Promlouvá po nocích i s kapitány lodí v Pacifiku. A těší se na důchod

01.12.2011 18:02

O důchodech se tento rok mluví ve zvýšené míře. Ať už v souvislosti s valorizací těch stávajících, tak také o těch, jež zasáhnou důchodce budoucí. Pamatuje na ně i vládní penzijní reforma. I proto mají své místo v dalším díle pořadu o finanční gramotnosti Suma sumárum na ČT. "Důchod je pro mě vzdálená budoucnost, ale já se tolik stáří bojím, že mám důchodové spoření, které už platím od porodu syna. Najednou mě přepadl pocit zodpovědnosti za své stáří, nechci, abych byla závislá na dětech, aby se o mě musely starat. Jsem dost šetřivá, i když to tak nevypadá...Je nutné myslet na budoucnost," říká host tohoto dílu Eva Decastelo Aichmajerová.

Promlouvá po nocích i s kapitány lodí v Pacifiku. A těší se na důchod
Foto: Redakce
Popisek: Eva Decastelo

Téma o tom, kdy lze odejít do důchodu, se stane dříve nebo později aktuální pro každého. A je jedno, zda půjde o starobní, předčasný důchod či invalidní důchod. Víme, jak se počítá jeho výše, kdy vůbec můžeme do důchodu odejít právě s ohledem na důchodovou reformou? To všechno jsou otázky, na které zazní ve čtvrtek večer také odpovědi.

SLEDUJEME téma SUMA SUMÁRUM

Každý se ho bojíme, někdo říká, já se ho nedožiju...Důchod je slovo, které nás všechny víceméně děsí. Jsou ovšem mezi námi tací, kteří se na důchod vyloženě těší. Že to není možné? Suma sumárum vám takového člověka představí. Jiří, i když si o pár tisíc pohorší, se totiž opravdu těší, že si konečně užije.

Důchod jako almužna?

Pan Jiří z Prahy potřebuje spoustu času. Jako téměř čerstvý důchodce nestíhá. Je možné v době krize, zdražování a padlé koruny vůbec myslet pozitivně?

SLEDUJEME téma Penzijní reforma

„Jsem optimista, stále se na něco připravuji, teď na odchod do důchodu. Všichni se na mě dívají a čekají „podzimní deprese". Ano, blíží se mi podzim života, ale já se na něj těším," dodává s jiskrou v oku pan Jiří, vášnivý radioamatér, amatérský muzikant, který by všem ordinoval pozitivní myšlení.

„Co mám dělat, důchody jsou jako almužna, nezávidím mladým, mladším ... těm bych doporučil, aby si spořili, bude hůř. Ale já, jako šedesátník v rozpuku si začnu teprve zplna užívat," po očku mrkne na manželku, která se usmívá v rohu pokoje a dodává. „No jasně, celou noc se propojuje s celým světem," naráží na bezesné noci, když manžel v ložnici někdy i do rána promlouvá anglicky třeba s kapitány lodí na Pacifiku.

Užívat až do posledního dechu

„Ano, užívat si budeme, pochopitelně myslím i na ženu," dodává radioamatér skorodůchodce Jiří, který ale ví, že na to bude i potřebovat peníze. Když mluví o výši svého důchodu, trochu se zasmuší, ale pak řekne.

„Jsem spořivý, něco jsem si celý život odkládal, šetřím, ale ne na ženě, nebo vnoučatech. Těšíme se, že pojedeme se ženou sami k moři, budeme se brouzdat po pobřeží a pít naše oblíbené nápoje ... víno! Ten důchod, nějakých jedenáct tisíc, to by mě fakt nevytrhlo. A to mám ještě štěstí. Jsou lidé, kteří pracují celý život a zdaleka neodcházejí s takovým důchodem jako já. Je to bída, tedy já se mám ještě dobře. Chceme si užívat do posledního dechu," přiznává v pořadu Jiří. Pracuje jako počítačový expert a věří, že je s firmou, kde pracuje, natolik svázán, že sice příští rok na jaře nastoupí do důchodu, ale že pro jeho nepostradatelnost si ho šéf ještě ponechá přesčas.

Čtěte také:

„Opravdu doufám, že mě s mým prvním důchodovým dnem nevyhodí," doufá Jiří, který prostě bez činorodosti a nápadů nemůže existovat. „Není do starého železa, je to chlap do nepohody, myslím si sama, že do důchodu by měli lidé odcházet později, ne tak v dobrém stavu, jako je můj muž," dodává skoro zamilovaně po šestnácti letech soužití jeho současná žena. A Jiří dodává: "Víte, necítím se starý, lidé po šedesátce, pokud jsou zdraví, měli by pracovat, k důchodu. Jenže, každý nemá to štěstí, jako já. Tedy zatím," je si vědomý toho, že ne každý je na tom tak, jak on. I proto prý chápe snahy vlády v tom, že by se lidé měli začít připravovat na stáří od útlého mládí.

Čtěte také:

„Myslím si skutečně, že příprava na stáří a na důchod by měla začínat už po dvacítce, nedělám si legraci. Já jsem to tak měl, šetřil jsem, ne moc, odkládal jsem si celý život pořád deset procent z výplaty...hezky po židovsku a to nejsem žid! Koruna sice slábne, ale když si v životě uděláte systém, tak vás žádná krize nezlomí. To by se jim líbilo. Nemám žádné dluhy, nikdy jsem si na nic nepůjčoval. Nikdy, ta lákadla, podomní prodejci, plakáty se slevami, na to mě neužije.." svěřuje se pro pořad Suma sumárum Jiří.

Dá se mu jen závidět

Při poslechu pana Jiřího člověk začne přemýšlet, nejen o tom, jak utrácí za zbytečnosti a život mu protéká mezi prsty. „Je to v nás, musíme se všichni zamyslet nad tím, co peníze pro nás znamenají. Pro mě jsou důležité, ale umím otočit každou korunu, abych uvažoval, za co ji vydám. Doporučuji změnu životního stylu, více se věnovat blízkým, mluvit s nimi, to nic nestojí...Teď vím, že naše stáří bude sice skromné, ale máme našetřeno na nemoc, máme kde bydlet, máme menší byt, který jsme vyměnili, tak jsme také ušetřili. A máme se rádi," konstatuje Jiří s tím, že nespoléhá jen na stát.

Čtěte také:

„Stát se na mě vykašle. Reformy jsou vlastně pořád, pořád je státní kapsa prázdná, pořád někdo krade...To, jak já hospodařím, to je moje věc, a tak se teď nemusím tolik obávat odchodu do důchodu a když mě nebudou chtít už dále zaměstnat? Uvolním místo mladšímu a najdu si třeba brigádu, na pár hodin denně," plánuje si Jiří.

A jeho manželka pro ParlamentníListy.cz uzavírá, že s tím, že to je docela romantika, mít doma chlapa, co nenaříká, je s ním legrace a vidí život optimisticky.

Na otázky se budou hledat i odpovědi

A jaké hlavní otázky k odchodu do důchodu budou zodpovězeny v pořadu? ParlamentníListy.cz přinášejí jejich výtah. Odpoví na ně poradce ministra práce a sociálních věcí Tomáš Machanec.

Jaké podmínky musím splnit, abych mohl teď odejít do důchodu?

Do starobního důchodu mohu odejít, pokud jsem splnil dvě podmínky. Jednou z nich je pojištěná doba, která činí v současné době 27 let a druhou podmínkou je dosažení důchodového věku. Pro muže činí 62 let a 4 měsíce, pro ženy 57 až 61 let podle počtu narozených dětí.

Co dělat, když za mě zaměstnavatel neplatit odvody a tak nesplňuji nárok na odchod do důchodu?

Pokud za mne zaměstnavatel neplatil v některém období pojištění (laicky řečeno „odvody"), stále mám šanci, že se tato odpracovaná doba do nároku na starobní důchod započítá. Musím ale prokázat, že jsem u daného zaměstnavatele opravdu byl zaměstnán. Konkrétní postup, jak zaměstnání prokázat, poradí okresní správa sociálního zabezpečení.

Co všechno se kvůli důchodu počítá do odpracovaných let?
Do odpracovaných let nebo přesněji do pojištěné doby se započítává nejen období výdělečné činnosti (doba zaměstnání a podnikání), kdy jsme platili důchodové pojištění, ale také tzv. náhradní doby. Mezi nejčastější náhradní doby patří:
- doba péče o malé dítě do čtyř let věku

- doba péče o dítě do 10 let ve stupni bezmocnosti I a doba péče o jakoukoli osobu ve stupni bezmocnosti II až IV

- doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně

- doba v evidenci úřadu práce, kdy uchazeč pobíral podporu v nezaměstnanosti a doba, kdy nepobíral podporu maximálně do délky tří let

- doba přípravy na povolání studiem po 18 roce, pokud příprava probíhala před rokem 2010, maximálně po dobu šesti let

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…