„Stůj, nebo ti ustřelím palici!“ Příběh nepolapitelného zloděje a fantoma pražských policistů. Přišla 90. léta. A tam to celé začalo…

06.02.2021 4:31

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (1. díl) ParlamentníListy.cz budou během celého roku 2021 vždy dvakrát měsíčně přinášet nezapomenutelné příběhy policejní kariéry Roberta Šlachty, ale i jeho kolegů. Dnešní první díl začne ještě před revolucí. Ten poslední skončí v nedávné minulosti. Nevynecháme klasické vyšetřování, stejně tak zavadíme o jména, na která řada čtenářů možná zapomněla. Ne tak ti, kteří jim stáli z očí do očí…

„Stůj, nebo ti ustřelím palici!“ Příběh nepolapitelného zloděje a fantoma pražských policistů. Přišla 90. léta. A tam to celé začalo…
Foto: Hns
Popisek: Robert Šlachta jako policejní rada Vacátko, ilustrační koláž

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí
Bylo to vlastně už koncem 80. let minulého století. Ve společnosti probíhalo citelné pnutí, a ta nezadržitelně kráčela k revolučním změnám. I přesto, že se tehdejší komunistický režim snažil udržet u moci, a to i zneužíváním bezpečnostních složek, pracovníci kriminální služby plnili své úkoly.

V té pohnuté době samozřejmě nezahálel ani zločin. A v Praze tehdy řádil fantom.

Kriminalisté tak říkali pachateli, který kradl motorová vozidla, a zdálo se, že je nepolapitelný. Zaměřoval se zejména na auta parkující u nákupních center. Šňůra krádeží narůstala a „autaři“, což bylo oddělení, které se zabývalo vyšetřováním krádeží, nemělo jedinou kloudnou stopu. Nepomáhaly tajné akce, zvýšený dohled ani nastražená vozidla. Počet těch ukradených přesáhl číslo čtyřicet. A pořád nic.

Jednou se dokonce stalo, že fantom ukradl vozidlo i se psem.

Některá auta se pak nacházela vykradená v okrajových částech Prahy. Z mnohých se ztratily i SPZ, které pak byly použity na jiných kradených vozidlech.

Zlom nastal tehdy, kdy kriminalista T. dostal tip od svého nejlepšího informátora.

Ten tehdy přišel s tím, že se setkal s jakýmsi Benešem z Prahy 4, který sháněl odbyt na věci, jež evidentně pocházely z krádeží vozidel. Kriminalisté tak získali první stopu a hned se po ní pustili. Pátrali, lustrovali v evidencích a hledali, až našli mladého muže, který přesně odpovídal popisu.

Tehdy se veškeré zjištěné informace vyhodnotily a vše nasvědčovalo tomu, že sedí.

Proběhla porada a připravila se velká realizace, tedy policejní akce vedoucí k zadržení pachatele.

Do akce byla zapojena také „sledka“.

Vše začalo brzy ráno obsazením místa bydliště onoho Beneše. Ten byl zachycen při odchodu z domova a sledován až k nákupnímu centru na Novodvorské v Praze 4. A vyšlo to. Beneš prošel přilehlé parkoviště a vybral si hezky naloženého Favorita. Vmžiku byl uvnitř a během minutky odjížděl. Sledka vyrazila za ním a hlásila kriminalistům, kterým směrem jede. Jenže v ten moment se něco zvrtlo. Beneš si všiml, že je sledován. A nastala automobilová honička jako z filmu.

Beneš byl mimochodem fakt dobrý řidič.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
Ujížděl sledovačce jako o život. A o ten doopravdy začalo jít. Ve vysoké rychlosti, mnohdy přes 100 kilometrů v hodině, projížděl křižovatky na červenou a dokonce unikal i zběsilou jízdou po chodníku. V ten okamžik vedoucí směny sledky pronásledování z bezpečnostních důvodů ukončil. Poslední hlášení znělo v tom smyslu, že „Beneš ujíždí někam směrem Modřany!“.

Nikomu se nechtělo věřit, že akce vybouchla. Protože nebyly zatím žádné jiné důkazy, bylo potřeba chytit pachatele při činu.

V jednom vozidle kriminálky jeli tři policisté T., P., a Š.

Řídil T.

Jmenovaný měl velice dobrou místní znalost oblasti Modřan, Komořan, Točné, Zbraslavi a okolí Vltavy. S kolegy vsadili na to, že pachatel mohl jet někam tam a následně se ukrýt. Projížděli tedy uvedenou oblast a pátrali. Pokračovali v pátrání i za most Závodu míru proti proudu Vltavy. Když projížděli kolem jednoho sjezdu na náplavku, všimli si, že v křoví na břehu stojí vozidlo a jakýsi muž z něho hází věci do Vltavy. Otočili se a začali sjíždět cestou na náplavku.

BINGO.

Byl to hledaný Beneš s ukradeným vozidlem. Ten si však policejního vozidla také všiml. Skočil do ukradeného auta a snažil se ujet. Namířil přímo proti policejnímu autu a vypadalo to, že dojde k čelnímu nárazu, protože ani jeden z řidičů nevypadal, že uhne. Pevnější nervy měli kriminalisté.

Beneš na poslední chvíli strhnul volant a pokračoval zběsilou jízdou po břehu s policejním vozem v patách. A teď to přišlo.

V trávě byl velký kámen, který Beneš trefil, a Škoda Favorit vylétla do vzduchu a velkým skokem letěla do Vltavy. Kriminalisté zastavili a dál běželi na břeh. Vozidlo dopadlo asi pět metrů od břehu a začalo se potápět. Benešovi se podařilo otevřít dveře, vyskočit a začal ve studené vodě kraulovat směrem od nich. Nikomu z kriminalistů se do vody moc nechtělo. Vyřešil to nejstarší z nich, P.

Vytáhl služební zbraň a se zvoláním „Beneši, jménem zákona stůj, nebo ti ustřelím palici!“ vystřelil do vzduchu. Zabralo to. Beneš ještě chvíli šlapal vodu a smutně měřil vzdálenost na druhou stranu, aby se nakonec vzdal. Doplaval ke břehu, kde mu Š. nasadil pouta.

Fantom byl zatčen.

Vozidlo pak několik hodin dostávali z vody příslušníci poříčního oddílu s hasiči. Beneš byl zadržen, převezen k výslechu a obviněn. Šňůra prokázaných krádeží jich obsahovala několik desítek. Při domovní prohlídce bylo nalezeno také dost dalších důkazů. Při vyšetřování Beneš spolupracoval. Za trestnou činnost byl následně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Pražanům se na chvilku ulevilo.

Jenže... Byla 90. léta a zločin rozhodně neustupoval.

V příštím díle přineseme až detektivní zápletku spojenou s krádeží obrazů Pabla Picassa, k čemuž došlo v roce 1992. Tahle krádež je dodnes mnohými označována jako loupež století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…