Ministr Kalousek: Bez vládních úspor by deficit rozpočtu byl 200 miliard

03.01.2012 15:09

Předběžné výsledky rozpočtového roku 2011: Fiskální cíl vlády splněn s rezervou

Ministr Kalousek: Bez vládních úspor by deficit rozpočtu byl 200 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes na tiskové konferenci představil předběžné výsledky rozpočtového roku 2011: „Všechno nasvědčuje tomu, že původní cíl vlády dosáhnout salda vládního sektoru v poměru k HDP ve výši 4,6 % jsme splnili s velkou rezervou. Aktuálně jej odhadujeme na 3,7 % HDP.“ V absolutním vyjádření by v metodice ESA 95 činil schodek státního rozpočtu, jako část veřejných rozpočtů, 124,2 mld. Kč.

Hospodaření pozitivně ovlivnily úspory, které vláda schválila již v létě 2010. „Celkem se jednalo asi o 70 mld. Kč, přičemž čtyři pětiny z toho jsme realizovali na výdajové straně. Bez těchto úspor by deficit státního rozpočtu v hotovostní metodice převyšoval 200 mld. Kč,“ uvedl ministr Kalousek. V roce 2011 se také projevily některé mimořádné vlivy, jako např. o 5 mld. vyšší odvod do rozpočtu Evropské unie na základě vyššího přepočteného HDP podle Českého statistického úřadu.

Deficit státního rozpočtu v hotovostní metodice bez vlivu prostředků z Evropské unie se odhaduje na cca 130 mld. Kč. „Financování  programů EU probíhá na základě předfinancování zdroji ze státního rozpočtu. To působí jako určitý „polštář“ ve prospěch příjemců dotací, nicméně také vytváří rizika pro státní rozpočet v případě zdržení plateb z EU, což se stalo právě v loňském roce,“ vysvětluje ministr financí. V roce 2011 byly totiž pozastaveny certifikace plateb pro operační programy Doprava, Životní prostředí a ROP Severozápad Ústeckého a Karlovarského kraje. Platby nyní nejsou propláceny ani u programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. „Díky problémům v těchto programech se schodek prohloubil asi o 12,8 mld. Kč, tedy o 7,8 mld. Kč oproti schválenému rozpočtu“ dodal ministr Kalousek.

Podle náměstka pro veřejné rozpočty Jana Gregora se národní část rozpočtu vyvíjela lépe, než se očekávalo: „Výpadky v daňových příjmech byly víceméně kompenzovány úsporami v oblasti úrokových nákladů ze státního dluhu. Vlivem potíží při čerpání z evropských fondů ale  schodek státního rozpočtu dosáhl v hotovostní metodice 142,8 mld. Kč.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…