Schwarzenberg: Kalousek se omluvil, věc je uzavřena

27.09.2011 15:57

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje spor o výrazivo, které používá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vůči koaličním partnerům, za uzavřený. "Tím, že se pan Kalousek omluvil, je pro mne věc uzavřena. A tedy nevidím důvodu, proč by se k tomu strana měla vyjadřovat," řekl ČTK po tiskové konferenci o výuce německého jazyka. Výkonná rada ODS v pondělí vyzvala vedení TOP 09, aby se od neurvalých výroků svého místopředsedy distancovalo.

Schwarzenberg: Kalousek se omluvil, věc je uzavřena
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má politické soupeření mezi ODS a TOP 09 své meze a Kalouska neomlouvá ani jeho únava a podrážděnost. Kalousek je v poslední době terčem kritiky kvůli svému chování. Naposledy označil europoslance ODS Hynka Fajmona a Iva Strejčka za "bezvýznamné" a "zlobou nadané idioty".

Bezvýznamným idiotům se omluvil

Čtěte také:
Jsou to zlobou nadaní idioti, počastoval Kalousek své kritiky

Předtím Kalouskovi totiž vyčetli, že nejezdí na zasedání ministrů financí EU a často se nechává zastupovat. Kalousek uvedl, že se tak stalo jen jednou; posléze na jejich adresu pronesl nadávky. Později se europoslancům za urážky omluvil, kritiku nicméně zároveň opět odmítl.

Kalouskovo chování je podivné už delíš dobu. Nafackoval mladíkovi, který na něj pokřikoval. Lidovým novinám v rozhovoru řekl, že Nečas je "premiér jenom z milosti kmotrů z ODS", kteří rozhodují o svých "penězovodech". Údajně také "vybuchl" a použil vulgární repliku na jednání vlády poté, co jej vicepremiérka Karolína Peake (VV) upozornila, že není gentleman, když mlátí lidi na ulici.

Mezi ODS a TOP 09 nyní neexistuje shoda v řadě důležitých rozhodnutí, jako je zpoplatnění emisních povolenek, rozpočtové určení daní, ekozakázka či otázka zaměstnaneckých stravenek. Schwarzenberg nicméně odmítá, že by mezi koaličními stranami existovalo napětí, které by mohlo skočit rozkolem ve vládě. "My chceme dokončit reformní zákony. Nic jiného nás nezajímá. Ale nám vadí, když někdo v tom překáží, když najednou navrhuje změny v rozpočtu, které by nás svedly na cestu dolů," řekl.

K věci:
Kalousek: Za vyřčené výroky se hluboce stydím a europoslancům se omlouvám
Kalousek se omluvil za urážky europoslanců
Kalousek prý na vládě nehorázně urazil Peake. On to odmítá 
Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …