Proti tomu, co jsem já viděl ve Lvově, byl i Hitler demokrat. Český motorkář, který si potřásl rukou s Putinem, promlouvá

31.08.2015 21:28

Ruští motorkáři Noční vlci. Během letošního jara se toho o nich v Česku řeklo i napsalo hodně. Kdo jsou ve skutečnosti a co dělají? Pro ParlamentníListy.cz o tom pohovořil člověk, který má k nim i jejich vedení z Česka nejblíže – Vladimír Boháč, prezident českého motorkářského klubu Red Eyed Crüe – Czech, spřáteleného s Nočními vlky. Boháč se sám několikrát setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten podle něho postavil Rusko na nohy, a lidé ho proto mají rádi. Ukrajina chce prý vyvolat třetí světovou válku.

Proti tomu, co jsem já viděl ve Lvově, byl i Hitler demokrat. Český motorkář, který si potřásl rukou s Putinem, promlouvá
Foto: Archiv Red Eyed Crüe
Popisek: Šéf českého klubu Red Eyed Crüe Vladimír Boháč alias Lalin (uprostřed). Aktivně spolupracují s ruskými Nočními vlky

Kdo jsou Noční vlci? Byli letos v České republice poprvé? Jak mají blízko k Putinovi? Co je jejich úlohou? Nejen na tyto otázky ParlamentnímListům.cz odpovídal Vladimír Boháč, prezident motorkářského klubu Red Eyed Crüe – Czech, který má s Nočními vlky oficiální spolupráci a poskytuje jim servis během jejich pobytů či průjezdů Českem.

V úvodu nejprve šéf klubu Boháč Noční vlky představil a pohovořil o okolnostech jejich vzniku. „Noční vlci jako takoví vznikli z motorkářských klubů a spolků, které od roku 1981 jezdili po Moskvě a okolí, po celé evropské části Ruska. Třeba Jawa je pro ně do dneška legendární motorka. Nejdříve tyto kluby vzhlížely k legendárním Hells Angels, na což by se nemělo zapomínat. Pak ale díky Chirurgovi (přezdívka šéfa Nočních vlků – pozn. red.) a první desítce převážilo slovanství, láska k vlasti a tradicím a v květnu 1989 vznikli Noční vlci, tehdy ještě s anglickým názvem Night Wolves MG. Tím se také odlišují, většina klubů je MC a oni jsou MG. MC znamená motor clan a MG motor gang. MC jsou třeba právě Hells Angels, což je klasický jednoprocentní klub. Kdežto Noční vlci jako MG jsou i nejsou jednoprocentní klub,“ vysvětluje na úvod Vladimír Boháč alias Lalin, prezident motorkářského klubu Red Eyed Crüe.

A co znamená jednoprocentní klub? „Že dodržují jedno procento psaných zákonů v dané zemi, čímž se některé kluby opravdu řídí. Night Wolves MG původně vznikl v Moskvě a v počátku se skládal asi z padesáti lidí. Postupem času se to rozrostlo do Petrohradu, na jih včetně Ukrajiny, která tehdy ještě patřila Rusku, a do Estonska a Litvy. Postupně začali Noční vlci expandovat po celém Rusku, mají klub až ve Vladivostoku i na Balkánu. Od počátku se chovali jako klasický motorkářský gang. To slovo neznamená, že jde o skupinu banditů, ale motorkáři jsou gang, jinak se to říct nedá. Rozhodně to nejsou žádné baletky nebo sdružení. Pravidelně pořádají svoji Bike Show, která letos v Sevastopolu byla již podvacáté. Nyní mají Noční vlci řádově asi tři a půl tisíce členů a kolem pěti tisíc lidí, kteří s nimi hodně blízce spolupracují.

„Já jsem před dvaceti lety začal v Praze pracovat v ruské firmě zahraničního obchodu. Neumím anglicky, ale rusky, takže to byla jasná volba. Při návštěvě Moskvy jsem zjistil, že Noční vlci existují, to je asi sedmnáct let zpátky. Začal jsem o nich zjišťovat informace a postupně jsem dostal nějaké spojení. Udržoval jsem asi půl roku kontakt přes prostředníka a pak se mi ozvali, že plánují projíždět Českou republikou a rádi by mě poznali. Přijeli, poznali jsme se a od té doby se to už vyvíjelo, že mě například zvali jako čestného hosta do Moskvy na výročí klubu nebo na Kaliningradskou Bike Show k výročí osvobození Kaliningradu, kde jsem reprezentoval Českou republiku,“ popisuje začátky Boháč.

