Splnili jsme cíl, chválí Kalousek loňský schodek

03.01.2012 14:56

Deficit státního rozpočtu České republiky za loňský rok dosáhne maximálně 124,2 miliardy korun. Oznámil to ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že je s výsledkem velmi spokojen a plán byl splněn ještě s velkou rezervou.

Splnili jsme cíl, chválí Kalousek loňský schodek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

"Oficiální uzávěrka bude až 25. února, nicméně ta dnešní čísla mají vysokou míru pravděpodobnosti a víme, že v žádném případě nebudou horší, mohou se jen zlepšit," uvedl optimisticky Kalousek. Schodek klesl na 3,7 procenta HDP, tudíž o procento.

Směřujme k vyrovnanému rozpočtu

"Je důležité, aby vláda neustála ve svém úsilí postupně snižovat zadlužení státu až k vyrovnanému rozpočtu," dodal Kalousek s tím, že k většímu schodku přispělo například rozhodnutí Ústavního soudu. Vláda chtěla na stavebním spoření vyplatit méně, než jí soud nakonec nařídil.

Hospodaření pozitivně ovlivnily úspory, které vláda schválila již v létě 2010. „Celkem se jednalo asi o 70 mld. Kč, přičemž čtyři pětiny z toho jsme realizovali na výdajové straně. Bez těchto úspor by deficit státního rozpočtu v hotovostní metodice převyšoval 200 mld. Kč,“ uvedl ministr Kalousek.

Předloni byl schodek 156 miliard

"Všechno nasvědčuje tomu, že původní cíl ve výši 4,6 % jsme splnili s velkou rezervou," shrnul ministr financí. Uvedených 124,2 miliardy však vychází jen podle metodiky Evropské unie ESA 95. V takzvané hotovostní metodice dosáhl schodek 142,8 miliardy korun, zatímco schválený rozpočet počítal s 135 mliardami - důvodem jsou potíže při čerpání z evropských fondů, konkrétně pozastavené dotace. Předloni činil schodek 156 miliard.

Podle náměstka pro veřejné rozpočty Jana Gregora se národní část rozpočtu vyvíjela lépe, než se očekávalo: „Výpadky v daňových příjmech byly víceméně kompenzovány úsporami v oblasti úrokových nákladů ze státního dluhu. Vlivem potíží při čerpání z evropských fondů ale  schodek státního rozpočtu dosáhl v hotovostní metodice 142,8 mld. Kč.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…