Romové prý čachrovali s dotacemi. Kraj od nich dal ruce pryč

12.01.2012 9:38

Liberecký kraj ukončil spolupráci s Libereckým romským sdružením (LRS), důvodem jsou chyby při nakládání s dotacemi. Doslova ze dne na den tak skončila nízkoprahová centra třeba v Hrádku nad Nisou, Zákupech nebo v Tanvaldu. Sdružení také přestalo poskytovat služby terénních pracovníků. Kvůli chybám ve vyúčtování téměř šedesátimilionové dotace zvažuje kraj i trestní oznámení. Informuje o tom dnešní Právo.

Romové prý čachrovali s dotacemi. Kraj od nich dal ruce pryč
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Romský sjezd v Brně

Důvodem ukončení spolupráce jsou špatné výsledky kontroly ministerstva práce a sociálních věcí, které prověřovalo vyúčtování 250 milionů korun, které šly na projekt sociální prevence Libereckého kraje. "V případě LRS kontrola poukázala jak na drobnosti, tak na pochybení zásadního rázu v účetních výkazech," řekl deníku krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD). Ministerská kontrola odhalila nedostatky i u dalších pěti organizací, žádné ale nebyly tak závažné jako v případě romského sdružení.

Hrozí i trestní oznámení

Ukončení práce sdružení způsobilo v některých městech problémy. Skončila mimo jiné třeba terénní pracovnice zajišťující pomoc lidem ze sociálně vyloučených lokalit v Novém Boru na Českolipsku, kde se loni vyostřilo soužití majority s romskou menšinou. "Sháníme dotace a jiné zdroje, abychom mohli tuto důležitou službu ve městě obnovit sami," uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). V prosinci totiž město kvůli ukončení jiného projektu přišlo také o dvojici pracovníků romské hlídky, která pomáhala městským strážníkům v komunikaci s Romy.

Kraj rozdělil na projekty sociální prevence v průběhu tří let 250 milionů korun. Ve veřejných soutěžích je rozdělil firmám a sdružením, které pak pro něj zajišťovaly sociální služby. LRS získalo největší část z celkového balíku peněz - zhruba 60 milionů korun. "Rozpory mezi skutečnými a vykázanými náklady sdružení se zabývá finanční úřad, zvažujeme podání trestního oznámení," prohlásil Petráček. Kraj nechtěl ohrozit zálohové platby pro další organizace, které peníze z dotace čerpají, proto smlouvu s LRS zrušil okamžitě.

Většina peněz šla na mzdy

Romské sdružení se závěry kontroly nesouhlasí. "Předali jsme to právníkům, aby nám poradili, jak dál ve věci pokračovat," brání se šéf sdružení Miroslav Kotlár. Většina z peněz, které sdružení od kraje za poskytované služby dostalo, šlo podle něj na mzdy. "Na mzdové náklady šlo zhruba 80 procent z těch 60 milionů korun, které jsme postupně během tří let získali. Zaměstnávali jsme 40 lidí," dodal Kotlár.

Kraj už hledá náhradního poskytovatele sociálních služeb. Nová výběrová řízení by měla proběhnout během února a terénní pracovníci i nízkoprahová centra tak nezačnou fungovat dříve než v březnu. Otázkou zůstává, zda vůbec někdo projeví o zajišťování těchto sociálních služeb zájem. V minulých letech se do výběrových řízení LRS přihlásilo jako jediné sdružení. Podle Kotlára sdružení zvažuje, že se i přes problémy přihlásí do tendru znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…