Řápková nemá slitování: Běžte pracovat, nebo bude další násilí

29.08.2011 4:49

Brutální útoky ve Šluknovském výběžku na severu Čech, podle policistů rasově motivované, nejsou podle bývalé chomutovské primátorky a poslankyně Ivany Řápkové (ODS) ojedinělým jevem. Naopak, dá se prý očekávat jejich nárůst. Důvodem je podle Řápkové pocit beztrestnosti a nedotknutelnosti obyvatel sociálně vyloučených lokalit. Řešením pak pouze zpřísnění vyplácení sociálních dávek a systematické učení pracovním návykům u problémových osob. Zpřísnění podmínek naopak nesmí zasáhnout ty, kteří práci poctivě hledají.

Řápková nemá slitování: Běžte pracovat, nebo bude další násilí

Seky mačetou na nechráněnou hlavu, dvacítka útočníků rozbíjejících vchodové dveře jen proto, aby se dostala ke svým obětem, z nichž jednu těžce zraní. A k tomu všemu videozáznamem prokázané rasově motivované jednání romských útočníků. To jsou obrázky, které si občané vybaví při vyslovení jmén Rumburk či Nový Bor.

Situace ve Šluknovském výběžku dosáhla stádia, kdy musela být ze dne na den povolána posila policejních těžkooděnců. Výrazné posílení policejních hlídek pomohlo řešit i zimní vyostření vztahů mezi romskou komunitou a starousedlíky v Novém Bydžově na Královéhradecku. Podle poslankyně Ivany Řápkové (ODS) se ale podobná eskalace násilí dá očekávat kdekoliv. Naopak fakt, že se brutální útoky Romů odehrály právě v místě s dříve nízkou kriminalitou, poslankyni poměrně dost překvapilo.

REPORTÁŽ
Lidé píší starostovi Boru. Nadávají nám do bílých sviní. Zakročte

Co dodává útočníkům kuráž? Pocit nedotknutelnosti

"Takové věci se nedějí jen v Rumburku či Novém Boru. Naopak tam bych to spíš nečekala. Jde o přirozený vývoj fungování našeho přebujelého sociálního systému. Útočníky jsou téměř ve všech případech lidé ze sociálně slabých rodin, kteří nepracují a pobírají dávky a co je zásadní, tento způsob života nemají zájem nijak měnit," popisuje ParlamentníListy.cz situaci na Rumbursku poslankyně.

"Agrese těchto skupin může vzrůstat, pokud se nezačnou velmi důsledně řešit i drobné přestupky páchané těmito lidmi," varuje Řápková, která jako chomutovská primátorka svým razantním přístupem k vymáhání dlužných částek za pokuty rozohnila nejen romské organizace, ale i tehdejšího ministra pro záležitosti menšin Michaela Kocába.


Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru a Romové v Rumburku

Psali jsme:
Sousedka rodiny "mačetáře": Slušní lidé. Jen syn se nepovedl

Právě pocit beztrestnosti pachatelů drobných přestupků, u kterých při běžné exekuci již není kde brát, stojí podle poslankyně za jejich přesvědčením, že si mohou dovolit mnohem více. "Jedinou sankcí je pro ně pokuta, což neznamená žádný trest, stát si tu sankci neumí za současných podmínek nijak vymoci. Mají tak celkem oprávněný pocit vlastní nepostižitelnosti a jejiich agresivita bude vzrůstat," tvrdí poslankyně.

OBRAZEM Nepokoje v Rumburku

Iniciativa Řápkové má prý podporu koalice, chce zavést zákaz pobytu

Řápková v současné době čeká, až se do poslaneckých lavic dostane její norma, umožňující například zakázat na omezenou dobu problémové osobě pobyt ve městě či jednodušeji vymáhat právě dlužné částky z pokut. Zatímco první verzi, kterou předkládala sama, musela kvůli výtkám poslanců stáhnout, nová přepracovaná varianta už má podporu celé koalice. "Já jsem kupříkladu navrhovala, aby zákaz pobytu mohl být maximálně jeden rok, nyní jsou tam jen tři měsíce," popisuje změny v chystaném zákoně.

Situacím podobným té, která nastala ve Šluknovském výběžku, ale prý pomohou řešit především sociální reformy. Zpřísnění podmínek pro pobírání sociálních dávek a požadavek odpracovat určitý počet hodin veřejných prací jsou podle Řápkové zásadními kroky, které by situaci v sociálně vyloučených lokalitách pomohly řešit.

Sociálně vyloučení se prý od rodičů pracovat nenaučí

"My už se musíme naučit rozlišovat lidi, kteří se dostali do finanční tísně, jít si pro sociální dávky je to jediné co jim zbývá a snaží se dostat z neříznivé situace ven, a na ty, kteří systém pouze využívají a nemají sebemenší snahu cokoliv měnit. Když budou muset jít po dvou měsících do práce, získají pracovní návyky, které od svých rodičů nemají šanci převzít," říká Řápková a dodává, že pro dítě ze sociálně vyloučené lokality je běžné, že rodiče a starší sourozenci spí v době, kdy dítě odchází do školy.

Výzva Romů:
Pane Nečasi, pomozte nám, prosí premiéra Romové
Výzva Romům: Nenechejme ze sebe vytvářet "rasistické agresory"

Jediným problémem, významně přispívajícím ke vzniku ghet v severních Čechách, který státní správa ani samospráva podle Řápkové nedokážou nikdy regulovat, jsou realitní agentury, skupující dobře umístěné domy v centrech měst. Jejich obyvatele, většinou sociálně slabé Romy, pak stěhují právě do levně získaných bytů na českém severozápadě. "Nenapadá mě způsob, jak někomu přikázat, aby hlásil na radnici, že do města sestěhovává nějakou větší skupinu lidí.Ale lze lidem i v tom ghetu vysvětlit, že je normální platit nájem, není ostudou chodit do práce a naopak není normální oplácet státu, který se o mě stará, jeho péči kriminalitou," dodala poslankyně a připomněla, že na budování lokalit pro sociálně slabé s velkým rizikem vzniku ghet vypisoval svého času dotace i stát.

Máte možnost ptát se i dalších politiků, Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…