Při návštěvě bike show Nočních vlků v Kaliningradu si prý zajezdil i ve vojenské zóně. „Dostal jsem od nich povolenky, na jejichž základě může člověk všude, když ji má. Dostal jsem se na palubu raketového křižníku, na palubu ponorky, fotil jsem se s torpédovými čluny a jedl v kantýně pro důstojníky s motorkou zaparkovanou mezi jejich džípy. V dalších letech se začali nabalovat další lidi a rozrůstalo se to,“ prozrazuje pro ParlamentníListy.cz.

Do Česka jezdí Noční vlci mnoho let

Až do letošního jara většina Čechů netušila, že Noční vlci existují. Až v souvislosti s jejich plánovou jízdou po Evropě k výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, začalo téma Noční vlci plnit titulní stránky českých médií a ve smyslu, že jde o Putinovu provokaci, se k tématu vyjadřoval kdekdo.

„Pro mě to nic nového nebylo, šlo asi o dvanáctou akci tohoto typu, protože oni sem jezdí položit kytky na hroby každý rok. Jen letos to bylo poprvé novinářsky zprofanované,“ uvádí šéf klubu Red Eyed Crüe.

Čím si vysvětlit ta mediální varování, často směřující až k postoji „nesmí projet“? „Budu teď mluvit jen sám za sebe. Osobně si myslím, že celá situace byla dána obrovským humbukem, který způsobili Poláci, kteří se neskutečně angažovali v Majdanu, což považuji za obrovské neštěstí pro Evropu. Oni udělají cokoli proti Putinovi. Každý ví, že Noční vlci jsou si s Putinem hodně blízko. Navíc Noční vlci hráli svoji roli v době připojení Krymu k Rusku. Krym si demokraticky zvolil svoji cestu a podle mě zvolil dobře. Když si vzpomenu na to, co se dělo v Oděse, Kyjevě, a na to, co jsem na vlastní oči viděl ve Lvově, to nemá s demokracií nic společného. Proti tomu, co jsem já viděl ve Lvově, byl i Hitler demokrat. Na vlastní oči jsem viděl pochodovat rotu SS ‚Das Reich‘ v dobových uniformách s vlajkami s hákovým křížem či prodejnu upomínkových předmětů 1. ukrajinské divize SS „Galizien“. To byl Lvov v březnu 2014,“ popisuje Vladimír Boháč.

Tři osobní setkání s Putinem

Sám se na akcích Nočních vlků několikrát setkal s Vladimirem Putinem. „Celkově jsme se setkali třikrát. Poprvé v roce 2002 na kaliningradské bike show, kde mi podal ruku a poděkoval za účast, že reprezentuji Českou republiku. Podruhé to bylo znovu v Kaliningradu o dva roky později. A potřetí v roce 2011 nebo 2012 v Sevastopolu, kde jel v čele kolony na triku (motor. tříkolka – pozn. red.). Na triku jel ne proto, že by na motorce neuměl, ale kvůli bezpečnosti,“ vysvětluje.

„Já osobně Vladimira Putina beru jako člověka, který ví, co chce, a dělá to pro svůj národ správně. Rusové nikdy nechtěli extra otevřenou demokracii typu Amerika, která stejně funguje hodně sporadicky. Rusové potřebují cara, med a bič. Pak jsou jedním z nejspokojenějších národů. My na tom nejsme o moc jinak, jen nechceme toho cara. Putin jako takový udělal pro Rusko hrozně moc. Dokázal ozdravit ekonomiku. Můžou si tady v novinách psát, co chtějí, ale Putin tu ekonomiku rozjel. Společně s Nočními vlky, kteří se na tom hodně podílejí, Putin obnovil národní cítění. Lidé jsou znovu hrdí na to, že jsou Rusové. Od doby, kdy jsem do Ruska začal jezdit, ještě za Jelcina, tak Rusko se do dnešní doby neskutečně zvedlo. Obnovil se patriotismus, zvedla se kultura, a to ve všem, ve stravování, uklízení, v jízdě po silnicích. Hlavně zmizela ta velká třídní díra. Dříve v Rusku byli jen milionáři a chudina. Neexistovala střední třída. Kdo dnes přijede do Ruska, vidí spokojenou střední třídu, a to je základ. V Rusku jsou spokojeny desetimiliony lidí. A ti lidé toho, kdo jim pomohl, mají rádi, a já se jim nedivím,“ říká jednoznačně svůj názor na ruské politické vedení.

