Výhrůžky, arogance a externí poradci ve státním. Co se to děje pod křídly vojenského podniku? Na odpovědi čekáme 170 dnů

09.08.2021 4:44 | Seriál

ParlamentníListy.cz připravují seriál o tom, jak koronavirová krize ovlivnila vzájemné pracovní vztahy, vztahy nadřízených a podřízených, chování některých manažerů a celkovou atmosféru na pracovištích. Vycházíme z příběhů čtenářů, kteří mnohdy popisují až bizarní fakta. Veškeré skutečnosti se rovněž snažíme ověřit na konkrétních místech.

Výhrůžky, arogance a externí poradci ve státním. Co se to děje pod křídly vojenského podniku? Na odpovědi čekáme 170 dnů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seminář Rozvinování Armády ČR – revize mobilizačního systému pořádaný poslancem Radovanem Víchem

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí
Jeden ze čtenářů nás tentokrát zavedl až do státního podniku VOP CZ (Vojenský opravárenský podnik) do Šenova u Nového Jičína. Zpočátku se nám získané informace jevily jako jedny z mnohých příběhů krizí vyostřených vztahů na pracovištích. Po hlubším pátrání, kdy se nám podařilo získat další pohled přímo od osoby, která má vlastní zkušenost jako zaměstnanec, se vykreslil docela jiný obraz toho, co se ve VOP CZ děje.

VOP CZ je podnik s dlouholetou tradicí vojenské a strojírenské výroby. V roce 1946 vznikl v Šenově u Nového Jičína Vojenský opravárenský závod 025, který se zaměřoval pouze na opravu vojenské techniky. Postupem času se možnosti rozšířily i na vojenskou výrobu. V devadesátých letech podnik postupně zavedl civilní strojírenskou výrobu. A právě ohledně tohoto veřejnosti téměř neznámého státního podniku získaly ParlamentníListy.cz od svého zdroje znepokojivé indicie.

Pokud byste mysleli, že se jedná o otázku vojenské techniky, skladování munice nebo nedostatečného zabezpečení takových objektů, byli byste na omylu. Problémy se opět, jako je časté i v jiných případech, točí kolem veřejných zakázek, respektive kolem hospodaření s veřejnými financemi.

Tamní vedení se totiž před nějakou dobou rozhodlo pro optimalizaci fungování podniku, do čehož spadala i modernizace informačních systémů. Na přelomu let 2016 a 2017 si dnes již bývalé vedení za účelem zefektivnění fungování interních procesů a optimalizace nákladů vyhodnocuje stav svých informačních systémů. Ty hodnotí jako zastaralé, nepropojené, a tedy rozvojově a finančně neudržitelné. Důvodem je, že původní systémy byly tvořeny několika rozdílnými aplikacemi od různých dodavatelů, které spolu, laicky řečeno, nekomunikovaly, informace v nich byly „zapouzdřeny“ a nebylo možné je propojit. Neměly požadovaný uživatelský komfort a přechod na nové verze by byl náročný nejen z finančního hlediska.

Podobných zásahů do systémového fungování je ve státních firmách bezpočet. Ačkoli se u některých nabízí otázka ceny, nikoho z vládních činitelů to příliš nezajímá. Na to ostatně redakce PL upozornila mnohokrát. Cena je však jen jedním z parametrů, s nimiž by si měli manažeři státních institucí nebo vládní činitelé lámat hlavu. Mnohem důležitější evidentně je, aby se peníze na IT projekty vynakládaly efektivně a aby byla kontrolována kvalita a efektivita.

Současné informační systémy totiž významným způsobem ovlivňují způsob fungování každé společnosti, podniku či státní instituce a na jejich implementaci by se měl zásadní měrou podílet i top management.

Ve VOP CZ v Šenově u Nového Jičína se tedy před čtyřmi lety rozhodli změnit podnikové informační systémy. Vypsali výběrové řízení. V roce 2018 došlo k vyhodnocení nejlepší nabídky a začala požadovaná práce. Pokud by vše postupovalo standardně, VOP CZ by měl po několika měsících nový informační systém, jenž by pomohl optimalizovat procesy, zvýšit efektivitu výroby, a nadto ušetřit spoustu peněz, které by jinak musel vynakládat za údržbu původních neefektivních a zastaralých systémů.

Zde je potřeba upozornit, že proces pořízení nejen informačního systému, je v režimu veřejných zakázek velmi zdlouhavý. Je nutno dodržet zákonem stanovené lhůty, takže v praxi se často stává, že implementace začne až po měsících, někdy je to prý více než rok od výběru nejlepší nabídky.

Profil firmy

Navíc zdlouhavost procesu mohou ovlivnit i personální změny v managementu, což byl právě případ VOP CZ.

Zde se vraťme k našemu zdroji, jenž původně o těchto záležitostech moc mluvit nechtěl, bál se, nicméně s ubíhajícím časem z něj vypadl znepokojivý obraz dění ve státním podniku.

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí
„Víte, o informačním systému a o celé té věci příliš mluvit nechci. Co ale chci, je poukázat na arogantní přístup některých našich manažerů, kteří se chovají stylem: rozděluj a panuj, jako absolutističtí vládci. Pokud na něco upozorníte nebo si stěžujete, je vám naznačeno, že klidně můžete jít. Tohle mě štve, že nikomu vlastně nejde o to začít něco dělat lépe. Připadá mi, jako by někteří manažeři spíše než zájmy podniku prosazovali zájmy své,“ upozornil náš důvěryhodný zdroj.

