VIDEO Bránit vlast se zbraní v ruce! Válečný hrdina Opata nastoupil do čela armády, slávy na Vítkově se zúčastnili i veteráni či Duka

02.05.2018 18:18

FOTO, VIDEO V čele armády stanul válečný hrdina s mimořádným respektem a autoritou u řadových vojáků. Nový náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Aleš Opata se oficiálně ujal funkce. Při slavnostním aktu na pražském Vítkově převzal z rukou ministryně obrany Karly Šlechtové bojový prapor a promluvil k vojákům.

VIDEO Bránit vlast se zbraní v ruce! Válečný hrdina Opata nastoupil do čela armády, slávy na Vítkově se zúčastnili i veteráni či Duka
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Generál Aleš Opata přebírá od ministryně obrany Šlechtové bojový prapor

Na nejvyšším českém vojenském postu definitivně došlo ke střídání. Dosavadní náčelník generálního štábu Josef Bečvář oficiálně svou funkci předal svému nástupci Aleši Opatovi. Vše proběhlo během pompézního vojenského ceremoniálu v Národním památníku na Vítkově, přímo pod sochou Jana Žižky z Trocnova.

Předání funkce šéfa armády probíhá vždy velkolepě v monumentálních kulisách vítkovského památníku. Stovky nastoupených vojáků ve slavnostních uniformách, historické prapory, přehlídka, uctění památky padlých českých vojáků. Předání funkcí vyvrcholilo předáním bojového praporu novému náčelníkovi štábu z rukou ministryně obrany, které prapor symbolicky vrátil končící generál Bečvář.

“Svoji práci pan generál Bečvář odváděl s velkým osobním nasazením, bez ohledu na množství vynaložených sil nebo času. Osobně jsem si velmi dobře vědoma, že rozsah činnosti náčelníka Generálního štábu Armády České republiky je obrovský. Je to věc náročná, koncepční, strategická. Vojenský a lidský potenciál je třeba nacházet nejen ve velení, ale také v lidské podobě velení. Osobně se domnívám, že pan armádní generál Bečvář toto plnil. Chci vás všechny ujistit, že ministerstvo obrany bude generálnímu štábu a samozřejmě i novému náčelníkovi generálního štábu, vždy oporou,” uvedla v projevu na Vítkově ministryně Karla Šlechtová.

Odcházejícímu náčelníkovi štábu poděkovala i za to, že připravil a začal rozvíjet vizi moderní, sebevědomé a efektivní armády. Bečvář poté od Šlechtové obdržel nejvyšší vyznamenání ministryně obrany - Kříž obrany státu.

“Generálporučík Aleš Opata vstupuje do zcela nové a velmi náročné etapy své vojenské kariéry. Jmenování na vysoký armádní post není jen oceněním toho, co již vykonal, ale také vyjádřením důvěry v to, co muž jeho formátu teprve dokáže. Osobně očekávám, že ke společnému úspěchu naší armády, ministerstva obrany a obranyschopnosti naší země, která je v našich rukou, pomůže jeho osobní iniciativa, odvaha, pověstná energie, houževnatost, tvořivé plánování a schopnost bleskové improvizace,” vyzdvihla ministryně nového šéfa armády.

Generál Bečvář podle Aleše Opaty prováděl armádu velice složitým obdobím. “Jsem přesvědčen, že nastavil všechny prvky pro své nástupce. Nejdůležitější je schválená Koncepce výstavby Armády České republiky, která nastavila směr a zafixovala kormidlo rozvoje armády do budoucna, do roku 2025. Nastartoval celý proces doplňování vojáků do armády a v dnešní době se armády přehloupla přes 83 procentní naplněnost. V neposlední řadě je duchovním otcem aktivních záloh, kde začal budovat robustní systém, který je schopný profesionální armádu podporovat,” chválil svého předchůdce generálporučík Opata.

“Pokud jde o mé priority, Armáda České republiky je otevřena všem mladým mužům a ženám, kteří jsou ochotni bránit svou vlast se zbraní v ruce. Chci pro ně armádu moderní, vyzbrojenou a připravenou čelit všem hrozbám 21. století. Pochopitelně je mou klíčovou vizí přezbrojení 7. mechanizované brigády a vytváření schopností pozemních sil. Vždycky jsem byl hrdý na to, že jsem sloužil v Armádě České republiky, která je významná svým srdcem a svou flexibilitou. Vždy jsem byl vyznavačem týmové práce a jsem přesvědčen, že v tomto týmu úkoly, které před námi stojí, splníme,” uvedl Aleš Opata.

Nominaci zkušeného a ostříleného generála Opaty oznámila Karla Šlechtová už dříve, před týdnem ho na základě schválení vlády oficiálně jmenoval prezident Miloš Zeman, vrchní velitel armády. Za svůj výběr byla ministryně obrany chválena napříč politickým spektrem i armádou. Opata je zkušený voják, který prošel zahraničními misemi a hlavně ostrým bojem.

“Pan generál Opata je jedním z nejschopnějších generálů Armády České republiky a na generálním štábu. Rozhodování pro mě bylo velmi jednoduché, protože se ke mě především od vojáků dostávala o panu generálovi samá velká pozitiva. Je to člověk, který si armádu vychodil od píky. Je to člověk, který velel pozemním silám. Je to dělostřelec, je to výsadkář. Aleš Opata je člověk, který má velký respekt k vojákům,” odůvodnila svůj výběr pro ParlamentníListy.cz ministryně Šlechtová.

Podobně Opatu ocenil během jmenovacího ceremoniálu i prezident republiky. “A jeden z důvodů, proč jsem rozhodl o Vašem jmenování, spočívá i v tom, že jste se účastnil zahraničních misí a že Vaše zkušenosti budou velmi cennou inspirací pro další činnost naší armády, protože tato armáda není určena jenom k tomu, aby prováděla cvičení a manévry, ale také aby bojovala, například v Afghánistánu. Proto velice vítám návrh paní ministryně obrany na zvýšení počtu členů našich zahraničních misí a věřím, že tento návrh se setká s dobrým přijetím i v Poslanecké sněmovně,” uvedl Miloš Zeman před týdnem na Hradě.

Slavnostní ceremonie se na Vítkově zúčastnil i kardinál Dominik Duka a váleční veteráni. Druhoválečný hrdina a bývalý příslušník RAF generál Emil Boček se podle svých slov rovněž na spolupráci s Opatou těší. 

“Bohaté zahraniční zkušenosti máte také vy, pane generále Opato. My, veteráni druhé světové války, pevně věříme, že je jako náčelník generálního štábu dobře zúročíte a budete pokračovat v práci započaté generálem Bečvářem. Přejeme vám co nejúspěšnější období v čele generálního štábu,” promluvil na slavnostním shromáždění generálmajor Emil Boček. Ocenil též Bečvářovu péči o veterány i odkaz jejich padlých spolubojovníků. 

Generálporučík Aleš Opata (* 1964) se stal 8. náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky. Dosud působil jako zástupce náčelníka štábu Bečváře. Opata má mimořádné vzdělání i zkušenosti z ostrých bojů. Vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, poté znalosti doplňoval na elitní vojenské akademii ve Virginii v USA nebo na Královské akademii obranných studií v Londýně. V armádě rostl postupně nahoru. Byl velitelem čety, roty, praporu, velel i elitnímu 43. výsadkovému praporu v Chrudimi nebo 4. brigádě rychlého nasazení v Žatci.

Účastnil se mnoha zahraničních misí včetně Afghánistánu, Kosova nebo Bosny a Hercegoviny. Slávu a mnohá ocenění si odnesl právě z mise na území bývalé Jugoslávie. Šlo o riskantní záchrannou operaci, kdy bylo v lednu 1993 třeba vyprostit francouzské vojáky ze základny Karin, která byla pod minometnou palbou z chorvatské strany fronty. Československý prapor byl v té době jedinou funkční jednotkou tzv. UNPROFORU v oblasti. Francouzi svým vojákům pomoci nemohli, odděloval je zničený most. Do akce se tedy pustili Čechoslováci. Úspěšné záchranné operaci velel tehdejší nadporučík Aleš Opata. Jeho vojáci museli s transportéry urazit 30 kilometrů, za minomentné palby odklízet spadané stromy z cesty a dostat se až k francouzské základně. 

Celá evakuace proběhla úspěšně a Čechoslovákům se dostalo do té doby nebývalého obdivu. Aleš Opata poté obdržel francouzský válečný kříž a řád Rytíř čestné legie. Válečný hrdina Aleš Opata se coby nový náčelník štábu pyšní zhruba další desítkou českých i zahraničních vyznamenání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…