„Jak v blázinci. Vyrobí levně, prodají do ciziny, draze koupí zpět a stát to doplatí.“ Elektřina za Fialy

31.01.2024 9:35 | Monitoring

Elektřina za Fialy? Stropy na cenu elektřiny, které nasadila Fialova vláda? Jak v blázinci, konstatuje podnikatel, exministr vnitra a někdejší šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. „Ta firma to prodá v zahraničí za nějakou cenu, nebude platit žádnou daň z toho přebytku, protože to prodá za cenu relativně nízkou. V zahraničí se to přeprodá, zrealizuje na tom brutální zisk a ta distribučka to tady koupí od překupníka za nějakou hroznou cenu, bude to prodávat za těch šest kaček a ještě zinkasuje něco od státu. A přitom je to třeba dcera té firmy, co to tady vyrobila,“ sdělil v debatě spolku Svatopluk.

„Jak v blázinci. Vyrobí levně, prodají do ciziny, draze koupí zpět a stát to doplatí.“ Elektřina za Fialy
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Miloš Fürst a Martin Pecina

„Ceny energií se nás dramaticky netýkají, ale týkají se našich zákazníků. Zejména společností působících v Česku, které dělají hydrauliku, kompresory, elektrozařízení. Ty mají velké problémy,“ popsal Pecina, jenž je generálním ředitelem strojírenské společnosti VAE CONTROLS. 

Varoval před tím, že některé firmy v Česku budou mít velké problémy, protože jejich zákazníci neplatí. „Firmy na Ostravsku zanikají na denní bázi. Podívejte na případ Liberty. Firma spěje do insolvence. Ale to není jediná firma. Kvůli vysokým cenám energií má problém Třinec,“ dodal Pecina, jenž byl v minulosti ministrem vnitra a byl též předsedou ÚOHS. Nyní je mimo jiné také bezpečnostním expertem SPD.

„My jsme závislí na objednávkách zahraničních zákazníků. Bohužel vzhledem k situaci, která v Evropě nastala, si myslím, že je tady docela značná snaha o oslabení evropského hospodářství. Řada německých firem – i dalších zahraničních – se pod vlivem této skutečnosti buď rozloučily s Evropou, nebo přecházejí do majetku amerických firem v rámci koncernu. A ty se chovají úplně jinak, než jsme na to byli po desítky let zvyklí,“ popsal svoji situaci Fürst, který je majitelem a jednatelem společnosti ILV, která poskytuje kompletní služby v oblasti vývoje, výroby a montáže elektroniky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Někdo se tady pěkně pakuje !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 31.01.2024 11:05:29
Podobně jako miliardy pro Ukrajinu, ... která pak z toho pár (14) miliónů pošle do "Fialové" záložny ! Ale kde ty prachy končí ? ... opravdu u Chorvatské společnosti ? ... která za ně nakoupí zbraně pro UK ? Tak, tady něco hrozně, hrozně moc smrdí ! A "smrad" se nese podobně i nad elektřinov "za Fialy" !

|  17 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…