„Ze strachu z postihu raději všichni drží pusu a krok, je strach o práci. Nejvíc mě štve, že když se zeptáte na něco, co je divné nebo poukážete na to, že by něco mohlo fungovat lépe, vedení to v lepším případě nezajímá. Všichni se tu bojí vyjádřit a atmosféra strachu je hmatatelná. I když nápady na to, jak dostat podnik do kondice a zlepšit hospodaření, by se našly. Jestli je někdo krizový manažer, tak by nás měl tou krizí provést, a ne nás v ní udržovat. A ano, ÍeSko (zmiňovaný systém, pozn. red.) by k tomu mohlo určitě přispět – více dat, lepší analýzy, modelace situací a změn parametrů a jejich dopad na výrobu, obchod – zefektivnění procesů.

Ale když vidím naše vedení a jejich aroganci k přístupu a lidem, je škoda mluvit. Atmosféra strachu, politika a politikaření, tohle nás z krize nevyvede a ani nám nepřitáhne nové zaměstnance. Prostě státní podnik. Lidi se bojí něco říct, mluví se, kdo za kým politicky stojí, kdo koho a kam dosadil. Na druhou stranu víte, jak zatočili s předchozím ředitelem a co následovalo. Nedá se říct, že by jim šlo o výkon a zlepšení,” podotkl se značným znechucením náš zdroj.

Pro uvedení čtenářů do tématu přiblížíme některé starší události.

Radovan Putna, nynější ředitel, nastoupil do VOP CZ s pověstí zkušeného krizového manažera a převzal podnik s cílem zlepšit hospodaření. Každý nástup krizového manažera je většinou spojen s analýzou procesů a celkovým fungováním. To s sebou nese i nepopulární kroky v podobě snižování nákladů nebo propouštění zaměstnanců. Dá se tedy říct, že krizoví manažeři a jejich rozhodnutí nebývají spojená s pozitivními emocemi. K tomu dále náš zdroj uvádí:

„Chápu, že se musí osekat náklady a zruší se některá místa, ale upřímně, když se podíváte s odstupem času na některé personální změny, napadá mě i zcela jiný motiv. V souvislosti s implementací informačních systémů například docházelo k mnoha personálním změnám, což určitě nepřispělo hladkému průběhu projektů. Například vedoucí jednoho z projektů dostal od ředitele Putny hned v lednu 2020 výpověď a spolu s ním i několik dalších pracovníků, kteří byli klíčoví pro dokončení informačního systému na potřeby VOP CZ. Nebývá přece obvyklé, abyste nejdříve někoho v listopadu 2019 jmenoval jako vedoucího projektu nasazení informačního systému a pak ho za tři měsíce propustil. Ten člověk věděl o celém informačním systému nejvíc, projekt byl už rozjetý, on byl zaškolený. A vy se takového člověka zbavíte?“

Vysvětlení citovaného manažera?

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí
„Na mě to jako náhoda nepůsobí, spíše by mohlo jít o cílený krok, aby se implementace nepovedla. Sice úplné podrobnosti neznám, ale od kolegů vím, jak byli vždycky naštvaní a znechucení. A to vůbec nemluvím o pánovi s hůlkou. Jaký z něj měli kolegové strach. Někdy od jara loňského roku se na firmě začal objevovat. Všichni si zpočátku mysleli, že patří k některé z dodavatelských firem. Až časem se zjistilo, že jde údajně o poradce ředitele Putny. Nebyl to vůbec příjemný pán, choval se nadřazeně, kolovala i historka, že je snad z ministerstva. A tento člověk řídí projekty za VOP CZ. Je sice pod ředitelem ICT Sedlářem, ale na poradách s těmi dodavatelskými firmami to prý vypadalo obráceně. Těch poradců u nás je víc. Když šetříme na nákladech na vlastních lidech, zajímalo by mě, kolik stojí takový poradce,“ pokračuje náš zdroj.

„Víte, chci upozornit na to, co se ve VOP CZ děje. Jde o státní podnik a někdo by měl dohlédnout na to, aby tu byl pořádek. Není vůbec příjemné denně pracovat v takové atmosféře strachu, arogantního chování a nátlaku některých lidí ve firmě, kteří jednají z pozice síly a své vysoké funkce. I tak kvůli COVIDU toho mají všichni nad hlavu. Informační systémy měly být už hotové, místo toho kolují historky, jak to údajně bude a kdo má jaké zájmy,“ doplnil náš zdroj.

Dle našich informací měly být systémy již předány a měly být funkční. Nejspíš tomu tak zcela nebude.

Redakci se podařilo zjistit, že ve věci poradce, jehož jméno je nejčastěji spojováno s údajnou arogancí a nadřazeností, se jedná s největší pravděpodobností o Ivana Pilaře. Stejně tak čekáme, zdali se nám podaří získat vyjádření firem, jež výběrová řízení a zakázky spojené s IS ve VOP CZ získaly.

ParlamentníListy.cz se na VOP CZ obrátily již v únoru, kdy jsme začali získávat první indicie o podivných okolnostech a chování tamních bossů. Chtěli jsme znát nejen kompetence poradců, ale především problematiku a stav týkající se IT zakázek. Ačkoli nám zástupci společnosti nejprve přislíbili odpovědi, nakonec se neozvali. Je srpen.

Otázkou proto zůstává nejen skutečnost, proč IT systémy doposud nejsou zavedeny, ale i to, co bude následovat. Rozhodně není bez zajímavosti, že podnik by se měl v budoucnu podílet na největší armádní zakázce posledních let, kterou je podíl na výrobě bojových vozidel pěchoty, tedy bévépéček.

K problému se proto vrátíme s dalšími informacemi v příštích dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…