Oni nám chtějí strhnout vlajku! Hřbitovní scéna s Nočními vlky, podporovateli Ukrajiny a českou policií

06.05.2015 14:09

REPORTÁŽ Noční vlky vítalo na pražských Olšanských hřbitovech na sto padesát lidí. Ruští motorkáři, kteří do Prahy dorazili v úterý večer, zahájili svůj středeční program na čestném pohřebišti rudoarmějců, kteří padli na českém území při osvobozování od nacistů. U brány hřbitovů je vítaly ruské i georgijevské vlajky, ale „přivítat“ je přišli i odpůrci s americkým vojenským džípem a ukrajinskou vlajkou.

Oni nám chtějí strhnout vlajku! Hřbitovní scéna s Nočními vlky, podporovateli Ukrajiny a českou policií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruští motorkáři Noční vlci uctili památku rudoarmějců na Olšanských hřbitovech

Zhruba dvacítka ruských motorkářů z hnutí Noční vlci dorazila ve středu dopoledne na pražské Olšanské hřbitovy, kde se na čestném pohřebišti rudoarmějců u pomníku poklonili památce padlých sovětských vojáků. Samotnému aktu předcházela bohoslužba v tamním pravoslavném chrámu Zesnutí Přesvaté Bohorodice, kterou nechal za první republiky z vlastní kapsy postavit premiér Karel Kramář.

Zhruba sto padesát či dvě stě lidí vítalo s ruskými a georgijevskými vlajkami (symbol vítězství ve Velké vlastenecké válce – pozn. red.) ruské motorkáře. Ti v úterý večer v rámci své akce „Cesta vítězství: Moskva – Berlín“ dorazili do Prahy. Na čestném pohřebišti rudoarmějců na Olšanských hřbitovech se poklonili památce svých krajanů, kteří padli za oběť v boji proti nacismu.

Samotná akce se ale neobešla bez incidentů. Na místo setkání s Nočními vlky se vydali i jejich odpůrci, kterých ovšem dorazila jen hrstka. Měli s sebou ukrajinské a americké vlajky i zástavu Evropské unie. V poměru k podporovatelům ruských motorkářů jich bylo zhruba desetkrát méně.

Někteří se dohadovali s policií, že na ně podporovatelé útočí nebo se jim snaží strhnout ukrajinské vlajky. Žádné vážnější potyčky se neodehrály, zbytek akce se spíše nesl v radostném duchu, kdy dav lidí s ruskými prapory opakovaně skandoval „Rossija, Rossija!“.

Po pietní akci na Olšanech se kolona ruských motorek vydala k památníku na Vítkově. Odpoledne Noční vlky čeká setkání s ruskými a českými válečnými veterány v Ruském středisku vědy a kultury v pražské Bubenči. Později ještě, jak uvádí webové stránky českých kozáků, absolvují motorkáři slavnostní večeři s veterány, představiteli spolkových organizací, veřejnými činiteli a zástupci médií.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…