Sousedka rodiny "mačetáře": Slušní lidé. Jen syn se nepovedl

28.08.2011 17:43

Rodina Roma, který byl členem skupinky, jež před dvěma týdny v novoborském baru brutálně napadla tamější hosty i barmanku, je prý výkvět slušnosti. Její členové pracují a jsou bezproblémoví. Syn se ale nepovedl, říká žena, jež žije v sousedním domě. "Mačetový útok" je toho dokladem.

Sousedka rodiny "mačetáře": Slušní lidé. Jen syn se nepovedl

Útok, který se 7. srpna odehrál v baru Pivní pomoc, a jen náhodou při něm nikdo nepřišel o život, vyvolal diskuzi o problematice násilí, rasistických útoků nebo hrozbě extremismu. Romové, kteří novoborský útok spáchali, byli automaticky zaškatulkováni do kategorie zločinců.

Rodina mladíka, který se na útoku podílel, je přitom bezproblémová. Se sousedy má dobré vztahy a její členové chodí do práce.

Slušní lidé

"Žiji vedle Romů, z nichž jeden se účastnil "mačetového útoku." S touto rodinou nemám špatné zkušenosti, většina z nich má práci a jsou slušní," řekla ParlamentnímListům.cz jedna z místních. Pachatel zločinu byl prý výjimka. A černá ovce rodiny.

"Rom, který napadl mačetou obyvatele z Nového Boru, byl problémový. A i rodina s ním měla těžkosti," sdělila redakci sousedka, která si na pachatelovy příbuzné nemůže stěžovat.

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru

V této souvislosti se nabízí otázka, zda jde o paušální problém celé romské menšiny, nebo o excesy jednotlivců, kteří jsou mediálně vidět a vytváří tak negativní obraz o celém etniku. Tento názor zastává i zástupce romského občanského sdružení Fórum Michal Kováč. Ten se s celou věcí obrátil rovnou na premiéra Petra Nečase (ODS).

V dopise jej upozorňuje na skutečnost, že většina Romů, stejně jako většinové společnosti, je slušná. Útoky a násilné činy jsou podle něho jen záležitostí jedinců. Zároveň ale Nečase osočuje z nečinnosti. Kdyby prý byla vláda více aktivní, nemusela by se situace na severu Čech tolik vyhrototit.

Psali jsme:
Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

Nečasi, proč nic neděláš?

"Pane předsedo vlády, jistě jste si vědom toho, že na stavu v jakém se v současnosti nachází Romská národnostní menšina, nesete primární odpovědnost právě Vy, a sice z pozice předsedy vlády, i z pozice (dle zákona) předsedy Rady vlády pro národnostní menšiny. Jaké kroky jste osobně Vy učinil k tomu, aby se vláda začala intenzívně zabývat problematikou rasismu, anticiganismu, segregace nebo sociálního vyloučení, aby nemuselo docházet k útokům na Romy? Jaké podmínky jste Vy ze své pozice předsedy vlády vytvořil k tomu, aby Romové v České republice nežili na periferii společnosti, nebyli z ní vyčleňování a tak nuceni žít v podmínkách srovnatelných s krajinami, kde lidé trpí nedostatkem jídla a vedou občanské války? Co děláte proto, aby Romové nemuseli před strachem, chudobou a rasovými útoky opouštět svoje domovy?" táže se romská menšina v dopise adresovaném premiérovi.

Kubice vyslal posily

Na něj, stejně jako na ministra vnitra Jana Kubiceho, se v minulých dnech obrátili i starostové útoky postižených severočeských obcí, tedy Rumburku, Varnsdorfu nebo Nového Boru. Vnitro na jejich popud promptně zareagovalo a do ulic postižených měst poslalo policejní posily. 

 
O pátečním protestu v Rumburku čtěte ZDE:
Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

SLEDOVALI jsme: Romové v Bydžově

Ilustrační foto: archiv 

Máte možnost ptát se i dalších politiků, Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…