Zlý sen Merkelové se vrací. Vyhodila ho za migraci, on se „mstí“. Účinně

21.01.2024 20:51 | Analýza

Frakce CDU „WerteUnion“ se mění v samostatnou stranu. V usnesení frakce jako důvod uvádí, že se neztotožňuje se směřováním CDU a s jejím odklonem od tradičních hodnot. Předsedou WerteUnion je bývalý šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maaßen. Ze služby byl předčasně propuštěn kvůli svým kontroverzním výrokům během vlády kancléřky Angely Merkelové. Maaßen je jejím kritikem, staví se i proti německému přístupu vůči současné migrační krizi. Se stranou AfD se neztotožňuje, je podle něj v určitých ohledech levicová.

Zlý sen Merkelové se vrací. Vyhodila ho za migraci, on se „mstí“. Účinně
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Předseda frakce WerteUnion Hans-Georg Maaßen

Konzervativní frakce Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) se mění v samostatnou politickou stranu. Členové strany o tom s 95% souhlasem rozhodli na sjezdu v Erfurtu.

„Dnes byl položen základní kámen k založení strany WerteUnion – strany, která se postaví proti všem formám neosocialismu a totalitarismu,“ ohlásil na X předseda WerteUnion, Hans-Georg Maaßen.

K odloučení od CDU frakci vedl odklon obou unijních stran – tedy CDU, ale i CSU – od tradičních hodnot. „Pokračující levicový kurz unijních stran po nástupu Angely Merkelové vedl k tomu, že se stále více vzdalovaly tradičním hodnotám CDU a CSU, právnímu státu, demokracii a suverenitě lidu, a stávaly se více socialistickými,“ je uvedeno v usnesení z 20. ledna 2024 na setkání v Erfurtu.

Členové CDU, kterým se tento odklon nelíbil, byli ve straně diskriminováni a podle usnesení WerteUnion takovéto zacházení neodpovídá hodnotám liberální a křesťanské strany, nýbrž je výrazem nového směřování strany ve stylu demokratického socialismu.

Z toho, v jak „katastrofální situaci“ se dnes Německo ocitá, WerteUnion viní bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou i další klíčové politiky CDU a CSU.

„Týká se to například migrační politiky, dodávek energie, hospodářské a finanční politiky, vzdělávání a rodinné politiky, německých ozbrojených sil, vnitřní bezpečnosti a evropské politiky. Jsou zodpovědné za to, že miliony migrantů mohly vstoupit do Německa bez legálního důvodu. Merkelová zabránila tomu, aby spolková policie dostala pokyn vracet migranty na německých hranicích. Současná koaliční vláda v této politice pouze pokračuje,“ kritizuje WerteUnion ve svém usnesení stav německé politiky.

Deník Süddeutsche Zeitung informoval, že strana WerteUnion bude založena dostatečně brzy na to, aby si zajistila účast v zářijových zemských volbách v Durynsku, Sasku a Braniborsku. WerteUnion by tak byla již druhou významnou stranou založenou v Německu v roce 2024. Začátkem roku vznikla levicová strana bývalé političky Levice Sahry Wagenknechtové s názvem Svaz Sahra Wagenknecht.

Podle exkluzivního průzkumu agentury INSA pro německý deník Bild si pět procent lidí v Německu dokáže představit, že by pro WerteUnion v budoucnu hlasovalo. Voličský potenciál též nové strany Svau Sahry Wagenknechtové je pro srovnání až 20 %.

„Nejde o stranu, jde o Německo!“

„Chceme oživit občanský konzervativní tábor,“ řekl pro web Corrigenda předseda WerteUnion Hans-Georg Maaßen, který v letech 2012 až 2018 zastával funkci předsedy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy – civilní zpravodajské služby Německa. „Zaměřujeme se na kritické voliče ze střední třídy, kteří nechtějí volit AfD, ale už se necítí být reprezentováni levicovým mišmašem Zelených, SPD, FDP a unií Friedricha Merze,“ vysvětlil předseda, jaké voliče by WerteUnion chtěla oslovit.

