Šéf VZP připustil chybu. Je švýcarská firma důvěryhodná?

07.10.2011 10:56

Ředitel VZP Pavel Horák připouští, že v případě převodu části akcií neznámé švýcarské firmy měl informovat dřív. Přesto trvá na tom, že celá transakce je bezpečná. Existuje však i možnost, že projekt elektronických zdravotních knížek IZIP bude zcela zastaven. Sama VZP má totiž problémy.

Šéf VZP připustil chybu. Je švýcarská firma důvěryhodná?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Ředitel VZP Pavel Horák připustil, že udělal chybu, když o koupi akcií neznámé švýcarské firmy informoval teprve nedávno. Trvá ovšem na tom, že jde o bezpečnou transakci, mimo jiné proto, že zatím není nic definitivní a VZP švýcarskou společnost se sídlem v Curychu ještě prověřuje. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz.

Vše o projektu IZIP čtěte ZDE

"I když byly kupní smlouvy podepsány, jsou akcie v advokátní úschovně do doby, než si VZP prověří vše, co pokládá za důležité," píše šéf pojišťovny členům správní a dozorčí rady. Dopis má deník Aktuálně.cz k dispozici. Pokud akcie nebudou od devadesáti dnů vyzvednuty z úschovny, obchod bude automaticky anulován. VZP se snaží mimo jiné zjistit, zde nejde jen o fiktivní společnost.

Poslanec ČSSD Jaroslav Krákora k tomu dodává, že je aktuálním vývojem překvapen, ale zatím se nedomnívá, že situace nazrála k odchodu ředitele. Poslanec Věcí veřejných Radim Vysloužil je ale přesně opačného názoru.

Je to nahnuté

Existuje i možnost, že projekt elektronických zdravotních knížek bude zastaven jako neefektivní, přestože na jeho realizaci obdržela VZP nemalé sumy, sama se potácí ve finančních problémech. Do konce roku plánuje propustit osm set zaměstnanců.

"V rámci pilotního projektu je třeba doložit, že projekt IZIP je schopen generovat úspory a zvýšit efekt kvality poskytované péče. Pokud by projekt kvality neprokázal, je třeba jej přehodnotit, případně zcela zastavit," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Psali jsme:
Rozhlas: VZP investovala miliardu do projektu IZIP. Pacienti ale ostrouhali
Mořský koník, VZP a IZIP: Rath kvůli tomu exhiboval před kamerou
VZP nemocnicím: Když snížíte počet lůžek, dostanete stejně peněz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…