Prezident českého klubu Red Eyed Crüe Vladimír Boháč (druhý zleva) a šéf Nočních vlků „Chirurg“ (druhý zprava)

Čím se Noční vlci zabývají? V jakých oblastech působí? „Mluvil jsem už o pozvednutí národního cítění. Vlci prakticky od začátku spolupracují s ruskou pravoslavnou církví, s vojenskými veterány a už kolem roku 1987 začali dělat akce na oslavu vítězství ve Velké vlastenecké válce, nosili kytky na hroby, starali se o děti vojáků, kteří padli v Afghánistánu, dělali pro ně sbírkové akce na každé Vánoce. Vlci se pravidelně účastní církevních akcí, pochodů za válečné veterány, účastnili se veškerých akcí, které jsou proti válce. Většina těch kluků nějakou válkou prošla, vědí, co je to válka, a víc ji už nechtějí,“ odmítá Vladimír Boháč jakékoli podsouvání, že jsou Noční vlci válečně naladěni.

Ukrajina po Majdanu

„Ať už celý Majdan byl nebo nebyl vykonstruovaný Francií a Amerikou, anebo to udělali opravdu studenti, kteří čistě náhodou byli ozbrojeni, nebo polští ostřelovači, kteří to rozpoutali… Teorií je spousta. Každopádně Majdan jako takový je obrovská chyba a obrovský evropský problém. Navíc po Majdanu veškerá bohatá elita postavila svoje gardy a poslala je na jihovýchod vraždit, kvůli čemuž vznikli opolčenci. Bude nás to stát hodně a jen tak se to nevyřeší. Největší problém podle mě je ta sebranka, co se dostala k vedení Ukrajiny. Ta se snaží rozpoutat válku s Ruskem. Je to, jako když se malý medvídek snaží napadnout velkého medvěda. Všichni víme, jak to dopadne. Nevím, jaký k tomu Kyjev má důvod, ale Ukrajina se momentálně snaží rozpoutat třetí světovou válku,“ nepochybuje prezident motorkářského klubu Red Eyed Crüe – Czech.

Pokud někdy dojde k uklidnění situace, lidé na jihovýchodě už prý stejně nikdy nebudou věřit Kyjevu. „To je něco naprosto nereálného. Kdo si to myslí, buď lže, nebo je blázen. Oni si navzájem střílejí kamarády, rodiny. Nedokážou si odpustit. Nejsou to Francouzi, aby si sedli a probrali to u vína. Budou se nenávidět dalších deset generací,“ je si jistý Boháč.

Rozšíří se Noční vlci do Česka?

„O tom, že by měli Vlci expandovat do České republiky, nemám žádnou oficiální informaci. Slyšeli jsme nepodložené informace, že by se něco takového mělo připravovat. Nic z toho jsem ale neslyšel z kompetentních míst nebo od někoho, o kom se dá říct, že je informován. Co se týká Nočních vlků a České republiky, když něco potřebují, kontaktují nás. Společné akce už probíhaly i na našem území, a dokud to finanční situace klubu dovolila, dělali jsme srazy Crüe Dayz a toho se účastnili i Vlci. Naposledy jich přijelo sedm. Největší společné akce, jaké se vůbec z našeho pohledu dají udělat, to je teď ta projížďka k 70. výročí konce války,“ uvádí dále.

„Důležité je, že s Vlky spolupracujeme od svého vzniku. Náš klub vznikl vlastně jako jejich podpora. Ale všechno je po vzájemné dohodě s tím, že Vlci nemají v ČR územní nároky, a my se o ně postaráme po dobu průjezdů. My jsme jediný klub na území ČR, který není oficiálním supporterem Hells Angels, ale stejně jako všechny české kluby uznáváme, že jsou královským klubem České republiky. Další společné akce samozřejmě plánujeme a letošní rok pro mě nebyl žádnou výjimkou, pro mě to byla dvanáctá akce toho druhu. Stejně tak Vlkům poskytujeme zázemí, pomáháme s opravami a podobně,“ dodává v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Vladimír Boháč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…