Socialismus zůstal v hlavách lidí. Komunisté věří v jeho oživení

14.10.2011 21:07

Myšlenka na vybudování socialismu v 21. století se objevuje v předsjezdovém dokumentu KSČM. Autorům materiálu jde o popularizaci myšlenek socialismu, ale nedělají si ambici, že by ho sjezd schválil a pak se z něj stalo nějaké dogma. Dokument nabízí systémové alternativy, protože nynější společnost ukazuje, že dílčí úpravy a kroky nepřinášejí podstatu řešení problémů.

Socialismus zůstal v hlavách lidí. Komunisté věří v jeho oživení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Pro květnový sjezd v příštím roce připravilo odborné zázemí KSČM dokument s názvem Socialismus pro 21. století, což byl i úkol z předchozích dvou sjezdů. „Nejde o návrh programového dokumentu, ale o odbornou studii, ovšem důležitou pro to, jak si KSČM chce představovat demokratickou systémovou alternativu," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš, místopředseda stínové vlády KSČM.

Skupina kolem časopisu Dialog (tzv.marx-leninovci) ho sice kritizuje jako revizonistický posun k měštácké reakční utopii, ale Ústřední výbor KSČM už materiál projednal a odsouhlasil jako podklad pro předsjezdovou diskusi. „Měl by sloužit pro orientaci strany, nechceme z toho vytvořit dogma, ale chceme popularizovat myšlenky socialismu," uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM pro odborné zázemí Stanislav Grospič.

Jen v Česku socialismus nevznikne, chce to evropský rozměr

Dolejš připomíná, že socialismus ve 20. století byl kvalitativně odlišný jednak v Evropě, Číně či Vietnamu, ale další posun by zaznamenal v probíhajícím století. „Je jasné, že socialismus by se v malé České republice nedal udělat, byl by zapotřebí alespoň evropský rozměr. A ten dokument ukazuje cesty, jaké by k tomu mohly vést," podotýká jeden z duchovních otců materiálu.

Autoři dokumentu tvrdí, že socialismus stále žije ve vědomí mnoha jednotlivců i celých skupin občanů a protože tento trend bude pokračovat, nemusí být socialismus vzdálenou vizí. „Z hlediska celospolečenského vývoje existují historické mezníky, tedy i socialismus, Rozhodně to není utopie, v dokumentu se snažíme reagovat na současný vývoj a posunout diskusi výš," říká Grospič.

Doba, kdy se postátnilo kdeco, je pryč

V materiálu se píše, že předstupněm socialistického státu je sociální stát. Sice neřeší základní rozpor kapitalismu, přesto některá jeho opatření brání extrémům soukromovlastnického egoismu a urovnávají cestu budoucímu socialistickému vývoji. Proti tezím radikálních komunistů volajících po znárodňování ale strana v oficiálním materiálu tvrdí, že „překonání monopolu" není totožné s „plošným zestátněním".

Podle Dolejše zůstává významná myšlenka zespolečenštění práce, stejně jako mezinárodní rozměr ekonomiky a práce. „Ale doba, kdy se postátnilo kdeco, ta už je pryč, to už nejde. Zespolečenštění se nedá nadekretovat. Rozhodně jsme pro to, aby vlastnická struktura byla pluralitní," prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Dolejš a zmiňuje v této souvislosti ekomomickou reformu Oty Šika z období pražského jara nebo čínský model.

Dílčí úpravy společenské problémy nevyřeší

„Současná společnost ukazuje, že dílčí úpravy a kroky nepřinášejí podstatu řešení společenských problémů. K jejich odstranění je zapotřebí hlubších společenských změn. Za jakých okolností by k nim mělo dospět, to nelze předvídat. Ale celospolečenské zájmy budou mít navrch nad zájmy jedince, ne jako to je nyní," domnívá se Grospič.

K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…