Romský sjezd v Brně: Nikdo z pozvaných ministrů nepřijel. Omluvili se

14.10.2011 16:49

Jan Čenský jako zkušený konferenciér. Vedle sebe sedící jindy znepřátelení představitelé romských klanů a rodin. Společná řeč a společné cíle. To zjevně charakterizovalo narychlo svolaný romský sjezd v pavilonu Morava na brněnském výstavišti, na němž se zástupci romské menšiny dohodli na sestavení vlastní celostátní organizace.

Romský sjezd v Brně: Nikdo z pozvaných ministrů nepřijel. Omluvili se
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Romský sjezd v Brně

Spěch, který byl zjevně vyvolán mimo jiné i narůstajícími problémy, které už nejsou jen charakteristické pro Šluknovský výběžek, ale i pro další části republiky, měl za následek i absenci všech ministrů a představitelů současné vlády. Omluvili se z různých důvodů všichni včetně premiéra či policejního prezidenta. Na druhou stranu je nutné uvést, že za sebe všichni poslali své podřízené úředníky, kteří přijeli s dobře připravenými projevy. Romský problém je totiž zjevně velmi vážný. O tom hovořil i přítomný představitel Asociace krajů a hejtman Michal Hašek, který byl v Brně hostitelem.


„Je třeba naučit se žít spolu a to jistě bude přinášet dlouhodobé problémy, které je nutné řešit velmi citlivě, avšak podle zákonů České republiky. Žijeme v demokratické zemi a všichni máme stejná práva a povinnosti a musíme ctít zákony této země. Jsem přesvědčen, že dlouhodobé řešení problémů soužití Romů a většinové populace má jedno hlavní řešení - vzdělání a práce se školáky a mladými lidmi," uvedl mimo jiné hejtman Hašek, který rovněž jako předseda Asociace krajů slíbil nově vznikající organizaci podporu a pomoc všech hejtmanů. Ovšem ne všechny profesionální připravenost uspokojila.

Politici mladé Romy odnaučili pracovat, zlobil se romský podnikatel

A tak si asi největší potlesk během projevu v řadě vystupujících na romské konferenci vysloužil romský podnikatel Julius Lévay z Opavy. „Jsou to krásné řeči, co tady slyšíme a je fakt, že jsou i pravdivé. Ovšem není to nic nového, to všechno už jsme mnohokrát slyšeli a nic to neřeší. K čemu se vůbec sešlo toto jednání, které si nadneseně říká sjezd? Jsem podnikatel, stát nezneužívám a vlastě jej potřebuji, jen aby mě ochránil. Ovšem stojí vůbec stát o to, aby tady Romové byli? Osmdesát procent lidí nás tady otevřeně nechce. A bohužel stát se nikdy jasně nevyjádřil ve smyslu, že je rád, že nás tady má, že o nás stojí. Ostatně i nepřítomnost vládních činitelů jasně charakterizuje situaci. Je fakt, že lidé, kteří žijí 20 let na dávkách, jsou pro společnost ztracenou generací. Ti už nikdy nebudou chtít dělat, nejsou na práci zvyklí. Ale i to je z velké části vina politiků, kteří nejprve rozdávali a teď neví, co s tím," uvedl Lévay.

Ten zároveň ostře kritizoval i Václava Klause, kterého označil za většího revolucionáře, než byl sám Gottwald. „Rozdával koláče bez práce. Jeho nesmyslný a neuvážený systém rozhazování peněz ve formě sociálních dávek bez rozmýšlení nyní přináší hořké ovoce," domnívá se Lévay s tím, že politiky více zajímá hladomor v Africe než romská problematika u Česku. „V Opavě už máme třetí vyloučenou lokalitu a i tam jsou děti s nafouknutými bříšky. Běžte se tam podívat," uvedl.

Romský výbor bude jednat s vládou

I přes tuto kritiku se však zhruba 250 přítomných zástupců na romském sjezdu v Brně shodla na tom, že jejich setkání nebylo zbytečné. Odhlasovali si jmenovitý 34členný výbor svých zástupců, který má nyní za úkol do konce roku připravit všechny právní a další nutné podklady pro to, aby mohla v roce 2012 vzniknout první celoromská organizace, která zřejmě ponese název Celostátní romské sdružení ČR. Toto sdružení bude právním partnerem pro jednání s vládou a všemi oficiálními institucemi.

„Nikdy nemůžeme stoprocentně říct, že mluvíme za všechny Romy, ale někde se začít musí a už to, že jsme se v klidu domluvili, je velkým úspěchem," uvedl jeden z členů nově vzniklého výboru a respektovaný předák z Hodonína Stanislav Daniel. Narážel tak na skutečnost, že v Brně spolu vedle sebe a bez emocí jednali představitelé rodin a romských klanů, kteří měli mezi sebou v minulosti nejeden problém, jenž nedokázali ani přes dlouhé bouřlivé a často hodně hlasité a emočně vypjaté diskuze vyřešit. Daniel však zároveň přiznal, že zatím není zcela jasné, z jakých zdrojů bude nově vzniklá organizace financována. „Teprve o tom budeme jednat. Nemyslím si však, že by to měl být problém. I na konání tohoto sjezdu a jeho financování jsme se byli schopni domluvit," uvedl Daniel.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …