exekuční řízení na majetek Česka v Rakousku. Firma tak nemá na nic, co by stát v Rakousku vlastnil, nárok, neboť rozhodčí nález z roku 2008 není u našich sousedů vykonatelný. Stát tak znovu v krátké době uspěl v právní bitvě s Diagem.

Diag Human utrpěl prohru ve sporu s Českem i v Rakousku
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Česká republika dominuje v zahraničních soudních sporech s Diag Human. I tak by se dalo shrnout do jedné věty to, co nyní přichází do rukou českým právníkům od zahraničních soudů, na něž se firma Diag Human obrátila, aby si vymohla pomocí exekucí na Česku údajný dluh ve výši 8,9 miliardy korun. Rakouský soud totiž v těchto dnech rozhodl o odvolání Česka a to v její prospěch. Stát tak znovu uspěl v právní bitvě se společností Diag, tento týden totiž zaznamenal úspěch ve Francii.

„Rakouský soud dal plně za pravdu argumentům České republiky o tom, že rozhodnutí o exekuci opravdu v Rakousku vykonatelné není, tudíž je nevymahatelné. Diagu tak zbývá u tamních soudů už jen jediná možnost a to podat mimořádný opravný prostředek – tzv. revizní odvolání - k Nejvyššímu soudu. Ovšem pravděpodobnost, že Česko i přesto uspěje, je již velká,“ informoval ParlamentníListy.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Vyjádření právníků Diag Human se ParlamentnímListům.cz nepodařilo získat. „Advokát Kalvoda bohužel není přítomen,“ sdělil jeho kolega z právní kanceláře Jana Kalvody. Serveru Aktuálně.cz ale Kalvoda stačil říci, že se odvolají. „Rozhodovat bude nejvyšší soud, který již jednou rozsudek téhož soudu v této věci zrušil," prohlásil. Včera pak Kalvoda pro stejný server uvedl, že proti rozhodnutí pařížského soudu bude podána kasační žaloba k nejvyššímu soudu. „Pro niž, máme zato, existují dobré důvody," dodal Kalvoda.

VÍCE o kauze Diag HUMAN

Firma Diag Human si u zahraničních soudů chce exekucemi vynutit na Česku ty peníze, které firmě v roce 2008 přiřkli rozhodci v arbitrážním řízení jako odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou. Jenže český stát tvrdí, že rozhodčí nález dosud není pravomocný. Koneckonců mají nález přezkoumat ještě arbitři v tzv. přezkumném rozhodčím řízení.

Na základě verdiktu byly zabaveny v galerii obrazy

Připomeňme o co v Rakousku šlo. Prvoinstanční soud ve Vídni nejprve vydal v květnu 2011 rozhodnutí, kterým byla uznána vykonatelnost rozhodčího nálezu a nařízena exekuce. Diag pak nechal Česku zabavit ve vídeňské galerii Belvedere tří hodnotná umělecká díla - obrazy Emila Filly, Vincence Beneše a bronzovou plastiku Otty Gutfreunda.

Jenže Česko si takový verdikt nenechalo líbit a napadlo jej odvoláním. To bylo pro ČR úspěšné, takže obrazy a plastika putovaly zpět do Česka. Ovšem právníci Diagu se s tím nesmířili a podali mimořádný opravný prostředek, tzv. revizní odvolání. Poté Nejvyšší soud celou věc soudu nižší instance vrátil s tím, že nestačí konstatování, že jakékoliv rozhodnutí v této věci není v jurisdikci příslušnosti rakouských soudů, ale musí se také zabývat argumenty České republiky.

Rakouský soud tak nyní poprvé rozhodoval v meritu věci, ovšem plně dal za pravdu České republice a vydal rozhodnutí, že exekuce a tedy potažmo i rozhodčí nález není vykonatelný. Podobně tak ale reagoval v minulých dnech i pařížský odvolací soud, který taktéž vyhověl České republice a neuznal požadavek Diagu na exekuci majetku ve Francii.

Diag musí zaplatit 17 500 EUR

Pikantní na celé věci je, že zatímco soud v Paříži rozhodl, že Diag Human SE musí navíc uhradit soudní výlohy a současně přiznal České republice proti Diagu náhradu nákladů ve výši 20 tisíc EUR, ten rakouský pak nyní rozhodl podobně - Diag musí totiž Česku zaplatil pokutu ve výši 17 500 EUR.

"Na pokyn Nejvyššího soudu posoudil odvolací soud ve Vídni otázku vykonatelnosti rozhodčího nálezu ze dne 4. srpna 2008, který prohlásil za nevykonatelný. Současně uložil společnosti Diag Human SE uhradit České republice náklady ve výši 17.552,10 EUR," uvedlo na své webové stránce české ministerstvo zdravotnictví.

Státu hrozilo, že mu mohou soudy ve Francii zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Asi nejzajímavějším objektem, kterého se měla exekuce údajně týkat, bylo zřejmě České kulturní centrum v Paříži. Jenže budovy českého velvyslanectví ani konzulátu zabavit prý nelze, protože jsou chráněny vídeňskou úmluvou.

Soud v Londýně nevyhověl žádosti Diagu o zablokování účtů

Firma požaduje provést exekuci českého majetku ještě u soudů v dalších zemích, například ve Velké Británii, či v Lucembursku. Soud v Londýně ale již v jedné fázi nevyhověl žádosti Diagu o zablokování specifických účtů a transakcí některých velkých bank, které jsou používané českým státem k vyplácení úroků z českých státních dluhopisů věřitelům. Londýnský soud to zdůvodnil tím, že jeho rozhodnutí by mohlo mít rušivé dopady na trhy. Na konci července pak české ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že Diag zcela stáhl svůj návrh na exekuci českého majetku v USA.

Soudní tahanice v zahraničí nejsou přitom pro úřad ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nijak levné. Jak třeba nedávno zjistil server Aktuálně.cz, ministerstvo zdravotnictví vyšel rok sporů, kdy Česko brání svůj majetek v zahraničí, na více než 15 milionů korun.

Dodejme, že se v posledních týdnech v souvislosti s arbitráží jedná u českých soudů o složení přezkumného rozhodčího senátu. Kvůli tomu minulý měsíc Vrchní soud v Praze vydal rozhodnutí, že jmenování druhého rozhodce Petra Kužela je platné. Vrchní soud ale ještě musí potvrdit jmenování ekonoma Jiřího Schwarze třetím rozhodcem. Jediným arbitrem, který dosud nebyl zpochybněn žádnou ze stran sporu, pak zůstává Milan Kindl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …