Kdo bude vybírat šéfa policie? Bublan či Pecina, dokonce i odborář

04.01.2011 15:05

Pouze do 10. ledna bude možné podávat přihlášky do výběrového řízení na nového policejního prezidenta. V desetičlenné komisi, která má následníka Oldřicha Martinů vybrat, pak zasednou například exministři vnitra František Bublan či Martin Pecina. Oba jsou z opoziční ČSSD.

Kdo bude vybírat šéfa policie? Bublan či Pecina, dokonce i odborář

Radek John dnes ke složení výběrové komise zmínil, že zájem o funkci projevil minulý týden náměstek nyní již bývalého šéfa policie Oldřicha Martinů Ivan Bílek. Žádost o zpětvzetí do služebního poměru a převedení na pozici policejního prezidenta pak v pondělí podal i náměstek ministra vnitra a někdejší náměstek Martinů Viktor Čech. 
    

„Pevně věřím, že bude vybrán kandidát s nezpochybnitelným mandátem," prohlásil John. V komisi podle něho dál zasedne i šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek, člen legislativní rady vlády Michal Mazel, Johnovi náměstci Jaroslav Salivar a Jiří Franc, policejní psycholožka Ludmila Čírtková anebo šéf policejní ochranné služby František Snopek.
    

Podle Johna bude výběrové řízení otevřeno pro všechny příslušníky v 10. tarifní třídě. Jde například o krajské policejní ředitele, jejich náměstky, šéfy celostátních útvarů nebo jejich náměstky.
    

Ministr chce, aby byl nový policejní prezident jmenován již v polovině ledna.  Zájemci mají projít pohovorem před výběrovou komisí nebo psychologickým vyšetřením. Podle Johna musí být nový policejní prezident odborníkem, schopným krizovým manažerem s vysokou osobní integritou a politicky nezávislou osobností.

Martinů skončil ve funkci ke konci minulého roku, John jej koncem listopadu vyzval k rezignaci. Policii do výběru jejího nového prezidenta povede současný ekonomický náměstek prezidia Jiří Novák.

Čtěte také:
    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…