Spořte si už za mlada, poradí pořad. V důchodu pak budete v klidu

11.03.2012 17:12

Další série pořadu Sumasumárum v režii Oskara Reifa startuje novými díly už tuto neděli. Tématem tentokrát bude bydlení. Řešit se bude, kdy je vhodná doba na to pořídit si vlastní byt či dům, nebo jak si zajistit bydlení na důchod.

Spořte si už za mlada, poradí pořad. V důchodu pak budete v klidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senior se vrací z nákupu

O své zkušenosti se podělí starší paní i mladá ambiciózní žena. Odborníci poradí, jak nejlépe využít finanční produkty pro financování bydlení a na co se při řešení bydlení a jeho financování připravit. Na názor se tvůrci pořadu zeptají také psycholožky, dětí i známých osobností, například zpěváka Davida Kollera ze skupiny Lucie. Dobrou radu přidá finanční analytik a ochránce spotřebitelů Patrik Nacher a glosou pořad ozvláštní i makroekonom Tomáš Sedláček.

Je tu drahota a šetřiví důchodci obracejí každou korunu

Doba, kdy starší lidé zůstávali ve svých bytech či domech až do konce života, je pryč. Nastala totiž drahota, a i ten nejšetřivější důchodce obrací každou korunu. Nejen potraviny jsou o hodně dražší, podražily také energie i nájmy.

Někteří důchodci tak dostanou důchod vyšší o sto dvacet korun, ale suma sumárum mu zas několik stovek měsíčně z peněženky uberou. Kdo? Politici, kteří podle mnohých škrtají na nesprávných místech.

Jeden sen o krásném bytě končí smutně

Paní Božena si v životě prožila své, vychovala pět dětí, o povodních přišla o byt v pražském Karlíně a jako náhradu za něj dostala velký slunný byt na sídlišti Prosek.

„Byla jsem šťastná, tolik oken, svítilo sem sluníčko celý den. Radovali jsme se s manželem, že si stáří hezky užijeme a také to tak chvíli bylo.“ Jenže, aby smůly nebylo málo, manžel paní Boženy onemocněl rakovinou a zemřel. „Zůstala jsem v bytě 3 plus jedna na všechno sama. Díky tomu, že jsem celý život pracovala s chemickými látkami, mám štěstí, že mám vyšší důchod, pár let to tedy šlo vydržet, všechno poplatit.“

Když přišlo družstvo s nápadem, že by mohli nájemníci své byty odkoupit, paní Božena neváhala a svolala rodinnou radu. „Děti mě podpořily v myšlence, abych si byt koupila, ale protože se mají samy co ohánět, tak jsem po nich žádnou finanční pomoc nemohla chtít,“ říká paní Božena. Nakonec pomohl nejmladší syn tím, že se k mamince na čas přestěhoval, aby jí pomohl s náklady na bydlení. Na byt si starší paní nakonec vzala hypotéku.

„Raději bych si vzala byt na stavební spoření, které, kdybych byla o něco mladší, mi přijde velmi dobré, ale bohužel jsem v té době neměla žádné založené. Nakonec mi dali hypotéku a tu budu splácet ještě dvacet let.“ Paní Božena má i přesto strach. S rostoucími náklady na živobytí si není jistá tím, zda bude moci ještě tak dlouho platit. Už dnes totiž měsíční splátka činí téměř dvě třetiny jejího důchodu.

Staří lidé opouštějí byty, na které nemají

Byt paní Boženy je proto na prodej. „Byla jsem tady pár let šťastná, škoda, mám tady obchody, polikliniku, metro, tramvaj, vše je blízko a navíc podívejte se z okna, to je výhled, nádhera,“ zoufá si. Je už ale rozhodnutá - stejně jako tisíce starších lidí v této zemi, bude muset opustit byt, který si koupila a poctivě ho splácí.

„Víte, nechci na prodeji bytu závratně vydělat. Vím, že je krize, chci jen z rozdílu dobře dožít. Prostě si dorovnat, co mi chybí, abych nemusela kupovat jen špatné potraviny, nebo raději nechodit do obchodů, abych neviděla zboží, které se taky nabízí. Nechci zatěžovat děti, vidím, jak bojují sami, vše je drahé i pro mladé lidi, kroužky, školné, potraviny. Když chtějí rodinu zabezpečit, musí se dost všichni ohánět,“ podotýká.

Paní Božena by proto byla vděčná, kdyby jí prodejem bytu odpadly náklady na hypotéku a ještě jí zbylo sto padesát tisíc. To by jí k dorovnání důchodu stačilo, jak sama říká.

Na zadní kolečka myslí i mladá manažerka

Druhý příběh, který bude v pořadu Suma sumárum představený, je příběhem mladé manažerky jednoho z operátorů, která si umí vše spočítat na korunu. Už teď proto myslí na to, jak bude žít ve stáří. „Trochu z toho mrazí, ale doba je zlá a Bůh ví, co bude za třicet let,“ říká s tím, že už dnes neutrácí za hlouposti. „Doma jsme se učili šetřit, nikdy jsme nebyli bohatí, u moře jsme byli jednou. Ale naše rodina fungovala a rodičům jsem dnes vděčná, že mě nerozmazlovali a učili odmala hospodařit.“

„Vždy jsem chtěla být nezávislá na rodině, odešla jsem z domova hned po škole a brala práci, která byla. Touha po vlastním bydlení byla pro mě obrovským motorem. Proč dávat peníze na pronájem bytů, když si mohu pořídit byt vlastní, který až budu stará, mohu přenechat svým dětem.“ Díky šetření a také poměrně vysokému platu, si tak slečna může už brzy koupit malý "startovní" byteček.

„Někteří kamarádi se mi smějí, že si mám raději užívat, ale to já budu, jenže bez výrazných dluhů a nejistot, stačí, že doba je nejistá,“ říká s úsměvem žena, které bude za pár týdnů třicet.

Příběhy obou  žen uvidíte dnes v 18.55 na ČT2.

Mezi hosty bude i Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny, která se k problematice bydlení ve stáří vyjádřila takto:

Řešit otázku bydlení v tomto věku je skoro pozdě. Pořídit si vlastní bydlení bez jakýchkoliv úspor může být velmi obtížné. Spořit bychom měli začít dříve, abychom v této době měli už nějakou rezervu, na které můžeme stavět, a to doslova. Skvělým nástrojem je stavební spoření. Peníze se výhodně zhodnocují a zároveň produkt přináší možnost získat výhodný úvěr.

Máme-li v tomto věku vlastní byt nebo dům, můžeme s ním libovolně nakládat a v případě, že nám nevyhovuje jeho velikost nebo jsou náklady na jeho užívání nad rámec našeho rozpočtu, můžeme ho prodat nebo pronajmout a pořídit si lépe vyhovující bydlení. Vždy je potřeba zvážit, co je v dané chvíli a místě výhodnější. Někdy to může být prodej, jindy zase pronájem.

S ohledem na očekávaný pokles příjmů po odchodu do důchodu je bydlení v nájmu bez dostatečných finančních úspor riskantní. Nikdy nemáme zaručeno, že budeme schopni i v budoucnu nájemné platit. Stáří přináší i fyzická omezení, kterým je zapotřebí byt přizpůsobit, aby byl bezpečný a komfortní. Majitel bytu nemusí s takovými úpravami souhlasit, a to je další riziko nájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…