Petra Paroubková za hranou zákona. Dva a půl milionu dala v hotovosti

15.12.2011 7:32

Pořízení vilky na řeckém ostrově Ithaka chtěla manželka bývalého premiéra Petra Paroubková učinit co nejprůhlednější, a tak na internetu zveřejnila všechny podrobnosti obchodu, a to včetně kupní ceny v řečtině. Deník Blesk ale při překladu odhalil, že se ocitla mimo zákon, protože předala prodávající straně sto tisíc eur v hotovosti.

Petra Paroubková za hranou zákona. Dva a půl milionu dala v hotovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Chvályhodná otevřenost Petry Paroubkové může manželce bývalého předsedy vlády přinést komplikace. Aby ukázala, že nemá co tajit, zveřejnila na internetu podrobnosti o tom, jak proběhla koupě vilky na ostrově Ithaka, kterou si pořídila s manželem za honoráře ze svých knih. Uvedla i kupní smlouvu v řečtině, z jejíhož překladu podle deníku Blesk vyplývá, že se ocitla mimo zákon.

Ve smlouvě se totiž píše, že Petra Paroubková předala prodávající straně 100 tisíc eur (dva a půl milionu Kč) v hotovosti. Řecko coby země Evropské unie má stejně jako Česká republika zákon proti praní špinavých peněz. Z něj pak vyplývá, že jakákoliv platba v hotovosti nad tři tisíce eur je zde nelegální.

Hrozí pokuta až do výše půl milionu

Nejedná se o trestný čin, ale o přestupek, jehož viník může být v České republice potrestán pokutou až do výše půl milionu korun. To, že Petra Paroubková manipulací s vysokou hotovostí s největší pravděpodobností přestoupila zákon, potvrdil deníku bývalý policejní vyšetřovatel korupce Václav Láska.

ZDE smlouva na koupi domu, kterou zveřejnila sama Paroubková

Jde o obchod, při němž si Paroubkovi pořídili dvoupodlažní domek s celkovou plochou 218 metrů čtverečních, který má podzemní cisternu s objemem 30 metrů krychlových. K domku, z něhož je výhled na moře, patří i pozemek s plochou 464 metrů čtverečních.

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…