S německou stranou AfD se Maaßenova WerteUnion neztotožňuje. Vadí jí její paternalistické a kolektivistické tendence, byť zaměřeny na národní zájmy. Tento charakter AfD Maaßen odsoudil jako „typicky levicový“ a v rozporu s hodnotami, které zastává jeho WerteUnion.

„Merkelová a nyní Merzova unie v určitém okamžiku špatně odbočila na neosocialistickou cestu a nechce se vrátit na hlavní trasu, protože se zcela tvrdošíjně drží levicového kurzu, který nabrala Merkelová. Merkelová je stále ikonou Merzovy unie a je stále zasypávána medailemi a vyznamenáními za velké škody, které napáchala. Jako WerteUnion budeme pokračovat v hlavní cestě. S érou Merkelové jsme se jasně rozešli. Pokud by Merzova unie někdy našla cestu zpět na hlavní cestu, bude k nám pozvána. Nejde o stranu, ale o Německo,“ prohlásil Maaßen.

Maaßen patří k velkým kritikům migrační politiky, kterou v Německu během migrační krize prováděla Angela Merkelová. Své obavy ohledně toho, co udělá migrační krize s vnitřní bezpečnostní Německa, vyslovoval v průběhu let stále častěji. Varoval též před vznikem paralelních společností.

 V rozhovoru proto vysvětlil svůj postoj k islámu jakožto k náboženství. V Německu pro něj není místo, pokud se nepodřídí jejímu liberálně demokratickému řádu.

„Muslimové, kteří jsou v Německu integrováni již desítky let, k němu nepochybně patří. Ale islám jako náboženství byl vždy nepřátelský vůči západní křesťanské kultuře. Pokud se dnešní islám podřídí našemu liberálně demokratickému základnímu řádu, jak to očekáváme od každého jiného světového názoru a náboženství, pak má islám místo i v naší německé společnosti,“ uvedl předseda WerteUnion.

Maaßen dodal v rozhovoru slovo i k zahraniční politice Německa. Ta by se dle jeho slov měla orientovat „výhradně na národní zájmy německého lidu, a nikoliv na zájmy ruského, ukrajinského nebo amerického lidu“.

Přítomnost „cizinců z jiných kultur“ přirovnal k rakovině Německa

Proti bývalému šéfovi kontrarozvědky Maaßenovi vede CDU již od loňského roku řízení o vyloučení ze strany.

Kontroverze vzbudil jeho výrok na X (dříve Twitter), kde prohlásil, že „hybné síly v politicko-mediálním prostoru“ prosazují „likvidační rasismus vůči bělochům“ a mají „palčivou touhu po smrti Německa“. Několik politiků CDU poté vyzvalo k vyloučení Maaßena ze strany nebo ho vyzvalo, aby stranu opustil sám.

13. února 2023 se spolkové vedení CDU rozhodlo zahájit řízení o Maaßenově vyloučení ze strany. V červenci 2023 okresní stranický soud CDU v první instanci vyloučení Maaßea ze strany zamítl, vedení CDU proti rozsudku podalo odvolání.

Kvůli svým kontroverzním výrokům ostatně skončil i ve funkci šéfa kontrarozvědky. Maassen 18. října 2018 ve Varšavě na schůzce s představiteli evropských tajných služeb označil německou politiku vůči cizincům a obecně bezpečnostní politiku za idealistickou, naivní a levicovou.

Do problému se Maaßen dostal však ještě předtím, a to kvůli dění v Chemnitzu, kde v září 2018 po vraždě Němce, ze které byli podezřelí přistěhovalci, Maaßen vyjádřil svou skepsi k autentičnosti videí s rasistickými útoky.

V listopadu 2023 pak bývalý šéf kontrarozvědky v deníku Die Weltwoche publikoval článek, ve kterém reagoval na summit o migraci pořádaný německou vládou. V článku kritizoval usnesení summitu. Ta podle něj k vyřešení „migrační katastrofy“ nepřispějí.

„Nekontrolované miliony cizinců usazující se v Německu z kulturně cizích oblastí“ metaforicky přirovnal k rakovině a doporučil Německu chemoterapii. K zastavení „migrační katastrofy“, k zastavení „vstupu a usazování milionů cizinců v naší zemi“ budou podle Maaßena nutné „operace“, které budou „bolestivé“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…