Poplatek za odpad bude ročně až tisíc korun za obyvatele

02.05.2012 16:33

Další zákon vrácený Senátem dnes prošel hladce v dolní parlamentní komoře. Jde o poplatky za odvoz odpadků. Pokud novelu podepíše prezident, obce budou moci zvýšit poplatek od ledna. Sněmovna ale původně chtěla, aby norma platila již od července, to ale Senát změnil. Poslanci nyní tak dali na jeho doporučení, které se týkalo i zastřešení poplatku. Poplatek by nyní mohl činit až jeden tisíc korun za obyvatele a rok, tedy dvojnásobek současné maximální výše.

Poplatek za odpad bude ročně až tisíc korun za obyvatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Sněmovna dnes přijala senátní znění novely zákona o místních poplatcích. Původní poslanecký návrh počítal s tím, že by poplatek vzrostl ze současných 250 korun na 750, ovšem v praxi by to znamenalo, že by lidé mohli za rok obci za nakládání s odpadem zaplatit až tisíc korun, neboť by o tom rozhodovaly samy obce.

To se ale nelíbilo senátorům a předlohu tak vrátili zpět do dolní komory s opětovným zastřešením maximální výše vybíraného poplatku. Položku za náklady za tříděný odpad Senát ale ponechal z motivačních důvodů na původní výši, tedy 250 korun za rok.

Autoři novely z řad poslanců TOP 09 a Starostů zdůvodnili možnost zvýšit poplatky za odpad tím, že mnohé obce nyní na likvidaci odpadů doplácejí a částka se neupravovala deset let.

Podle jednoho z předkladatelů Jana Husáka (TOP 09) čekají na novelu starostové, předloha respektuje potřeby obcí a je bezkonfliktní. Tím, že v ní bude stanovena pevná částka, odpadnou podle něho debaty o tom, zda je předloha ústavní.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…