Protonové centrum uspořádalo setkání s vyléčenými pacienty, dorazil i významný americký host

27.08.2015 13:32

Ve středu se v prostorách pražského Protonového centra konalo setkání vyléčených pacientů s lékaři. Mezi hosty byl také Američan Harold H. Dawley, který přijel osobně představit do Prahy svou publikaci Protonoví bojovníci. Kniha popisuje zkušenosti, v současné době již vyléčeného pacienta, který protonovou terapii podstoupil.

Protonové centrum uspořádalo setkání s vyléčenými pacienty, dorazil i významný americký host
Foto: Radim Panenka
Popisek: Kniha Protonoví bojovníci, kterou představilo pražské Protonové centrum

Přínos protonové terapie při léčbě onkologických onemocnění je nezpochybnitelná. Protony totiž při léčbě zasáhnout opravdu jen postiženou oblast. „Protonová terapie je vhodná všude tam, kde se o léčbě ozařováním uvažuje, protože jde o nejmodernější radioterapeutickou metodu,“ řekla ParlamentnímListům.cz ředitelka pro strategii a marketing Iva Taťounová.

Pro koho je a pro koho není léčba protonem vhodná?

Protonová léčba se využívá pro vybrané diagnózy, například nádoru mozku, nádory hlavy a krku, pankreasu, lymfomy, ale také při rakovině prostaty či nemalobuněčného karcinomu plic. Protonová léčba by měla být léčbou první volby pro nádory dětského věku.  Není však vhodná pro lidi s kardiostimulátory nebo pro pacienty s diagnostikovanou leukémií. Bohužel se tento typ léčby nedoporučuje v určitých případech, kdy má pacient implantován umělý kyčelní kloub.

Příběhy pacientů

„Krátce potom, co mi byla diagnostikována rakovina prostaty, jsem začal pátrat také po jiných typech léčby, než je klasická operace. Hledal jsem léčbu, která by mi zajistila vyšší kvalitu života. Proto jsem podstoupil protonovou léčbu a svého rozhodnutí jsem nikdy nelitoval. Všem ji můžu jen doporučit,“ říká autor knihy Protonoví bojovníci.

K napsání knihy jej vedla myšlenka, že lidé často o této možnosti léčby ani netuší. Herold Dawley v knize popisuje také to, jaký obrovský byznys údajně v oblasti léčby rakoviny prostaty existuje. Mimo jiné poukázal na neochotu urologů své pacienty na protonovou léčbu posílat. Podle jeho slov je to proto, že urologové jsou ti, kteří operaci sami provedou a nepřichází tak o peníze.

Na setkání dorazil i bývalý pacient, pan Ladislav, který se podělil o své zkušenosti s protonovou léčbou. „Diagnostikovali mi rakovinu prostaty. Můj urolog mě poslal do nemocnice s tím, že mi doporučil operaci. Já jsem se ale rozhodl zkusit protonovou terapii,“ říká pan Ladislav. Na otázku, jak byl s průběhem léčby spokojený, odpověděl: „S takovým úžasným personálem jsem se ještě nesetkal, každému to vyprávím. Moje léčba trvala jen 5 dní. Během léčby jsem se cítil, jako kdybych chodil do sportovního klubu. Až na malý detail - musel jsem se svléknout a lehnout si,“ říká bývalý pacient.

Důležitá je osvěta

Nadační fond pro protonovou terapii se rozhodl přeložit do češtiny svědectví muže, který vyhrál svůj boj s rakovinou prostaty. Harold Dawley se nenechal odradit lidmi, kteří nemají informace, anebo je nechtějí poskytovat. Hlavním obsahovým cílem knihy je poukázat na to, co protonová léčba pro pacienty přináší, tedy nejen samotnou léčbu, ale hlavně kvalitu života. O vydání publikace již ParlamentníListy.cz informovaly.

  • Knihu Protonoví bojovníci v českém jazyce si můžete stáhnout ZDE

Poptávka pacientů se neustále zvyšuje

Protonové centrum v Praze je jediné svého druhu v regionu zemí Visegrádské čtyřky. „Snažíme se lidi informovat, že mají právo si zvolit tu nejlepší možnou léčbu, která existuje,“ řekla Iva Taťounová. Informovala také, že nedávno spustili nový program léčby rakoviny plic. Připomenula také, že v České republice mají uzavřenou smlouvy už se všemi zaměstnaneckými pojišťovnami, takže pacienti už mohou být bez obav, náklady za léčbu jim paušálně proplatí jejich pojišťovna. Podle Taťounové vzhledem k neustále se zvyšující poptávce pacientů dojde v brzké budoucnosti k rozšíření dvousměnného provozu na tři směny.

Autor: Veronika Žilková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…